USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинянка привезла у Львів виставку унікальних рушників. ФОТО

10 Липня 2013 09:01
«Сонячні кларнети», «солов’їні пісні», «симфонія літа», «108 троянд для мами» – такі поетичні назви мають унікальні роботи волинської майстрині-вишивальниці Галини Махонюк, виставка якої відкрилася у Львівському музеї етнографії та художнього промислу.

Про це повідомляє IA ZIK.

Справжні шедеври народного мистецтва прикрасили сьогодні стіни музею. Галина Махонюк привезла до Львова 60 неповторних рушників, у яких збережені народні орнаменти волинської землі. Загалом же колекція нараховує сотню робіт. Більшість із них виконані Галиною разом із сестрою Світланою, якої, на жаль, вже немає. Проте пам’ять про неї зберігається у вишитих квітах, лебедях.


Вишиті червоними, чорними та білими нитками, рушники сестер Махонюк не можуть залишити байдужим жодного українця. Крім того, роботи виконані й різними техніками, що говорить про високу майстерність авторів.

«Вишивати я почала ще зі школи, бо це – найдоступніший вид мистецтва. Стараюся вишивати тільки волинські узори. Все-таки ми волиняни, тож хочеться відтворити щось своє. Близько 80% – це авторські роботи, таких більше ви не знайдете. Я завжди хочу вишивати, це дуже заспокоює», – розповідає Галина Махонюк.


За словами мисткині, вона спочатку малює орнамент на папері, а потім переносить його на полотно. Останній свій рушник вона вишивала більше двох місяців.

Привітати пані Галину зібралося чимало гостей, серед яких – директор Львівського музею етнографії та художнього промислу Степан Павлюк, доктор наук мистецтвознавства, професор Раїса Захарчук-Чугай, вишивальник з Волині Юрій Савка, директор Бориславської спецшколи-інтернату, у якій свого часу вчилася майстриня, Наталя Тищенко.


Галина Махонюк у Львові з виставкою вже втретє. Її рушники бачили вже у багатьох містах України і закордоном. Після Львова їх одразу повезуть до Чернівців.





Довідково:

Сестри Галина та Світлана Махонюк родом із села Омеляни, що на Рівненщині. На жаль, тяжка хвороба прикувала їх до інвалідного візка, позбавила можливості пересуватися, але не зламала волі. Мистецтвом українського вишивання дівчата захопилися у Бориславській спеціалізованій школі-інтернаті.

Галина і Світлана є членами Спілки народних майстрів України. Проте, 3 жовтня 2009 року не стало Світлани Махонюк.

Сьогодні пані Галина живе в селі Овадному на Волині. Майстриня вишиває різними техніками – хрестиком, занизуванням, вирізанням, низинкою, зерновим виводом, панамою, штапівкою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
lutchanka Показати IP 10 Липня 2013 09:04
Творчої наснаги і здоровя тій майстрині, яка творить таку красу
люба Показати IP 10 Липня 2013 09:40
краса яка. мабуть важко це все творити. успіхів у творчості

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus