USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Під Луцьком увіковічнили «катериненську милю»

16 Травня 2010 16:09
У селі Піддубці під Луцьком 15 травня відкрили пам’ятник дорожньому знаку.

Ідея пам’ятника належить бізнесмену Олегу Зотову, власнику комплексу розваг та відпочинку «101 кілометр», що у селі Піддубці неподалік Луцька. Знак встановили на території комплексу.

«Оскільки ми знаходимось на 101-му кілометрі траси Устилуг-Київ, і назва нашого закладу однойменна, вирішили зробити щось цікавеньке для себе та наших клієнтів. Нам допоміг дійсний історичний факт, від якого й відштовхнулись», – розповідає Олег Зотов. Він додав, що перебування Катерини у Піддубцях – місцева легенда.

На пам’ятній таблиці біля пам’ятника дорожньому знаку, написано, що у 1745 році 16-річна Катерина, подорожувала "західними землями своєї імперії". У Піддубцях її спіткала невдача – негода та погані дороги завадили рухатись далі. Катерина була змушена зупинитись тут у постоялому дворі, доки не прокладуть дорогу до Луцька. Подейкували, що місцевий парубок полонив серце майбутньої імператриці та вона прогостювала у постоялому дворі аж до весни. За її наказом впродовж маршруту подорожі будувались стовпці-знаки – «катериненські милі», що вказували безпечний та правильний шлях. До Катерини ІІ в Російській імперії не було ні доріг, ні розмітки, ні знаків. Вимушена зупинка у Піддубцях й спонукала Катерину започаткувати на теренах своєї держави перші дорожні знаки.

Саме таку «катериненську милю», як стверджувалося на відкритті, стилізовану під знаки, які започаткувала Катерина ІІ, й встановили на території комплексу «101 кілометр». Відкривати пам’ятний знак прибула сама «імператриця» на підводі.

На виготовлення усіх деталей постаменту луцький коваль Олег Грицюк віддав місяць часу.

Разом з тим, в історії не збереглося інформації про те, що Катерина Велика бувала на Волині. Тим більше, сумнівно, що це було у 1745 році, коли майбутня самодержавиця тільки рік пробула в Росії, не знаючи до 1744 року російської мови і звичаїв. Імператрицею вона стала тільки у 1762 році, до того не мігши вважати Російську імперією «своєю».

Мало того, «катериненськими милями» прийнято називати дорожні знаки, збудовані тільки 1784-1787 роках на шляху подорожі імператриці Катерини Великої. Такі знаки ставили за наказом князя Григорія Потьомкіна через кожні 10 верст. Знаки ставили військові, виготовляючи їх з вапняку, а не виковуючи з металу. Найбільше таких знаків сьогодні збереглося в Криму. До речі, ця ж подорож Катерини дала життя такому поняттю як «потьомкінські села»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
СаньОК Показати IP 16 Травня 2010 19:48
З датами нічого не наплутали? Чи то просто в мене зір не дуже?
СаньОК Показати IP 16 Травня 2010 22:12
Вже справили.
Юрій Ричук до СаньОК Показати IP 17 Травня 2010 09:38
Ага. Дякуємо

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus