USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В українських солодощах – кінські дози небезпечних жирів

28 Січня 2011 13:20
Поки українські виробники цукерок і печива використовують величезні дози небезпечних для здоров'я трансжирів, Європа, усвідомивши загрозу, вводить обмеження - до 2%

Практично у всі вироби вітчизняної кондитерської промисловості входять трансізомери, - пише 28 січня Дело.

«Вони утворюються в результаті переробки рідких рослинних жирів у тверді при високій температурі», - пояснює природу трансізомерів, або, як їх інакше називають, трансжирів, начальник Укрметртестстандарту Володимир Семенович.

Вперше подібну технологію використовували півстоліття тому - тоді з'явився маргарин. Активно ж застосовувати трансжири у всій кондитерській промисловості почали недавно. Причина проста: вони здешевлюють кінцевий продукт як мінімум на 20-30%.

Між тим, відповідно до недавніх висновків Національної академії наук США, трансжири призводять до раннього розвитку серцево-судинних захворювань. Керівник досліджень Українського науково-дослідного інституту олій та жирів Української академії аграрних наук Зінаїда Федякіна стверджує, що штучні трансізомери призводять до накопичення в організмі холестерину і як наслідок - інфаркту.

У ЄС з цього приводу вже б'ють на сполох. Якщо до цих пір обмеження трансжирів діяло там тільки для спреду (вершкового масла, виготовленого на рослинних і молочних жирах) і становило 2-5%, то з 1 січня 2011 року запроваджується та ж норма для всіх кондитерських продуктів.

В Україні існує лише 8%-е обмеження для спреду, а для не менш небезпечних для здоров'я кондитерських трансжирів воно не прописане зовсім.

За даними Укрметртестстандарту, в 60% вітчизняних кондитерських виробів вміст трансізомерів у кілька разів перевищує норму, яку збираються з нового року ввести в ЄС. Наслідувати приклад Європи Україні поки не збирається.

Тим часом сьогодні в Україні працюють близько восьми лабораторій, які мають обладнання для контролю рівня трансізомерів. Але поки перевіряти свою продукцію вітчизняні виробники можуть лише за власним бажанням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus