USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Плівки Деркача»: ГПУ зобов'язали відкрити справу щодо націоналізації ПриватБанку

24 Червня 2020 21:34
Печерський районний суд Києва 19 червня зобов’язав Офіс генпрокурора з’ясувати, чи не було зловживань під час націоналізації ПриватБанку. Підставою стали нібито записи розмов віцепрезидента США Джо Байдена та тодішнього президента України Петра Порошенка, які оприлюднив народний депутат Андрій Деркач.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

До цього силовики вже розпочали низку розслідувань. Зокрема, щодо можливої державної зради та перевищення службових повноважень. Зараз цей перелік може поповнитися ще одним провадженням. Оригінал ухвали направлений в Генеральну прокуратуру. В діях вищих посадових осіб можуть бути наявні ознаки злочину.

Йдеться про інформацію у так званих «Плівках Деркача». Скандал розгорівся 19 травня. Тоді нардеп Андрій Деркач оприлюднив першу партію розмов нібито тодішнього президента Петра Порошенка та віцепрезидента США Джо Байдена.

«Ці записи нам передали журналісти-розслідувачі. За їхніми словами, запис розмов робив особисто Петро Олексійович», – сказав народний депутат Андрій Деркач.

На тих плівках співрозмовники обговорювали розвал коаліції та можливість тиску американців на окремі фракції, зняття з посади генпрокурора Шокіна, мільярдний кредит від Америки та націоналізацію ПриватБанку. Колишні власники фінустанови одразу звернулися до Офісу генпрокурора, аби там перевірили зміст плівок і дали свою оцінку. Генпрокуратура в установлений законом строк цю інформацію не внесла, тому це рішення було оскаржене через суд.

І суд таки зобов’язав Офіс генпрокурора почати розслідування. В Офісі генпрокурора інформацію поки не коментують.

Також днями скандал отримав продовження. Нардеп Деркач оприлюднив другу порцію записів, де йшлося про призначення українських генпрокурора та прем’єр-міністра, непереслідування колишніх урядовців. І знову ж таки – про дії Нацбанку. Порошенко називав його очільницю Валерію Гонтарєву «своєю».

«Вона під моїм особистим захистом, але, думаю... Я зробив спробу посилити координацію на цьому напрямку, і нам потрібно бути достатньо рішучими для завершення процесу реструктуризації, націоналізації Приватбанку», – сказав нібито п’ятий президент України.

Сам Петро Порошенко записи назвав фальсифікацією і втручанням Кремля в американські вибори.

«Мета чергового фабрикування із розмов українських та американських посадовців – зробити українське питання токсичним для Вашингтону і зруйнувати двопартійну підтримку України Сполученими Штатами», – прокоментував експрезидент.

Після оприлюднення другої порції розмов між Порошенком та Байденом від високопосадовців фактично не пролунало жодних коментарів. В Офісі генпрокурора відкрили провадження одразу за двома статтями – державна зрада та перевищення службових повноважень. А от у парламенті вимагали створити ТСК, яка б розслідувала зміст плівок. Проте комісію досі не створили.

Перебіг розслідування щодо походження записів у Офісі генпрокурора та ДБР наразі також не коментують. Експерти припускають, у такий спосіб Україна вирішила максимально дистанціюватися від виборчих перегонів у США. Однак, навіть попри таку позицію, кажуть, що низку відповідей українці та міжнародні партнери України мали би почути.

Водночас експерти не виключають, що принаймні до кінця виборів у Сполучених Штатах українці можуть почути ще не одну порцію скандальних записів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Арафат Показати IP 24 Червня 2020 22:21
Воно то так, а дрикач давав пресс конференцію іноземним ізиком, тому без перекладу державною та без апостилю - все марно
Тафара до Арафат Показати IP 24 Червня 2020 23:19
Ясіра забули спитати :)))
Арафат Показати IP 25 Червня 2020 22:59
Ха-ха-ха. Жарт/сарказм зацінив. Але свого часу як з певних органів приходили мені листи ізиком агресора - я їх ігнорував. І потім в суді справи закривалися. Порх - важковаговик ще той. Тому кацапоЗЕлений крім як спортити плани на день більш ні на що не здатний

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus