USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

МандроСвіт з Луцька: особливості дівочих подорожей

9 Жовтня 2014 11:00
Подейкують, подорожувати автостопом – небезпечно, а жити в незнайомих людей – ризиковано. Особливо дівчатам, особливо – без супроводу кремезних чоловіків. Проте, для нас, двох лучанок – Юлі Камінської та Олени Сідімянцевої, автостоп та проживання в місцевого населення – це два основні способи пізнання нових країн.

За плечима в нас – 10-кілограмові рюкзаки та самостійні мандрівки Туреччиною, Грузією, Молдовою та Україною, під час яких ми свідомо ігнорували туристичні агенції, готелі та громадський транспорт. Попереду в нас, зовсім скоро, – піврічна експедиція «За півроку до Марокко», під час якої ми будемо мандрувати країнами Європи та Північної Африки. Наша мета – розвіяти міф про те, що дівочий автостоп небезпечний для життя та здоров’я і що незнайомців варто остерігатися.

На власному досвіді ми доводимо, що люди на Землі – однаково добрі, щирі, гостинні та щедрі, незалежно від країни проживання, релігійних та політичних поглядів, кольору шкіри та розміру гаманця.

Мандруючи, ми не лише отримуємо задоволення та неоціненний досвід, а й переслідуємо актуальну соціальну ціль – показати дівчатам, які мріють подорожувати, але з тих чи інших причин бояться, що це зовсім не страшно, а, навпаки - цікаво та весело, світ не завжди й не усюди такий жорстокий, як показує телевізор.

Звісно, не варто забувати про елементарні правила безпеки під час мандрівки. Якщо дівчина вирішила подорожувати автостопом, про короткі спідниці та відверте декольте варто відразу ж забути. Широкі туристичні штани, футболка вільного покрою, спортивна кофта, вітрозахисна куртка – основа гардеробу автостопниці. Не рекомендуємо ми займатися автостопом уночі і категорично не радимо вживати під час мандрівки алкоголь. Навіть, якщо водій щиро пропонує вам «спробувати його домашнього вина» - не соромтеся сказати, що алкоголь вам заборонений (мовляв, ви приймаєте сильні ліки чи вам не дозволяє релігія тощо). Звісно, не варто також починати «підкоряти світ» із країн суворого ісламу (Саудівська Аравія, Ємен, Афганістан, Пакистан), інакше ризикуєте зіпсувати собі перше враження від мандрівок.

Та куди б не завела вас вільна дорога, пам’ятайте – подібне притягує подібне, а кожен знаходить в подорожі те, що шукає.

ЯК МИ ПОЧАЛИ МАНДРУВАТИ

Звісно, усвідомлення цих простих істин не прийшло до нас в один момент. Спочатку ми зважилися пустити незнайомий світ у свою домівку – почали приймати в себе гостей-учасників всесвітньої гостьової мережі CouchSurfing. Так у нас вдома з’явилися мандрівники – іноземці та співвітчизники, які годинами розповідали нам про свої захопливі подорожі, спустошуючи одну за одною чашки з чаєм. Переважно це були хлопці, рідше – подружні пари, самостійних дівчат-мандрівниць практично не траплялося. Тому ми слухали їх досить відсторонено, мовляв, це ж хлопці, в них більше вільного часу (грошей, досвіду, сміливості тощо), а ми - дівчата з повною зайнятістю та невисокою зарплатнею, ніколи ми не зможемо подорожувати так, як вони!

Та згодом у наші міркування закрався черв’ячок сумніву: а раптом ці люди реалізують НАШІ мрії, живуть НАШИМ життям? Ці сумніви дійшли логічного завершення навесні 2013 року, коли ми взяли відпустки і вирушили у свою першу самостійну подорож – об’їхали все західне узбережжя Туреччини, за 12 днів побувавши на трьох морях – Мармуровому, Егейському та Середземному. Потім ми мандрували колоритною Грузією та сонячною Молдовою, а минулого літа активно досліджували Україну – все автостопом.

Поступово мандрівок ставало більше, а бажання відсиджувати в офісі по 8 годин – менше. Зрештою, ми почали працювати самі на себе.

Юля з головою поринула в журналістику, активно пише статті про подорожі, мистецтво, ресторани, театри та музеї. Олена, як юрист із 12-річним стажем, надає консультації в різних галузях права, складає договори та позовні заяви, готує статті про необхідні документи та вартість закордонного паспорту, оформлення віз, страховок, про вибір туристичного спорядження – (ред.).

Разом ми виготовляємо та продаємо сувеніри та прикраси. Така робота приносить задоволення нам і користь оточуючим, а ще дозволяє отримувати скромний прибуток, перебуваючи в будь-якій точці світу, де є люди та інтернет. Між іншим, як показує досвід, в подорожі людина витрачає майже стільки ж, скільки звикла витрачати вдома. Ми мандруємо дуже бюджетно. Не користуємося послугами турагенцій – самі плануємо маршрут, бронюємо квитки, виготовляємо візи. Між містами пересуваємося автостопом, а по містах багато гуляємо пішки. Також ми не любимо їсти в ресторанах, особливо у великих туристичних містах – якість їжі там сумнівна, зате ціни захмарні. Натомість готуємо вдома разом із людьми, в яких зупиняємося. Так ми не лише заощаджуємо, але й збираємо рецепти різних кухонь світу.

Сьогодні ми вже не уявляємо своє життя без мандрівок, автостопу та спілкування з представниками інших культур. За рік з нами трапилося стільки цікавих випадків, що ми створили блоги під назвою «Мандросвіт» в соцмережах ВКонтакте і Fаcebook, де ділимося досвідом, розповідаємо дивовижні історії, як випадкові люди на вулиці стають добрими друзями і приймають нас як доньок чи сестер.


ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО САМОСТІЙНОЇ МАНДРІВКИ

Чим триваліша подорож, тим ретельніше треба до неї готуватися. Почніть з маршруту – оберіть країну чи кілька цікавих вам країн. Підготуйте словнички з мінімальним набором фраз мовою тієї країни, куди ви їдете (Google-перекладач у цьому допоможе) або купіть розмовник. Почитайте про звичаї цієї країни, щоб не осоромитися, бо те, що є нормою в нас, може бути неприйнятним в іншому суспільстві. До прикладу, в деяких країнах Південно-Східної Азії не прийнято гладити дітей по голові.

Стане в нагоді й так звана «Дорожня грамота» - аркуш, на якому ви пишете коротку інформацію про себе та мету своєї подорожі (теж мовою країни, де ви подорожуєте), клеїте своє фото і ставите підпис для солідності – це на випадок, якщо ані англійською, ані мовою жестів не вдасться порозумітися з місцевими. Заздалегідь подумайте про нічліг – візьміть із собою намет, забронюйте готель на сайті Booking.com чи скористайтеся сайтом гостинності CouchSurfing.org. Беріть із собою закордонний паспорт, гроші та мізки – і сміливо вирушайте!

***
А щоб майбутні півроку європейських мандрів не минули даремно і безцільно, мізки не перетворилися, бува, на желе, ми вирішили зробити ще одну суспільно корисну справу (не дарма ж експедицією назвалися!). А саме, будемо вишукувати в Європі цікаві ідеї для втілення їх в Україні.

Адже, погодьтеся, таке популярне гасло «Україна – це Європа» говорить більше про географічне положення нашої держави, ніж про суспільні реалії. Також ми будемо тісно спілкуватися з європейцями, дізнаватися, як їм вдається мирно співіснувати в обмеженому просторі.

Коротко кажучи, поїдемо в розвідку і будемо щотижня рапортувати про її перебіг на сторінках Інформаційного агентства Волинські Новини.

Стежте за нами! До чергової поїздки - менше місяця!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
eeдобре Показати IP 9 Жовтня 2014 11:12
молодцi! сучаснi українки, а не лише брендiколу в версалi пити. так тримати!
1 Показати IP 9 Жовтня 2014 11:15
Русява гарненька
вова Показати IP 9 Жовтня 2014 11:23
гарним дівчатам завжди приходиться таке робити. А красиві створенні для кохання і подорожують з коханими і дітьми
яся Показати IP 9 Жовтня 2014 11:24
А на схід України не пробували? Дивись автостопом і дюпомогли б волонтерам.... Не на часі(це моя думка) зараз про всі ці мандрівки вихвалятись.
Анонім Показати IP 9 Жовтня 2014 11:31
Дівчата відчайдушні - сміливості їм не бракує.Добре те, що добре закінчується...
маша Показати IP 9 Жовтня 2014 12:12
ой навевне в дівчат немає проблем в такий не складний час тільки подорожувати залишилось
Анонім Показати IP 9 Жовтня 2014 14:18
Круті круті. Світлі та позитивні. Хай усе у них буде добре :)))
ілля Показати IP 9 Жовтня 2014 14:49
зовсім не круті просто їм нічим зайнятись кориснішим і все
ЯЯ Показати IP 9 Жовтня 2014 15:04
Начитаються зелені тінейджерки і засяде в їхніх головах, що соватися по трасах та сідати в незнайомі авто до незнайомих дядьків то нічого страшного, цілком безпечно і навіть круто. Ну дурня цілковита. Небезпечно це і не потрібно. Подорожувати набагато безпечніше цивілізовано, зараз реально вибрати цілком бюджетні, доступні тури куди завгодно, але з групою, супроводжуючим, хоч якими не якими гарантіями від тієї ж турагенції, якою не якою страховкою, і рідні в курсі де зараз мандрівники та з ким, а не гадають на якій дорозі, з ким в авто, під стріхою чи під кущем.
I я до ЯЯ Показати IP 10 Жовтня 2014 07:08
Ну я розумiю в повторну подорож в знайомий регiон самостiйно поiхати, але кидатись сторч головою в невiдомi краi - це вiдвертий ГЛУПИЙ наiвняк.
міша Показати IP 9 Жовтня 2014 17:11
Е альо, диванні туристи, харош дівок поливати, злі заздрісники, не пишіть дурні
тт Показати IP 10 Жовтня 2014 15:19
Та вони напевно нетрадиційної орієнтації. така парочка підозоіла - одна як партнер, інша більш миловидна, то їм так цікаво,ПОДРУЖКИ?
Женя до тт Показати IP 12 Жовтня 2014 20:40
А що, орієнтація якось впливає на мандрівки?! ахаха
Микола Показати IP 11 Жовтня 2014 13:18
Авжеж на трасі можна непогано заробити. Був би я бабою........
Пішохід до Микола Показати IP 12 Жовтня 2014 20:39
Хлопець на трасі теж має можливість заробити. Так шо вперед!
Таня Показати IP 8 Січня 2015 15:47
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus