USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Найзагадковіші факти і явища. Список

7 Серпня 2012 16:52
На сайті Міжнародного наукового видання New Scientist зʼявився складений експертами список найзагадковіших фактів і явищ, які вже довгий час породжують теорії та дискусії серед учених.

Про це пише ТСН.

1.Ефект плацебо

Як відомо, ефект плацебо, це, наприклад, коли людина замість пігулки, сам того не знаючи, приймає «пустишку», і в підсумку одужує, просто повіривши в те, що вона допоможе.
Як вдається досягти такого ефекту і чому це відбувається – для науковці величезна загадка. Найвідоміший дослідник цієї проблеми професор Фабріціо Бенедетті проводив експеримент із хворими, яким щодня потрібно сильний болезаспокійливий засіб. І коли він підсовував їм замість морфію не знеболюючі засоби, біль все одно відступав. Основна гіпотеза, яка побутує серед науковців ‒ мозок якимсь чином може впливати на стан організму, однак як ‒ невідомо.

2.Життя на Марсі

Мрійники і фантасти вірять, що на Марсі життя не просто існує, а буквально кипить. Пошуки органіки на Червоній планеті розпочалися у 1976 році ‒ там приземлився американський апарат «Вікінг». З того часу пошуки життя тривають, і тільки вчора на Марс висадився новий марсохід Кʼюріосіті, який також займеться пошуками органіки на планеті.

3.Темна матерія
Всі галактики в нашому Всесвіті з великою швидкістю обертаються навколо одного центру. Але коли вчені підрахували загальні маси галактик, то виявилося, що вони занадто легкі. І, за законами фізики, уся ця карусель давно б зламалася. Однак не ламається. Щоб пояснити, що відбувається, вчені висунули гіпотезу, ніби у Всесвіті є темна матерія, яку неможливо побачити. Але що це таке і як її «помацати», астрономи поки уявлення не мають. Відомо лише, що її маса становить 90 відсотків маси Всесвіту.

4.Десята планета Сонячної системи
Чи є десята планета в Сонячній системі ‒ для науковців загадка. Міф це чи реальність, найкращі вчені світу й досі намагаються зрозуміти. Далеко-далеко за карликовою планетою Плутон є загадковий астероїд Седна ‒ один із найбільших у нашій системі. До того ж Седна вважається найбільш корисним обʼєктом у нашій системі ‒ вона червоніша за Марс, але чому – для вчених також загадка. Вчені також протягом довгого часу намагаються встановити походження планети. Існує кілька основних гіпотез, однак жодна ще не отримала свого підтвердженні.

5.Радіосигнал із сузірʼя Стрільця
У 1970-х роках у США розпочалася програма з пошуку радіосигналів у космосі. Для цього радіотелескоп скеровували на різні частини небосхилу, і він сканував ефір на різних частотах, намагаючись виявити сигнал штучного походження. 15 серпня 1977 під час чергування астронома Джеррі Ехмана самописець, котрий реєстрував усе, що потрапляло у «вуха» радіотелескопа, вивів на стрічці криву, що нагадує слово «WOW». Сигнал тривав 37 секунд. І йшов на частоті 1420 мегагерц. Згідно з міжнародними угодами, жоден земний передавач не працює в цьому діапазоні. Він виходив десь із сузірʼя Стрільця, де найближча зірка розташована на відстані 220 світлових років від Землі. Вчені й досі намагаються зрозуміти, штучний це сигнал був, чи реальний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Exaboto Показати IP 7 Серпня 2012 18:13
ммда, ну і стаття.... Скзати про темну матерію і не сказати про темну енергію, і про темний потік.... Не сказати про базон Хігса....!!!, про сингулярність, про парадокс двух щілин... Цей список складали не науковці.
тиць-здиць до Exaboto Показати IP 7 Серпня 2012 21:00
І зовсім не згадати про чарівний ефект комбінації пива з горілкою в пропорції, відомій лише обраним. Дилетанти, шо з них взять...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus