USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Парад вишитих рушників по-луцьки. ФОТО

13 Травня 2012 20:57
У Луцьку з нагоди Дня матері відбувся третій Всеукраїнський фестиваль вишитих рушників «Вишиті обереги єднання».

Дійство, покликане плекати традиції українського народу через особливе вшанування вишиваних виробів, 13 травня традиційно зібрало чимало учасників.


Фактично фестиваль почався ще вранці виставкою вишиваних рушників, з якою можна було ознайомитися в Палаці культури Луцька.


Як розповіла організатор виставки, заступник директора з виховної роботи луцької школи №23 Зоя Петренюк, на виставці представлено більше 40 робіт. Обирали їх за принципом – по декілька кращих рушників від кожної школи міста, майже усі вони виконані учнями середніх та старших класів.



Стартував III Всеукраїнський фестиваль вишитих рушників «Вишиті обереги єднання» парадом учасників від Замкової площі, вулицею Лесі Українки до Театрального майдану. Йому передували виступи творчих колективів міста на Замковій площі.




Як розповів автор проекту, заслужений діяч мистецтв України Віталій Іваницький, попри те, що погода не надто потішила лучан, до участі у дійстві люди зголошуються охоче. «Приємно, що фестиваль набирає оберту, приїздить чимало людей – зі Славути, що у Хмельницькій області, з міст Полтави, Кіровограда, Вінниці, а також з Естонії. Це говорить про те, що Луцьк має чим гордитися. Сподіваюся, що ми спільними зусиллями зможемо зробити все, щоб вишиті рушники стали своєрідним оберегом єднання незалежно від політичних, релігійних чи інших уподобань людей, які примножують традиції наших мам і бабусь» - зауважив Віталій Іваницький.





Урочисте відкриття фестивалю «Вишиті обереги єднання» відбулося на Театральному майдані. Участь у ньому взяли місцеві священики Української православної церкви, Української православної церкви Київського Патріархату та Української греко-католицької церкви, Луцький міський голова Микола Романюк, секретар міської ради Григорій Пустовіт, ініціатор фестивалю Віталій Іваницький, представник національного проекту «Книга рекордів України» Олександр Шустерук та міський голова міста Славута, що на Хмельниччині, Василь Сидор.


Луцький міський голова Микола Романюк подякував усім, хто вирішив взяти участь у фестивалі. «Я думаю, що кожна з присутніх тут мам вишила рушник, може навіть символічно, для своєї дитини. Хочу побажати мамам, щоб ваші діти поверталися на рідні пороги» - звернувся до лучанок міський голова.

Його колега з міста Славута Василь Сидор також привітав жінок із Днем матері, а також зауважив, що українці мають пам’ятати й шанувати історію рідного народу. «Тому ми приєдналися до цієї акції, приїхали з рушниками. Ми також хочемо презентувати прапор, який вишивали своїми руками всі славутчани, для того, щоб сказати, що традиції продовжуються, що Україна багата на історію, мистецтво, яке буде мати продовження в наших дітях і онуках» - наголосив Василь Сидор.


Про те, що Луцьк - столиця найпатріотичніших рекордів України, розповів, звертаючись до лучан, представник національного проекту «Книга рекордів України» Олександр Шустерук. З його слів, важливо, щоб в інших країнах знали не лише про визначні досягнення окремих українців, а й про «патріотичні рекорди, які показують, що ми є українці».


Після урочистого відкриття фестивалю розпочалася, власне, його основна частина. Лучани, які вирішили взяти участь у фестивалі і прийшли на Театральний майдан з рушниками, вишикувалися один за одним від площі вздовж вулиці Лесі Українки. Вони тримали рушники, притуливши їх один до одного. Зрештою, утворився такий собі вишиваний рушник, завдовжки декілька сотень метрів, приблизно до перехрестя вулиць Лесі Українки й Сенаторки Левчанівської.




Серед різноманіття кольорів і візерунків, особливу увагу перехожих привертали роботи кінця 19 – початку 20 століття, а також весільні рушники, чи виконані на особливому полотні.






Зауважимо, що до фестивалю «Вишита обереги єднання» долучилися також установи та заклади розташовані на вулиці Лесі Українки. На вікнах більшості з них можна було побачити вишивані рушники.



Триватиме ІІІ Всеукраїнський фестиваль вишитих рушників «Вишиті обереги єднання» до 21.00. У вечірній програмі дійства: концертна програма, а також святкова дискотека, забави та вогняне шоу театру вогню «Firedance».



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus