USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Куди ділась весна: експерти пояснюють погодні аномалії. ВІДЕО

29 Квітня 2013 09:39
Населення Землі непокоять стрибки тиску, головний біль та несподівана слабкість. Так, людей виснажили раптові перепади температури - зразу на 10 градусів. Планету лихоманить, а Україну - зокрема. Чого тільки варті сніговий апокаліпсис у березні і обіцяні 40-градусів у травні, йдеться в сюжеті ТСН.

Вчені ще не можуть зрозуміти, що це: глобальне потепління чи похолодання. Причиною бід, припускають, може стати гігант, що помирає - Гольфстрім. Це океанський потік, який розколовся на кілька менших течій і вже не здатен зігріти планету, як раніше.

«В Україні середньорічна температура за цей період зросла на 1,45 градуса. Тобто потепління в Україні відбувається вдвічі швидше, ніж в середньому по півкулі», - каже Тетяна Адаменко, голова відділу агрометеорології Укргідрометцентру.

«Ефективність опадів вже набагато менша, ніж раніше. Тому що температура повітря вища, випаровування швидке», - каже Тетяна Адаменкою. Утім розпечений «планетарний водопровід» колись може прорвати.

Екологи розігрували найгірший із можливих сценаріїв. І шукали найкращі рішення. «Можна захистити, наприклад, Лондон величезною дамбою - кілометрів у десять, десь у гирлі Темзи. Вона буде метрів у сім заввишки. І Лондон буде оточений океаном, до самого горизонту. А можна не робити нічого, щоб кожний сам чинив, як вважає за потрібне. У більшості випадків це означатиме – поїхати звідси», - каже експерт Том Даунінг. Про потепління тоді Британія зможе забути, якщо російські океанологи, виміривши солоність води, не схибили в розрахунках.

Холодна прісна вода з льодовиків вкриє теплий солоний Гольфстрім, який зігріває північну півкулю. Зараз географи згадують малий льодовиковий період, коли замерзав Ла-Манш. Та «труба» з гарячою водою може просто забитися. Так сталося 2010 року у Мексиканській затоці, вважає італійський фізик Джанлуїджи Зангарі. Після аварії на нафтовій платформі на супутникових знімках він помітив, як частина Гольфстріму розпалася на окремі вири. «Навіть найменше втручання в таку складну й нелінійну систему може призвести до непередбачуваних і критичних наслідків. Всі ж знають про «ефект метелика», - каже фізик Джанлуїджи Зангарі. Про наслідки доктор Зангарі говорить обережно. Каже, що для висновків потрібні роки спостережень, але зізнається, що його прогнози поки справджуються. «Дані із супутників, за останні кілька років, свідчать про зміни на півночі Європі й Росії. І це відповідає моїм побоюванням», - додає фізик. Учені пророкують планеті потепління, повені й похолодання. Справдиться один із прогнозів, чи збудуться всі - світ уже точно не буде таким, як колись.

Нагадаємо, Укргідрометцентр прогнозує на початку травня суху і жарку погоду. Літо очікується в Україні на місяць раніше календарного.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
землянин Показати IP 29 Квітня 2013 12:10
Капець нам

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus