USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

«Не такі ікони, до яких ми звикли». ФОТО

27 Липня 2013 09:57
Унікальну колекцію найдавніших ікон ХVІ-ХVІІІ століть показали у Софії Київській. Були тут ікони і з Волині, - інформує Gazeta.ua.

На стільці у золотій рамці стоїть ікона з яскравою підсвіткою. На ній зображений предстоятель Російської православної церкви патріарх Кирил. Звучить музика Шуберта "Аве Марія".

"Вам куда? Это закрытая выставка!", – стримує відвідувачів світловолоса жінка.

Підіймаємось на третій поверх виставкового залу Національного заповідника "Софія Київська", де представляють колекційні ікони, приурочені до українських свят. Проект "Свята Православної Церкви" присвячений святкуванню 1025-річчя Хрещення Русі.


"Ікони несуть не лише слово Боже, а й відкривають дух тогочасного християнського народу. У роботах зображена радість, втілена у фарбах. В Україні християнських свят безліч, тому таке різноманіття робіт. На виставці об'єдналася Україна, адже представлені різні регіони – Чернігівщина, Волинь, Київщина тощо", - говорить Олена Сердюк, генеральний директор національного заповідника "Софія Київська".


Глядачі повільно роздивляються експонати першого залу, де знаходяться найбільші за розміром роботи. Представлені твори зберігаються у музеях та приватних колекціях, тому майже невідомі присутнім.

"Ми звикли, що є стандарт. Туди-сюди, головка, дитинка, композиція, якийсь колорит. А тут усі різні художні твори. У кожного автора своє бачення. Дуже рідко можна побачити таку збірку. Особливо вражають закарпатські ікони", - говорить 65-річна Наталія Легіна. Одягнена у світлий костюм із яскравою брошкою у вигляді квітки.

На виставці представлено понад 150 ікон про найбільш шановані свята, що пов'язані із важливими подіями Євангельської історії, культом окремих святих.

"Ікони ми реставруємо постійно, а про свою участь у виставці дізналися кілька місяців тому. Тут представлені залишки іконостасів – маленькі уламки релігійної культури, що існувала в українських селах", – говорить працівниця Національного художнього музею України Галина Белікова. Займається зберіганням релігійних реліквій понад 25 років.
В іншому залі група людей обговорює волинські ікони.


"Подивіться, Богородиця чорними фарбами намальована, наче афроамериканка. Ці галичани що хоч понамальовують", - роздивляється ікону жінка з яскравим шарфом у квіточку.

"Це точно! Але зверни увагу, яке дороге обрамлення! Селяни раніше не жаліли грошей на Церкву", - відповідає короткострижена брюнетка.


Найдавнішими іконами на виставці є три роботи ХVІ і ХVІІ століть. Більшість робіт були знищені більшовиками, тому збережені ікони є надзвичайно рідкісними.

"Подивіться на це обличчя, – штурхає літня жінка молоду дівчину, показуючи на ікону Діви Марії з маленьким Ісусом на руках. Лице Богородиці кругле й маленьке, а ніс неприродно видовжений. – Це ж просто змалювали з якоїсь жінки! Виявляється, ікони можуть бути різними, а не такі, до яких ми звикли".


"У нас відкрито чотири зали, де представлені роботи з різних колекцій. Глядачі можуть відвідати виставку до 20 вересня поточного року", - зазначає директор заповідника.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus