USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Шампанське корисне для здоров’я?

31 Грудня 2010 17:18
Важко уявити святкування Нового року без шампанського. Точніше – без ігристого вина, адже за міжнародними конвенціями, шампанським може називатися тільки вино, виноград для якого вирощений у французькій провінції Шампань. Але у самій Україні цей напій все одно називають «шампанським» і популярність його не зменшується.

Як виготовляють і п’ють шампанське в Україні, та як його краще вживати, - розповідає сайт Радіо Свобода .

На укладанні міжнародних угод, при спуску корабля на воду, на ювілеях, на зустрічі Нового року… На всіх цих заходах шампанське – незамінний атрибут. Хоча так його можна називати, якщо за походженням напій – із провінції з відповідною назвою, що знаходиться за півтори сотні кілометрів від Парижа. В інших випадках, незалежно від напису на етикетці, правильніше казати «ігристе вино».

Технологія виготовлення

А технологія є такою. Беруть сухі вина із незначним відсотком алкоголю та значним рівнем кислотності. Поміщають у масивну пляшку, спроможну витримати тиск зсередини. До речі, тиск у пляшці може досягати рівня в 6 атмосфер. Плюс особливий цукровий сироп, а також дріжджі... Пляшку закорковують жерстяною пробкою і кладуть у льох. А далі – бродіння та виділення вуглецю, розповіла Радіо Свобода Юлія Водолазкіна, спеціаліст зі зв’язків з громадськістю одного з найвідоміших українських заводів із виробництва такої продукції.

«Технологія у нас одна – класична французька, винайдена ще понад 340 років тому у Франції. Існує також прискорений метод, коли процес шампанізації відбувається у великих ємностях. Знову ж таки – у вино додається цукор, дріжджі…І завдяки певній температурі виділяється вуглець. Особливість саме французького методу – процес шампанізації (вироблення ігристого вина), йде безпосередньо у пляшці. І за умови тривалої витримки – не менше 9 місяців. Класичний термін витримки вина у пляшці – 3 роки. Прискореним методом це роблять протягом 3– 6 місяців», – зазначила Юлія Водолазкіна.

Після завершення витримки осад із пляшки прибирають. І тут настає момент визначення, яким виявиться ігристе вино – брют чи інше. Це залежить від того, скільки розрахують суміші цукру та вина.

Якість українського не гірша за французьке?

Киянин Дмитро любить весело відзначити прихід Нового року. Але чому це обов’язково робити саме із ігристим вином? Навіщо бути рабами традиції? – Запитує Дмитро.

«Такого похмілля і такого головного болю, який може бути внаслідок вживання шампанського, важко уявити і пов’язати з будь-яким іншим напоєм. Крім того, мені здається це доволі банальна застаріла традиція, пов’язана із тими часами, коли люди в нашій країні мали дуже обмежений вибір напоїв. До того ж, для нас і на сьогодні справжнє шампанське залишається занадто дорогим і рідкісним продуктом. А те, що зазвичай нам продають у вигляді шампанського – найчастіше є газованими сумішами доволі сумнівної якості», – пояснив чоловік.

Ігристі вина в Україні є якісними і не варто їх вважати другосортними, порівняно з тими ж французькими. На цьому наполягає киянка Ольга, поціновувач напою, який вона називає «шампанським».

«Я вважаю шампанське українського виробництва одним із найбільш якісних напоїв. Зокрема, брют. Роблять якісно – і немає негативних наслідків після вживання. Це – теж важливо. Можливо, у мене делікатний смак, але я намагалася порівнювати із дорогим французьким шампанським, і не побачила значної різниці. Йдеться саме про брют. Це – моя думка. Звичайно, варто пити сильно охолодженим. І взагалі приємно, коли напій добре газований, добре охолоджений, справді якісний, у красивому кришталевому бокалі, зі свічками…Мені здається, що в такому контексті його розглядати завжди приємно», – зауважила Ольга.

Якщо говорити про зовнішній вигляд ігристого вина, серед інших аспектів, має значення і піна. Цінується передусім сніжно-біла піна. І сама назва напою натякає на те, що важливе значення має також гра. Якщо вона здається кволою, якість продукту бажає бути кращою.

Як краще пити цей напій?


Якщо ви бажаєте покуштувати не прикрашене цукром ігристе вино, якщо вам до вподоби вживати його саме з їжею, пийте брют, радить Юлія Водолазкіна, спеціаліст зі зв’язків з громадськістю одного з найвідоміших українських заводів із виробництва ігристого вина. Хоча, звичайно, у кожного – свій смак.

«Це залежить від смаків у першу чергу, від сприйняття. Тобто – хтось віддає перевагу сухим винам, а хтось віддає перевагу більш нейтральним – напівсолодким. А комусь подобаються солодкі. Що тут варто порадити…Якщо Ви збираєтеся вживати ігристе вино під час застілля, з певними стравами, майте на увазі – чим вони сухіші, тим більше вони гармонують із гастрономією. Адже солодкі вина більше пасують десертам і фруктам. І щоб не було потім плачевних наслідків, або непередбачених реакцій організму, краще все-таки під час застілля вживати сухі вина, в тому числі й ігристі», – наголосила Юлія Водолазкіна.

У вживанні шампанського не може бути дрібниць, зауважує зі свого досвіду киянка Ольга. Про що можна говорити, якщо для багатьох учасників новорічного застілля неабиякою складністю є відкоркувати пляшку.

«Саме відкриття пляшки є непростою справою. Деякі люди люблять пити шампанське, але не навчилися його відкорковувати. Можна взяти практично будь-яку кампанію і з’ясовувати статистику – скільки людей здатні відкрити пляшку, не розливши, не вистріливши у друзів. Деякі цього не знають. Вони метушливо починають розхитувати корок. Хоча його досить наполегливо, але без метушні розкручувати. Як би він глибоко не сидів… Не можна випускати пляшку, трясти її. Адже навіть якщо вона не розіб’ється, після цього буде шумний постріл», – сказала Ольга.

А тим часом британські вчені переконують, що шампанське – гарний святковий атрибут і, до того ж, є корисним для здоров’я. Як показали дослідження цих учених, шампанське містить речовину рослинного походження «поліфенол». Вона розширює судини і помірне її споживання зменшує ризик появи серцевих захворювань. Найбільш помірне – не більше трьохсот грамів шампанського на тиждень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
VSC Показати IP 31 Грудня 2010 17:44
Смешались в кучу кони, люди...(С). Вот ссылка http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5 - это про традиционный способ. А ускоренный способ - это производство шампанского резервуарным методом. Широко применялся в СССР. Только несколько заводов производило шампанское традиционным способом, это Артемовский завод, Новосветский, Абрау Дюрсо. Основной объем шампанского производился ускоренным резервуарным(танкерным) методом. На сегодня качественное шампанское производится в Новом Свете. Артемовский завод изменил технологию, сократил выдержку до одного года. А все остальное КЗШВ, Одесса и проч выпускают полное дерьмо. Можно отметить Золотую балку, хоть и не выдержанное, но пить можно. С НОВЫМ ГОДОМ.
Тарас Показати IP 1 Січня 2011 13:48
Справді, шампанське дуже корисне. Особливо, як хочеться пропукатись. Напєшся цієї браги (вона доброджує в шлунку), то починається весела музика...
Soldier of fortune Показати IP 2 Січня 2011 02:10
А особливо корисне з горілкою, пивом, коньяком разом узяті, от тільки американські гастроентерологи, падлюки, кажуть що алкоголь у будь-якому вигляді і дозах однозначно шкідливий для людини. Приємного отруєння, земляки!
ЖИЖИ НІ ХОХО? Показати IP 3 Січня 2011 23:17
Єтикетки з пляшок із шампанським страхітливо чорні. Зазвичай цей колір символізує смерть. Вперед смерті назустріч! За звичай, коли обговорюють "якість" алковиробів, то це йде підсвідоме обговорення того, як би вмерти та безболісно.
VSC до ЖИЖИ НІ ХОХО? Показати IP 4 Січня 2011 16:52
Пейте Martini Asti, у него белая этикетка.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus