USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Скільки у Луцьку коштує стати туристом? ФОТО

27 Вересня 2013 19:00
Журналіст Волинських Новин у Всесвітній день туризму поцікавився в експерта, що необхідно мати новачку для того, аби піти у свій перший туристичний похід.

Сергій, турист із багаторічним стажем і водночас власник одного із магазинів, який продає туристичне спорядження, розповідає, що до свого першого походу потрібно поставитися відповідально.

«Людина, яка хоче повернутись живою і здоровою, завжди повинна знати хоч приблизно ту місцевість, якою вона йтиме. Одяг відіграє важливу роль. Головне, його не брати багато, тому що зайва вага швидше втомлює організм. Звичайно, залежить, на скільки днів запланований ваш похід. Якщо на днів чотири, то вистачить двох футболок, двох пар штанів, головний убір і важливо правильно підібрати взуття. Краще мати синтетичний одяг, який швидше сохне і менше вбирає вологи. Взуття, як правило, підбирають під поверхню землі, тобто є з грубою підошвою для кам’яних поверхонь і з тоншою - для більш-менш рівного ґрунту, ціна на нього - від 500 гривень», - зазначив Сергій.

Надувний матрац – не для походів

Обов’язковим атрибутом туриста є рюкзак (від 350 гривень), або гермо – мішок, який захистить речі від вологи, намет (від 700 гривень), килимок (30 гривень), який захищає людину від вологої і холодної землі і спальник (400 гривень).

Експерт радить звичайний, а не надувний матрац. «На надувному коврику, хоч і спиш як удома, на матраці, але є ризик, що він може пробитись і тоді користі з нього буде мало», - зауважив турист. Вибір спальних мішків відбувається за температурним критерієм, для літа він буде не такий утеплений як для зими.

Лижні палки для туристів-пішоходів

Для пішохідних туристів є так звані «трекінгові» палки, що призначенні для пересування гірською місцевістю. Вони переносять 20% навантаження з ніг на руки. У професійних туристів, які ходять у гори, часто виникають хвороби колін. І під час спуску вага рюкзака і тіла прилягає на суглоби колін, тому ці палки необхідні для їх розвантаження.

Що і як їсти в дорозі

У віддалених від цивілізації місцях є декілька способів приготування їжі. Популярним і поширеним є розпалення багаття, а більш сучаснішим став пальник, до якого підключений невеличкий балон з газом.

Останній метод, зі слів Сергія, є більш надійним у гірській місцевості і у зимову пору року, тому що не завжди в лісі можна знайти суху деревину, а на газовому пальнику за три хвилини є змога закип’ятити воду. Найбільший балон містить 450 грамів газу і його вистачить одній людині на сім днів, якщо вона готуватиме два рази на день. Важливо, не брати із собою багато посуду, а взяти чашку з нержавіючої сталі і казан для приготування їжі.

Сергій розповідає, що їжу потрібно теж ретельно підбирати. Він застерігає: у похід не варто брати із собою продукти які містять багато води. «Такі продукти швидко псуються і за рахунок води вони тяжчі. Перед мандрівкою варто висушити м’ясо, картоплю. Обов’язково потрібно брати гречку, рис - вони поживні і швидко готуються. І ні в якому разі не брати алкоголь. Загалом, якщо турист має власне спорядження, то витрати на їжу коливаються в межах двохсот гривень», - резюмував експерт.

А якщо болить?
У професійному і аматорському туризмі нерідко трапляються травми, поранення, або простуди. Тому завжди потрібно мати аптечку, яка є індивідуальною для кожного учасника походу. Вона повинна обов’язково містити ліки від голови, застуди, для зняття температури і від розладу шлунку.

Для професійних альпіністів підбір спорядження є не з дешевих Загальна його вартість до якого входить страховка, взуття із спеціальними металевими кігтями, лідокіл, шолом, рукавиці і спецодяг, коливатиметься від 5 до 10 тисяч гривень.

Звичайно, ціни на туристичні товари є немалими, і не кожен зможе собі дозволити таке задоволення. Тому альтернативним місцем у підборі туристичного спорядження є різні гіпермаркети, які, звичайно, мають менший асортимент товарів, проте їхня вартість -дешевша. Але Сергій застерігає від китайських підробок. Він наголошує, що нерідко люди, купуючи дешеві карабіни чи страховки, ризикують власним життям.

Так, у підборі власного туристичного спорядження варто проконсультуватись у людини, яка неодноразово була у туристичних походах і зможе на власному досвіді порадити, які речі знадобляться у тому чи іншому поході.



















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus