USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Стільникові вишки не шкодять здоров’ю, – запевняють у СЕС

4 Грудня 2009 16:37
«Якщо у вас на даху розмістили базову станцію стільникового зв’язку – радійте, бо якщо ви під нею, ніякого опромінення на вас не надходить», – таку думку сьогодні під час прес-конференції «Мобільний зв’язок та здоров’я людини» у Луцькому прес-клубі реформ озвучив Олександр Штиль, завідувач лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів центральної СЕС при Міністерстві охорони здоров’я України.
На цей рік, за повідомленням завідувачки відділу комунальної гігієни Волинської обласної санепідстанції Оксани Колобкової, до інспекції з проханням перевірити негативний вплив станцій звернулося 5 осіб, що значно менше, ніж минулоріч. Три з них стосувалися обласних об’єктів, два – луцьких базових станцій.
Колобкова розповіла про випадок з базовою станцією на вулиці Вороніхіна 15б. Тут жителі кажуть, що відчувають негативний вплив об’єкту. В СЕС стверджують, ніяких відхилень від норм немає, скоріш за все спрацьовує психологічний фактор. «Ми зробили 32 заміри по всій території, показники опромінення складають половину від граничної норми. Проте, перебуваючи на останніх поверхах прилеглих будівель, дійсно складається враження, що антени світять в очі», – каже Колобкова.   
За словами представників СЕС та мобільного оператора «Київстар», в Україні діє один з найжорсткіших порогів електромагнітного опромінення у Європі – 2,5 мкВи на квадратний сантиметр. Перевищення цієї норми не допустиме. В той час як в Росії така межа ставить понад 10 мкВи на квадратний сантиметр.
Нині на Волині існує близько 600 станцій. Аби їх побудувати, передбачена законом спеціальна багатоступенева дозвільна процедура. Кожній станції на п’ять років надається санітарний паспорт. Щодва роки СЕС здійснює перевірки електромагнітного фону по кожному з об’єктів. У СЕС кажуть, що виїжджають на кожен об’єкт, незалежно від того, де він установлений. Показники вимірювального приладу знімають у присутності свідків. До того ж прилад, запевняють вони, неможливо налаштувати таким чином, аби він показував неправдиві дані.
Оксана Колобкова повідомила, що за цей рік інспекція провела понад 1000 досліджень, третина з яких – фонові. Дві з них – станція на ЦУМі і на багатоповерхівці на вулиці Словацького, 12 – отримали відмови на діяльність, оскільки показники електромагнітного випромінювання перевищували допустиму норму або були на межі. Ці об’єкти належать ТзОВ «Телесистеми України» та компанії Інтертелеком. На цьому об’єкті вивчають ситуацію. Штрафів за порушення умов експлуатації станцій у цьому році не було.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
seal Показати IP 4 Грудня 2009 21:01
Щось я не вбачаю логіки у висновках СЕС. За її висновками стільникові вишки не шкодять здоров'ю, а мобілку рекомендують тримати на відстані витягнутої руки. Це, що ж виходить, що маленький телефонний апарат має набагато сильніше випромінювання, ніж потужний стаціонарний передавач? Сперечатись не буду (ступеней з фізики не маю), але, принаймні, це якось дивно.
Юка Показати IP 4 Грудня 2009 21:22
Якщо у вас на даху розмістили базову станцію стільникового зв’язку – плачте, бо під час грози найвірогідніше, що блискавка влучить саме у ваш будинок з-поміж усіх інших
OrestN Показати IP 5 Грудня 2009 23:25
а СDMA кажуть майже немає випромінювання.
seal Показати IP 6 Грудня 2009 09:29
to OrestN/ А ще у нас багато чого кажуть аби привернути до себе увагу споживачів. Мобільним телефоном у CDMA Ви ж користуєтесь не якимось особливим, а самим звичайним, як і у інших операторів. То що він в цій мережі якось по іншому (з технічної точки зору)працює?
Таня Показати IP 9 Грудня 2009 12:37
Пусті балачки. Навіть якби науково було доведено негативний вплив станцій і мобілок на людину нічого б не змінилося. Наука і техніка ідуть вперед і це факт. А людина повинна адаптуватися і вдосконалюватися, якщо хоче іти в ногу з часом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus