USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинські археологи обурюються, що їх повчають луцькі чиновники-«прохфесіонали»

21 Січня 2011 14:57
У підприємстві «Волинські старожитності» - дочірньому підприємстві «НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України обурені тим, що чиновники Луцької міської ради «беруться вказувати, що і як робити».

Про це йдеться у повідомленні прес-служби «Волинських старожитностей», поширеному 21 січня.

У повідомленні, який «ВН» наводять без редагування, йдеться:

«ДП «Волинські старожитності» проводило експертизу земельної ділянки по вулиці Героїв УПА в Луцьку. Замовнику було надано усі необхідні документи.

Проте у звіті вкралася технічна помилка щодо глибини шурфу: замість 0,8 метра стало 0,08 метра. Зрозуміло, що шурф був закладений не на 8 сантиметрів.

Та й із фотокартки, доданої до звіту, зрозуміло, що йдеться про 80 сантиметрів.

Ця опечатка і стала причиною листа.

Ось що у ньому йдеться: «У наданому Вами додатку до висновку… вказується: «стратиграфія показала, що верхній шар потужністю 0,0-,0,08 м – чорнозем, що лежав на материковій глині. На глибині 0,3-0,8 м (тобто в материковій глині) було виявлено кераміку періоду Київської Русі (ХІ-ХІІ ст.)». Оскільки нам невідомі аналоги такої стратиграфії у вітчизняній та зарубіжній археології (виявлення 16 фрагментів кераміки ХІ-ХІІ сто. В материковій глині, тому просимо надати роз’яснення такого трактування та провести повторне шурфування місцевості в присутності працівників органу охорони культурної спадщини Луцької міської ради».

До підготовки листа причетні Юрій Мазурик та Сергій Годлевський. Дуже прикро, що Микола Ярославович (йдеться про луцького міського голову Миколу Романюка – «ВН») назбирав довкола себе подібних «прохвесіоналів».

Мазурику довічно заборонено проводити археологічні дослідження на території України (це ж як треба "досліджувати", щоб отримати такий припис від Національної Академії наук України!).

Сергій Годлевський проводив ексгумаційні дослідження в Луцьку, у результаті яких знищено культурний шар Старого міста, але нічого не знайдено. У його так званому Звіті зазначено, що розстріляних у Луцькій тюрмі 1941 року "мабуть вивезли у невідомому напрямку".

І ці «спеціалісти» беруться вказувати, що і як робити!

Великим знавцям вітчизняної та зарубіжної археології у міській раді варто подивитися звіти дослідників 1930-х років, нашу інформацію про дослідження на Вишкові у 2010 році та принаймні знати про так званий «вишівський» тип кераміки стжижовської культури».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Льолік-Бамболік Показати IP 21 Січня 2011 17:14
Ну, бля, команда! За часів Пушкіна "археолога" Мазурика посадили б або на кілок, або на розпечену пательню, або (в кращому випадку), вислали б довічно, як князя Меньшикова, в Сибір.
Журналіст Показати IP 21 Січня 2011 18:28
Оце так "повідомлення прес-служби"! "І вони нас будуть вчити, лохі такі" - та це рівень села, а не серйозної організації. Образливі епітети, емоційно-бабський тон, відсутність нормального обгрунтування причин свого обурення - ось як сприймається ваша, панове археологи, заява. Надіюся, Годлевському стане клепки не реагувати на цю істерику
ЛітРедактор Показати IP 21 Січня 2011 20:19
Дивно, у прес-службі там був ніби освічений спеціаліст зі стажем роботи у неодному ЗМІ... Невже О.З. вже поміняв прес-секретаря??
Роман до ЛітРедактор Показати IP 21 Січня 2011 21:32
Це ви про Наумука? А чо ви думаєте, що Наумук цього не міг написати?
О.З. Показати IP 22 Січня 2011 16:06
Ой, да боже почитайте що вони написало на нашому сайті Волинські старожитності. і таких листів в рік 30-40. думав, що хоч після Шиби спокій буде. а тоді робіть висновки. я завжди толерантно до всіх ставлюся. але коли на мене нападають - мушу теж показувати зуби. інакше - шановні панове журналісти будете писати про "розкопки" чорних археологів
Студент Показати IP 24 Січня 2011 17:11
найшлись мені археологи... Мазурику тільки в пісочниці гратись, а Годлевському - цвинтері в польщі прибирати...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus