USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волиняни спостерігатимуть повний «парад» дев’яти планет. Наступний – через 140 років

4 Липня 2020 17:32
Унікальне астрономічне явище, відоме як повний «парад» планет», стартує сьогодні, 4 липня, на нічному небі. Разом із усіма землянами, шанс спостерігати усі планети Сонячної системи одночасно, отримають і волиняни. Заразом, із допомогою телескопу, астролюбителі зможуть побачити й найбільш віддалену від нас «крихітку» - Плутона, який також візьме участь у «параді». Щоправда, побачити всі планети неозброєним оком не вийде – для спостереження без спеціальної оптики будуть доступними лише окремі із них. Ну й, звісно, у величному дійстві ми не зможемо спостерігати, власне, «шикування» Землі.

Загалом, у офіційній науці такого терміну як «парад» планет не існує, але астрономи зі всього світу користуються ним абсолютно без докорів совісті . Так який же рух небесних тіл називають «парадом»? Ні, насправді під час цього унікального явища планети не крокують впевненим, наче солдати, по Всесвіту. Радше, вони шикуються в один ряд – так, що спостерігачі із Землі можуть його побачити в єдиній частині неба.

Варто зауважити, що існує декілька видів «парадів» планет. Зокрема, найбільш поширеним астрономічним явищем є міні-парад планет – коли на небі стають в умовний ряд три планети.

Водночас, Інформаційне агентство Волинські Новини розповідало про те, як минув міні-парад планет у травні 2020 року. Так, у любителів спостерігати за нічним небом з’явилася можливість побачити Місяць разом з трьома яскравими планетами – газовим гігантом Юпітером, окільцьованим Сатурном і червоною планетою Марсом. Також на сайті були опубліковані фото астрономічного явища.
Разом із тим, виокремлюють парад малих планет (участь у ньому беруть чотири планети); великий парад планет (5-6 планет) та повний – всі планети Сонячної системи, часто на додачу із Плутоном.

До слова, «шикування» планет під час так званого параду – поняття не буквальне, адже небесні тіла вирівнюються на небі не «під лінійку», як це прийнято зображувати на відповідних малюнках чи схемах підручників з астрономії.

Так, уже сьогодні, 4 липня, всі планети Сонячної системи – Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, і, як приємний «бонус», карликова планета Плутон, вишикуються в ряд по одній стороні Сонця, наче першокласники на шкільній «лінійці». Крайній раз таке явище відбулося 1982-го року, а ось наступний повний «парад» слід очікувати у 2161 році.
Спочатку на ранкове небо вийде невловимий Меркурій, але через близьке розташування до Сонця, його видно фактично не буде. Тоді ранкову естафету перехопить прекрасна Венера, далі – войовничий Марс, далекий Уран, блакитний Нептун, газовий гігант Юпітер, тоді окільцьований Сатурн, і, нарешті, карликовий Плутон. До речі, Марс, Юпітер і Сатурн можна буде спостерігати неозброєним оком, але уже у нічному небі.

Вести спостереження за унікальним явищем волиняни зможуть протягом двох тижнів. Точного часу старту та закінчення «параду», на противагу сонячним та місячним затемненням, не існує.

Варто зауважити, що старт «параду» планет співпадає із липневою Оленячою Повнею та напівтіньовим місячним затемненням, яке, утім, із Волині та й України в цілому видно не буде.

До слова, минулорічна Оленяча повня також співпала із частковим місячним затемненням, яке ще називають «кривавим місяцем».
Підготувала Вікторія Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus