USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Волинський випускник проектує будинок майбутнього

13 Червня 2013 13:07
Вітрову міні-електростанцію змайстрував юний винахідник Богдан Дацюк. Вона – лиш частина більшого проекту – власне, будинку майбутнього. До слова талановитого випускника 11-ого класу кличуть уже в три українські виші.

Про це інформує Волинь-нова.

Він, кажуть, уміє перетворювати вітер в електричний струм. Навчаючись у школі, був активним слухачем секції екологічно безпечних технологій, що діє на базі Ковельської ЗОШ №11-ліцей при обласній Малій академії наук. Два роки тому Богдан загорівся бажанням створити прилад, який би перетворював енергію вітру в електричний струм. Для цього він разом із науковим керівником розробив потужний механізм на основі генератора трактора Т-40. Утім, прилад мав недолік: міг працювати тільки при сильних поривах вітру, а при малій швидкості не виробляв електричного струму. Тобто, працював лише в холодну пору року, коли дули лютіші вітри, тому його демонтували, а натомість створили вітряк нижчої потужності. Нове альтернативне джерело енергії призначене для застосування на волинській горбистій місцевості.

Удосконалений вітроелектрогенератор, попри низьку потужність – 300 ват, має високу електрорушійну силу. Це дає змогу використовувати пристрій для наших широт. Завдяки полімерним пластмасам генератор швидко набирає обертів. Прилад працює на висоті 2 – 3 метри і виробляє 12 – 14 вольт електроенергії. Кілька таких механізмів, за умови раціонального використання ресурсу, можуть забезпечити струмом дачну ділянку або невеликий будиночок, оснащений мінімальним побутовим набором: до прикладу, чайником, праскою та комп'ютером.

«Впровадження альтернативних джерел електричного струму є дуже актуальним сьогодні. Ресурси вичерпуються, тому з’являється потреба в нових джерелах енергії, – вважає Богдан. – Якщо світло зникає на день-два, ми відразу оцінюємо його значення. Коли створював цей вітряк, мав на меті зробити прилад недорогим і конкурентоздатним порівняно з іншими його аналогами».

Наукові напрацювання хлопця були відзначені на всеукраїнському рівні, зокрема на технічній виставці «Україна очима дітей», виставці молодіжних інновацій та творчих проектів «Майбутнє України», науково-практичній конференції «Україна очима молодих».

Втілювати творчі задуми одинадцятикласнику допомагав його наставник: вчитель трудового навчання та керівник гуртка екологічно безпечних технологій Сергій Бідненко.

«Мені не цікаво просто відчитувати години, – каже вчитель. – Зі слухачами секції працюємо і в позаробочий час. Обдумуємо ідеї на дозвіллі, переписуємося в Інтернеті. Наш гурток діє вже два роки. Він виник із бажання створити проект «Будинок майбутнього» – дім із автономним електропостачанням. Розроблена Богданом вітрова міні-електростанція – одна із втілених частин задуму. Собівартість цього при ладу – 600–700 гривень».

На закінчення розмови Богдан зізнався, що в майбутньому бачить себе фахівцем з екологічно безпечних енергетичних технологій. Здібний випускник, ще навчаючись у школі, вже отримав запрошення здобути освіту від трьох вишів: Київського політехнічного інституту, національного університету «Львівська політехніка» та Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Coach Показати IP 13 Червня 2013 13:52
Що майбутньому тєхнарю робити в Східноєвропейському національному університеті? Стати ще одним нікому не потрібним педагогом?
Горохівець Показати IP 13 Червня 2013 17:52
Важливоне те, що він "винайшов", те , що про нього розповіли. Так у хлопця зявляться друзі, які і в 60 років -юні техніки. Раджу Богдану познайомитись з аматором такитх справ Міхо, що мешкає у селі Липини на обїзній луцькій дорозі. Він йому допоможе порадами і по вітряках, яких ставив уже декілька, і в теплових насосах і т.п. Цікава людина цей грузин, захоплюється сам і інших захоплює своїм талантов. Може редакція розповість про нього?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus