USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку будували «Дім». ФОТОРЕПОРТАЖ

30 Жовтня 2013 08:31
Відповісти на питання «що таке дім?» та зачепити інші хвилюючі теми, пов’язані з уявленням про належність до місця, суспільства та нації намагалися професійні танцюристи та вихованці дитячого будинку під час перформансу «Дім».

Танцювальну виставу «Дім» демонстрували у Палаці культури міста Луцька 29 жовтня.

У преформансі, що за жанром та стилем не відповідає класичним постановкам з чіткими образами та сюжетними лініями, окрім дорослих акторів та танцюристів взяли участь діти з Дитячого будинку міста Білгород-Дністровський. Глядачам пропонували довіритися своїм почуттям, індивідуальним асоціаціям, дати волю фантазії та уяві. Кожен виступ – це спроба створити діалог між перформерами та аудиторією. Отже, перед початком вистави глядачів попрохали подумати, що для них є дім.













Проект «Дім» - це спроба прислухатися до історій дітей та дорослих, їх уявлення та мрії про дім, про своє місце в світі. Під керівництвом шведського хореографа Бенно Ворхама протягом декількох тижнів в 2013 році професійні танцюристи з України, Молдови та Білорусі за допомогою музейного педагога Мадлєн Бекман допомагали дітям з Дитячого будинку змішаного типу для дітей дошкільного та шкільного віку (Білгород-Дністровський) спілкуватися мовою тіла, вивчати техніки сучасного танцю, разом імпровізувати, щоб відобразити своє відчуття дому.














Матеріал та структуру вистави розробляли у тісній співпраці з танцюристами та дітьми. Вистава виникла з гри, інтересу один до одного, страхів та визволення від них, діалогу, експериментів з тілом, імпровізації. У результаті з’явилася незвична розповідь, нетрадиційний танець, де присутні завчені фігури, а перформенс, у якому сплітаються різні дотики, пульсують енергії, виникають неповторні дії, зв’язки, багатостороння комунікація.

































Після завершення вистави куратор проекту Катерина Радченко запросила глядачів до спілкування з юними перформерами. Вона розповіла, що у цьому році виставу вже показали у багатьох містах України, зокрема у Києві, Одесі та Донецьку. Нині перформери вирушили у тур Західною Україною, після Луцька планують відвідати Львів, Тернопіль, Рівне та Житомир.

Юні актори розповіли, що метою постановки є донести глядачам сенс того, що таке дім, місце, де тебе завжди підтримують, чекають на тебе. Текст вистави був побудований на питаннях, на які відповідали самі діти, тобто на реальних подіях з їхнього життя. Фрагменти їхніх розповідей згодом об’єдналися в одне творіння. Діти розповіли про те, що змінилося у них після участі у проекті. Так, дехто повідомив, що почав дивитися на життя іншими очима, творчо. Одна з маленьких акторок зізналася, що у майбутньому планує стати хореографом.

Постановник Бенно Ворхам розповів, що йому доводилося працювати з дітьми з різних країн, і було приємно спостерігати, як змінюються вони впродовж проекту.






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus