USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Знахідки волинських археологів на Хрінницькому водосховищі

19 Серпня 2015 14:06
Вже двадцять другий польовий сезон на багатошаровому поселенні біля села Хрінники Рівненської області працює Волинська рятівна археологічна експедиція Інституту археології НАН України.

Про це повідомляють у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

«На жаль, немає з ними засновника експедиції, дослідника минувшини Волині Дениса Никодимовича Козака. Але ми пам'ятаємо про нього

і продовжуємо його справу», - йдеться у повідомленні.

Нещодавно на базу практики прибули студенти І курсу історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, які замінили львівських студентів.

Нещодавно під керівництвом Антона Панікарського відкрили два житла, що належать східногерманському племені готів, які проживали на цій території у ІІ-IV століттях нашої ери. Також дослідили житло ранньослов'янського часу V-VI століття нашої ери із залишками печі.

Серед знахідок на території поселення варто виділити готські застібки для плащів та прясло із рунічними знаками. Також трапляються керамічні форми епохи бронзи та ранньозалізного часу. Особливої уваги заслуговує кістяне долото скіфського часу. Серед найраніших матеріалів на Хрінницькому поселенні зафіксовані крем'яні знаряддя пізнього кам'яного віку, якими користувалися мисливці на північного оленя.

Учасники експедиції також планують обстежити місце наступу російської 8-ї армії під час Брусиловського прориву 1916 року біля села Вербень, де залишилось багато могил невідомих воїнів австрійської та російської армій.

До слова, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що на крутому схилі Стиру, що на Хрінницькому водосховищі, приватні забудовники руйнують пам’ятки археології, а також порушують Водний кодекс.

Антон Панікарський
Антон Панікарський
На базі експедиції
На базі експедиції
Денис Козак під час досліджень 2012 р. на Хрінницькому водосховищі
Денис Козак під час досліджень 2012 р. на Хрінницькому водосховищі


Прес-центр ДП "Волинські старожитності"
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus