USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Походеньки-поїзденьки: найпівденніша з нордичних столиць

21 Вересня 2014 19:00
Скандинавська стриманість, затишок та розкіш – усі ці якості поєднує Копенгаген, столиця Королівства Данія.

Місто розташоване на східному узбережжі острова Зеландія та частково на острові Амагер, налічуючи, разом із прилеглими населеними пунктами, понад мільйон мешканців. Копенгаген, історія якого починається ще в 11-му столітті, віддавна був не лише однією із найбільших метрополій Скандинавії, а й культурним центром Північної Європи. Серед нордичних країн, до яких належать Швеція, Норвегія, Фінляндія, Ісландія та Данія, остання є найбільш південною, тож, данців сусіди вважають мало не найтемпераментнішими мешканцями Півдня.



Нині це одне із провідних міст планети за рівнем якості життя, колись було столицею Кальмарської унії (понад століття об’єднувала три скандинавські нації) та однієї з найбільш войовничих країн Європи Данії, що вела десятки війн, передусім, із сусідами – Швецією та німецькими державами. Про мілітарне минуле свідчить Кастеллет – цитадель неподалік від центру Копенгагена, на території якої досі діє військова частина. Втім кожен охочий може прогулятися військовим містечком, яке відчинене для відвідувань протягом певних годин.



Неподалік від Кастеллету можна знайти найбільш розтиражований та впізнаваний символ міста - скульптуру Русалоньки, героїні казок видатного данця Ганса Християна Андерсена, на фоні якої фотографуються юрми туристів з усієї планети. Поряд із Русалонькою встановили пам’ятник полеглим під час світових воєн данцям.



Оскільки місто практично не постраждало під час обох світових воєн, тут цілковито збережений історичний центр з палацами, церквами та затишними пішохідними вулицями. Найвеличнішим із них є Крістіансборг, який нині використовується одночасно як будівля парламенту, резиденція прем’єр-міністра та верховний суд. По сусідству з палацом розташований музей одного з найвидатніших європейських скульпторів Бертеля Торвальдсена. У внутрішньому дворику будівлі митець знайшов останній спочинок. Музей найповніше презентує творчість – від невеликих скульптур, ескізів, записів, особистих речей до пам’ятників видатним постатям у натуральну величину.



Зимова резиденція королівської родини – комплекс з чотирьох ідентичних палаців у стилі рококо Амалієнборг. У центрі площі, яку формує палацовий ансамбль, стоїть кінний пам’ятник засновника цієї перлини архітектури – короля Фредеріка П’ятого. Окрасою майдану є велична Фредерікс Кірке (більш відома як Мармурова церква) із найбільшим у Скандинавії куполом. Цікаво, що неподалік від неї, злившись із будинками, розташована православна церква Олександра Невського – свідчення родинних зв’язків данських монархів та дому Романових. Попри те, що більшість віруючих мешканців столиці належать до Лютеранської церкви Данії, у Копенгагені мешкає до 150 тисяч мусульман, римо-католики та євреї.



Копенгаген виправдано вважається одним із найбільш дружніх до навколишнього середовища міст світу. Це легко зауважити, побачивши вітряну електростанцію, яка виробляє електроенергію для міста та розташована вздовж узбережжя острова Амагер. Зеленим містом можна назвати Копенгаген завдяки чималій кількості затишних парків. У одному з них, Королівському саду, височіє один із найцікавіших пунктів для туристів – замок Росенборг. Парк щороку відвідує 2,5 мільйона гостей міста. В замку Росенборг, творінні славетного короля Крістіана Четвертого, окрім чудово збережених приміщень, у яких мешкали данські монархи, у підвалах зберігається колекція королівських коштовностей, серед яких – корони абсолютних монархів Данії.



Неподалік від замку відкриває ворота для відвідувачів Ботанічний сад із історією, що налічує декілька століть. Вхід – вільний, з одним лише застереженням – заборонено відвідувати ботанічний сад на велосипеді. Копенгаген переповнений прихильниками екологічно чистого виду транспорту, тож від велосипедистів доводиться захищати декотрі місцини. Цікаво, що у Ботанічному саду можна побачити спеціальний знак, який запрошує відвідувачів відпочити на газоні.



Не можна оминути увагою Круглу вежу – давню обсерваторію, з оглядового майданчика якої відкривається панорама середмістя. Будівля не надто висока, але має унікальну особливість – нагору ведуть не сходи, а гвинтовий підйом завдовжки 210 метрів, вимощений цеглою. Таким чином, піднятися на вежу можна на автівці або кареті (ця особливість вежі зумовлена тим, що важке обладнання для астрономічних досліджень зручніше було підіймати нагору саме таким способом). З верхівки вежі можна побачити найдовшу пішохідну зону Європи Стрьогет, що об’єднує декілька вулиць та простягається до центрального майдану міста з величною будівлею ратуші.



Говорячи про транспорт, Копенгаген можна назвати чи ненайзручнішим містом для комунікації. Так, місто стало першим, яке запровадило цілодобову роботу метрополітену. До того ж, вулицями курсують нічні рейси автобусів. Метро, будівництво якого почалося на не так давно, на початку 21-го століття та активно триває зараз, є зручним та, на диво, майже безшумним видом транспорту. Проте більшість мешканців столиці, усе ж, надає перевагу велосипедам.



Як дорослих, так і найменших гостей міста зацікавить парк Тіволі, який діє з 1843 року. Гордістю парку є театр пантоміми, концертна зала, у якій виступали світові зірки, японська вежа, мавританський палац та атракціони, окремі з яких діють впродовж цілого століття.



Найбільшим зібранням витворів мистецтва від античності до 20-го століття пишається Нова Гліптотека Карлсберга, розташована неподалік парку Тіволі. Тут зібрані зразки давньоєгипетського, етруського, давньогрецького, римського мистецтва та мистецтва Близького Сходу, а також французька. Європейська та данська колекції живопису та скульптури, серед яких витвори Родена, Ван Гога, Дега, Мане тощо. З даху музею можна також оглянути місто, а відпочити всередині закладу можна у вишуканому зимовому саду з пальмами та фонтаном.



У районі Крістіансхавн, поблизу найвищої у місті Церкви Спасителя, зі шпилем, що увінчаний не хрестом, а постаттю Ісусу Христа із прапором, розташована невизнана «держава в державі» - Вільне місто Християнія. Це вільне місто стало прилистком хіпі та усіх, хто не визнавав владу у 1970-их роках. Перші мешканці міста поселилися у занедбаних військових казармах. За неофіційною згодою з мешканцями, данська поліція не заходить на терени Християнії, своєю чергою, вільне місто має лише два входи, на яких є попередження про те, що ви виходите за межі Євросоюзу. Оскільки у вільному місті йде торгівля забороненими у Данії гашишем та марихуаною, фотографувати на його території забороняють.



Окрім спадщини минулих століть, Копенгаген багатий на оригінальні витвори сучасної архітектури. Серед них можна виокремити Чорний діамант - нову будівлю Королівської Данської Бібліотеки, облицьовану полірованим чорним гранітом та сучасний будинок опери.



Для тих, хто хоче продовжити знайомство зі скандинавськими країнами, шлях у сусідню Швецію пролягає справжнім дивом-витвором людини - Ересунським мостом, що з’єднав столицю Данії зі Швецією. Майже вісім кілометрів завдовжки, він пов'язаний зі штучним островом та шведським містом Мальме та піднімається на 57 метрів над рівнем моря.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 21 Вересня 2014 19:35
Да, Европа... У них и Дюк с книгой, а наш то ли с пергаментом, то ли с Торой, то ли вообще...
иван Показати IP 21 Вересня 2014 21:19
а где Руанда жизнь людей племени тутси и бхуто-скоро мы будем очень на них похожие
Крук Показати IP 21 Вересня 2014 21:23
Я б і сам до Данії катнув :-)
Ніка Показати IP 21 Вересня 2014 23:01
Да, живуть же люди, классс

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus