USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Реакцію на деякі вакцини неможливо передбачити

8 Червня 2010 16:17
Перед тим, як щеплювати дитину, лікар повинен зробити чимало аналізів і провести детальний огляд.

Про це розповів головний позаштатний спеціаліст МОЗ України з питань дитячих інфекційних захворювань, доктор медичних наук Сергій Крамарєв із Києва під час семінару для луцьких лікарів, який відбувся 8 червня.

За його словами, лікар повинен враховувати усі протипоказання.

«До кожного з профілактичних щеплень є перелік цих протипоказань. Щеплюватися мають здорові діти. Перед щепленням лікар обов’язково має провести огляд дитини. Повинен дуже ретельно зібрати аналізи, бо на перший погляд захворювання може не виявитися. А за результатами аналізів може виявитися захворювання, при якому щеплення протипоказане на даний момент. Адже протипоказання є постійні й тимчасові», - зазначив Крамарєв.

Учений розповів, що перед вакцинацією, лікар зобов’язаний зробити аналіз на алергію. Адже у вакцинах є компоненти, які можуть викликати алергію. Наприклад, деякі антибіотики, які застосовуються для стабілізації вакцини.

«Сучасні вакцини позбавлені багатьох речовин і вони викликають невелику кількість побічних ефектів. Але важлива й правильна техніка введення. Вакцинацію повинен проводити фахівець, який пройшов певне навчання. Не можна вважати, що вакцинація – це проста процедура, яку можна проводити вдома в амбулаторних умовах. Це має проходити тільки в умовах спеціалізованого медичного закладу», - наголосив Крамарєв.

Втім, учений погодився, що не всі фактори можна врахувати

«Є приховані захворювання, які проявляються пізніше. Не завжди таке можна врахувати. Маю на увазі генетичні дефекти чи дефекти імунної системи. Їх неможливо виявити при загальному огляді. На жаль, таке трапляється. Але це дуже рідко. Я думаю, що вони не впливають на загальний стан вакцинації. На десятки чи сотні мільйонів випадків зустрічається один», - зазначив Крамарєв.

Крім того, за словами вченого, неможливо передбачити й таку реакцію організму на вакцину, як анафілактичний шок.

«У кожній інструкції записано, що анафілактичний шок може бути ускладненням до вакцинації. І врахувати це, нажаль, неможливо. Бо не лише вакцина, а й будь-який інший засіб може викликати анафілактичний шок. Це індивідуальні особливості дитини, які не проявлялися до проведення цієї вакцинації.

Є такі ускладнення при введенні живої вакцини проти поліомієліту. Неможливо передбачити як організм дитини прореагує на цей живий вірус. Більшість реагує нормально – виробляє імунітет. Але у поодиноких випадках діти можуть реагувати по-іншому. І це передбачити неможливо», - констатував учений.

Утім, зазначив він, немає жодного доведеного випадку, коли дитина померла саме внаслідок вакцинації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus