USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Субсидії по-новому: за що позбавлять пільг та на скільки зменшать соцнорми

7 Травня 2018 07:19
Українці, хто приховує статки і має великі будинки чи квартири або працює в тіні, з наступного опалювального сезону розраховувати на допомогу держави більше не зможуть.

У держави назріло запитання до субсидіантів - а чи дійсно пільги на комуналку їм так уже і потрібні? Тому у Мінсоцполітики вирішили перевірити всіх, наголошується у сюжеті ТСН.Тиждень.

Центри соціальних служб готуються до нової хвилі комунального психозу. Причина - нова декларація, а точніше єдиний рядок на папірці, який фактично вирішить: отримаєте ви субсидію чи ні. "Відповідно до постанови, у декларації буде зазначатися майновий стан заявника", - зазначила начальник відділу житлових субсидій Святошинського району Києва Галина Кравченко.

Якщо раніше зважали тільки на доходи та покупки, то тепер ще й звертатимуть увагу на: де живе, за рахунок чого і на чому їздить потенційний отримувач субсидій. Тепер схема така: якщо ви дійсно не працюєте - станьте на облік в центрі зайнятості - тоді є шанс і на субсидію, і на виплати. Якщо ви не хочете цього робити, але хочете отримувати субсидію, органи соцзахисту автоматично зарахують вам дохід у три прожиткових мінімуми або 5286 грн. При цьому ви мусите сплатити єдині соціальні внески за три місяці.

Міністерські чиновники переконують, що таким чином планують боротися з тіньовою зайнятістю. "У нас є люди, які роками стоять у центрі зайнятості, які ходять тільки за тим, щоб підписати папірець, що ваша робота мені не підходить. Субсидію отримують достатньо небідні люди", - повідомив міністр Андрій Рева.

Якщо ви щасливий власник новенького авто, з дати випуску якого не минуло п'яти років, не розраховуйте на субсидію. Навіть якщо ця машина придбана в кредиті, пояснює заступник директора Департаменту соціальної політики Києва Максим Бученко. "Якщо я взяв за 500 тисяч гривень автомобіль, вибачте, то це 500 тисяч витрат. Те, як я його буду повертати, це нікого не стосується. Рахується одразу вся сума", - додав він.

Крім того, абсолютно для всіх зменшується соціальна норма споживання газу та електрики - 4,5 м3 на один квадратний метр площі, електроопалення – 30 кВт/год на один квадратний метр. Це означає, що тепла за пільговою ціною ви зможете дозволити собі менше. По-друге, будинок площею понад 200 квадратних метри переходить у розряд елітних, тому господар позбавляється субсидії.

Великих будинків та квартир, на які нараховується субсидія, в уряді нарахували більше 50 тисяч. Найбільше таких - на Західній Україні. Мінсоцполітики відмовляється платити за цими рахунками. Мовляв, багатії мусять забезпечити себе самі. Такі зміни - це спроба держави зробити субсидії більш адресними. Те, що більшість вважає порятунком сімейного бюджету, деякі люди перетворили на прибутковий і нахабний бізнес. "Ми завжди сподіваємося на їхню чесність, але ми завжди робимо перевірки. Ми даємо запити до міграційної служби. Наразі з нами тісно співпрацює Міністерство фінансів щодо веріфікації, де є наявність автомобілів", - повідомила Галина Кравченко.

І це все, що сьогодні можуть зробити соціальні служби. За реєстрами визначають, чи купувала людина авто або нерухомість, або навіть дорогі гаджети. Також відомий рівень зарплатні. При цьому впіймати за руку нечесних ділків, виявляється, не їхня справа, стверджує автор нових правил оформлення субсидій Віталій Музиченко. "Для того, щоб за руку ловити, повинна бути окрема інституція, яка б це робила. Сьогодні в органів соціального захисту населення функція дещо інша, ніж ловити когось за руку. Їхня функція - вивчити пакет документів і вирішити, чи потребує ця людина державної підтримки або ні", - заявив Віталій Музиченко, директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики.

Якщо ви вже зрозуміли, що субсидії вам не буде, потрібно сходити до районного управління соцзахисту із заявою, звідки пришлють соціального інспектора, аби він оглянув будинок. Потім соціальний інспектор свої висновки передасть спеціальній комісії і вже вона вирішить: отримаєте ви допомогу чи ні.

"Якщо зроблений дороговартісний ремонт, можуть запитати коли він був зроблений. Хочу одразу зауважити про те, що соціальні інспектори не заглядають у холодильники, не риються у шафках, не дивляться, які там речі придбані. Виносити телевізор і переносити до іншого приміщення - необов'язково. Це не стосується соціальних інспекторів", - пояснив Максим Бученко.

Попри завіряння уряду, що субсидії стануть більш адресними, а ті, хто справді потребуватиме допомоги, її отримуватимуть і надалі. Потрібен ще один механізм, який би виявляв справді тих, хто користується державними програмами, не чистими на руку місцевими чиновниками, оформлюючи субсидії на кілька квартир. Жахливе марнотратство грошей громадян аж ніяк не стимулює до чесного декларування доходів.

Ірина Прокоф’єва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
ан Показати IP 7 Травня 2018 10:28
зробіть газ дешевший хоть трохи і нах.. мені ваша субсидія!!!!!!!!!!!
лучанин Показати IP 7 Травня 2018 11:16
Мінсоцполітики прошу мені європейську зарплату, батькам європейську пенсію і тільки після цього прошу на все зробити мені європейські ціни. А поки що ідіть Ви політики на три букви.
Платник податку Показати IP 7 Травня 2018 14:47
Субсидії давно потрібно скасувати, чи в нас в країні одні інваліди? Задовбали нероби. Сусід алкаш бухає і получає субсидії, контрабандист получає субсидії, а той хто має офіційно дохід і платить за тих дармоїдів податки не получає нічого. Країна казкових іді*тів.
анонім Показати IP 7 Травня 2018 16:49
може і потрібно скасувати але не з такими цінами на газ і зарплатами нашими
Віктор Показати IP 12 Травня 2018 17:39
Ця влада яка зараз керує людьми зробила плату за комунальні послуги значно високою а тепер розказує , що хто і як повинен платити?!! Ганьба такому Уряду . Такий Уряд у відставку!!!! Їздіваються з людей !!!! Самі декларації позадекларовували то для них немає Законів ніяких, а з людей тянуть і тянуть!!!!! ГЕть владу таку яка людей робить рабами і бідними і голими. Владі ганьба!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus