USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Обереги з позитивною енергією презентували у Луцьку. ФОТО

16 Квітня 2013 15:10
Виставка-продаж виробів знаменитої художниці-соломкарки Марії Кравчук відбулася сьогодні у Луцьку. Майстриня також провела майстер-клас із соломкарства для усіх бажаючих.

Мисткиня працює виключно з житньою соломкою, на відміну від більшості європейських та американських майстрів, які використовують пшеницю. Марія Кравчук розповіла, що щороку 25 травня заходить у житнє поле, вітається з житом, знаючи що після цього воно цвістиме та буде хорошим матеріалом для творчості. Перш за все використовує жито для дідухів, оберегів, вінків, згодом використовує стебла. За її словами, приблизно протягом шести днів жито висихає на сонці, втрачаючи зелений колір, після чого з ним можна працювати.

Майстрині доводилось робити картини на полотні, проте, зізнається, надає перевагу роботам, які можна потримати у руках та використати в побуті. У творчості Марію Кравчук надихають передусім українські легенди, казки та природа, - розповіла художниця.





Художню освіту майстриня здобувала у Львові, значно пізніше довелося стати також педагогом. Наразі художниця працює у селі Купичів Турійського району, де очолює шкільну творчу студію «Житечко» та заснувала музей соломкарства, який наповнюють вироби майстрині, її учнів, а також соломкарів з України та іноземних країн.

Марія Кравчук, член національної спілки народних майстрів та заслужений майстер народної творчості, експонувала свої роботи у багатьох країнах світу, зокрема у Японії. Художниця брала участь в Експо 2005 у місті Нагоя, де виставки проводили представники 120 країн. Саме тоді вона зрозуміла, що знаходиться на правильному шляху. Цю подорож художниця називає найщасливішою, місяць, проведений у Японії, для неї промайнув як одна секунда. За її словами, японці - нація, яке не намагається отримати усе можливе від природи, а лишає щось для наступних поколінь. Їх надзвичайно зацікавило незвичне мистецтво соломкарства.




Майстриня неодноразово організовувала симпозіуми для митців, які працюють з соломкою, приймала в Україні майстрів з Угорщини, США, Непалу, Узбекистану, демонструвала для них майстер-класи. Минулого року брала участь у конференції у Нідерландах, об’їхавши майже всю країну, також давала майстер-класи у Польщі, в Університеті народного мистецтва. Зі знайомим майстром з Каліфорнії Марія Кравчук створила серію масок персонажів «Лісової пісні» Лесі Українки. Цьогоріч її запросили на фестиваль до Угорщини.

Художниця зізналася, що її робота добра тим, що незалежна та цікава. Марія Кравчук вважає, що не змогла б працювати десь на виробництві з 9 до 6 години.





Цікаво, що син майстрині, Іван Кравчук, випускник української філології СНУ, також пов’язав свою долю з плетінням. Він виготовляє переважно солом’яних янголів та ялинкові прикраси. Художниця розповіла, що він вважає себе майстром, а не художником, і використовує трохи інакший підхід до творчості, виготовляючи по черзі різні елементи виробу. Роботи Івана Кравчука також можна було побачити та придбати під час проведення виставки.





«Я впевнена, що хороша енергетика жита та моїх творінь допоможуть людям. Переконана, що носіння солом’яного оберегу приносить користь», - вважає Марія Кравчук.








Підготував Павло Переведенець
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Оля Показати IP 16 Квітня 2013 15:23
класно!
Weger Показати IP 16 Квітня 2013 18:14
Німці такі вироби з соломки дуже цінують. Їх би сюди вони б все розкупили.
Ірына Показати IP 17 Квітня 2013 08:13
Вельмі цікавыя творы! Поспехаў Вам і натхнення!
Mangol Показати IP 17 Квітня 2013 08:33
Молодець!
Інна Показати IP 17 Квітня 2013 08:41
Не раз чула про Марію Кравчук, але побачене перевершило всі мої сподівання. Супер-жінка і супер-роботи!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus