USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку показали шедеври зі скла. ФОТО

6 Липня 2012 10:59
Незвичні та оригінальні вироби до Луцька привезли львівські умільці. Мова йде про скульптури-шедеври, які виготовляють із розплавленого скла.

Про це йдеться в матеріалі Людмили Шишко у Відомостях-UA.

На великі свята, під час різноманітних фестивалів Театральний майдан Луцька та вулиця Лесі Українки перетворюються у своєрідні містечка майстрів, де панує особлива творча атмосфера. Тут лучани та гості міста мають можливість насолодитися виробами мистецтва, щось собі придбати або замовити.

Саме під час одного з таких заходів львівські умільці Валерій та Ольга Горшкови привезли на Волинь досить незвичні вироби – скульптури, створені з розплавленого скла. Асортимент їх найрізноманітніший – яскраві вишукані фігурки у вигляді людей, звірів, казкових персонажів, символи Нового року та інше.

Саме для Львова, як пояснили майстри, мистецтво скляної скульптури є традиційним. Адже свого часу тут працювало Львівське виробниче об’єднання «Радуга», яке об’єднувало низку скляних підприємств Львівської області й було одним із найбільших у Радянському Союзі. Тут трудилися тисячі людей, а навички цього ремесла передавалися з покоління в покоління. І тепер виготовлення виробів зі скла стало приватною справою, адже багато майстрів повідкривали свої майстерні, фірми.
«На пальниках виготовляємо скульптури, фігурки зі скла, яке називається легкоплавким барієвим кришталем. Майстер має скляні палички різного кольору. Лівою рукою одну з них він підносить до вогню на пальнику (газ подається під тиском і досягає температури приблизно 1200 градусів за Цельсієм). Правою рукою тримає інструменти — або щипці, або ножиці. І коли та частина палички обм’якає, її ріжуть, сплющують або витягують. Потім береться друга паличка іншого кольору, чіпляється до попередньої, відрізується те все. І так фігурка витягується, опісля вистигає», - пояснює Ольга Горшкова.
З її слів, різнокольорові скляні палички варяться окремо.
Майстриня розповіла: «У Львові є три місця, де вариться скло, там ми його і купуємо. Якщо схематично, то це піч заввишки два-три метри, яка працює цілодобово, звичайно, при дуже високих температурах. Але через рік вона починає сипатися, і варка стає поганою, адже у скло потрапляє пісок. Тоді піч зупиняють приблизно на місяць, по-новому її перекладають, і знову починається варка різного скла».

До речі, Ольга за професією — швачка, однак, як зізналася, «скляному» мистецтву вчилася недовго. За три місяці опанувала ази, а щодо складнішого, то, за її словами, досконалості немає меж.
«Спершу цим спробував займатися чоловік. Він інженер, але роботи не було, тож по знайомству влаштувався на «Вернісаж» торгувати сувенірами. Якось там познайомився з майстрами по склу. Йому запропонували навчитися виготовляти скульптури. Він спробував, виходило досить непогано. Потім долучилась і я. Нам це ремесло сподобалося», - додала Ольга.
Розпочинати такий бізнес без підтримки – дорого. За словами Валерія Горшкова, потрібно і пальник купити, і витяжку, і скло. Тому без практичних навичок самотужки не варто братися, спочатку краще влаштуватися десь на фірму, щоб у процесі роботи навчитися.
Він запевнив, що попит на такі вироби завжди є, адже вони актуальні та красиві, а головне – довговічні. Одна фігурка в середньому коштує 30 гривень.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Кікімора Показати IP 6 Липня 2012 20:13
Молодці!!!Креативні люди!Я в захваті

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus