USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

11 березня: події, факти, дні народження

11 Березня 2014 00:01
День народження 11 березня святкують волинський художник, член Національної спілки письменників України Сергій Корсай та голова Волинської обласної організації Народно-демократичної ліги молоді, директор Ліги КВН «Волинь» Валерій Пельц.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх та бажає здоров’я, успіхів у всіх починаннях та добробуту.

Іменини за православним календарем святкують Петро, Сергій, Іван, Анна, Микола та Порфирій.

Наша хроніка:

Торік у Луцьку затримали фанів «Динамо» та «Волині».

У цей день 2011 року ми повідомляли про поширення так званого «свинячого» грипу. З початку березня 2011 року в області підтвердилося 10 випадків грипу A/H1N1 та зафіксовано два летальних випадки. Померли від цієї недуги мешканці Ківерцівського та Луцького районів.

Натомість в 2010 році радісну новину отримано з Луцького зоопарку. У сімействі левів Даші і Ніка народилися левенята.

А 11 березня 2009 року у Луцьку відбулося відкриття Російського культурного центру, що розмістився на шостому поверсі у приміщенні на Винниченка, 67.

Народилися:

Цього дня народилися тюркський завойовник Тамерлан, український поет, перекладач, комуніст, учасник воєнних дій 1918-1920 років у складі Червоної Української галицької армії Василь Бобинський, український мовознавець, шевченкознавець Василь Ващенко, радянський кінорежисер і сценарист Володимир Вайншток («Діти капітана Гранта», «Острів скарбів», «Вершник без голови»), російський балетмейстер і педагог Маріус Петіпа, український ботанік, академік Володимир Липинський, засновник українського музичного інституту у Філадельфії Роман Савицький, радянський актор театру й кіно Георгій Юматов («Весна», «Небезпечні гастролі»), австралійський видавничий магнат, мільярдер Руперт Мердок.

Сталося:

1878французькій Академії продемонстрували фонограф – звукозаписувальний пристрій, але цей винахід оголошено шарлатанством.

Прилад складався з труби (як у духових інструментів), що фокусувала звукові хвилі на мембрану. До мембрани було прикріплено голку, що рухаючись під дією звуку креслила його форму на пластинці з закопченого скла. Пізніше пластинку було замінено на барабан або циліндр, покритий закопченим папером. Інший варіант використовував стрічку зі звичайного паперу і олівець або перо замість голки. Фонограф довгий час залишався лише одним з лабораторних інструментів, що використовувався у дослідженнях з акустики. Наприклад, за його допомогою приблизно визначалися частоти музичних тонів, спостерігалася форма звукових хвиль музики і розмови.

1931в СРСР уведено комплекс ГПО «Готовий до праці й оборони».

Він зіграв велику роль в розвитку фізкультурного руху, який дуже швидко сталв багатомільйонним. Якщо до введення комплексу в СРСР було приблизно 700 тисяч фізкультурників, то в перший же рік його дії кількість їх збільшилася на мільйон чоловік, а до кінця першого десятиліття досягло 7 мільйонів.

1985Михайло Горбачов обраний генеральним секретарем ЦК КПРС. Перебуваючи на вершині влади, Горбачов проводив численні реформи і кампанії, які в подальшому привели до ринкової економіки, знищення монопольної влади КПРС і розпаду СРСР. Оцінка діяльності Горбачова суперечлива.

Консервативні політики критикували його за економічну розруху, розвал Союзу та інші наслідки перебудови. Радикальні політики критикували його за непослідовність реформ і спробу зберегти колишню центрально-плановану економіку і соціалізм. Багато радянських, пострадянських та зарубіжних політиків і журналістів вітали реформи Горбачова, демократію і гласність, закінчення холодної війни, об'єднання Німеччини. Оцінка діяльності Горбачова за кордоном колишнього СРСР носить більш позитивний і менш суперечливий характер, ніж у пострадянському просторі.

1997в Україні оголошено мораторій на смертну кару.

Відсутність смертної кари є обов'язковою умовою для перебуванні держави в Раді Європи. Це стало однією з причин скасування смертної кари в Україні, де мораторій на виконання смертних вироків уперше почав діяти в 1995 році, незадовго до вступу в цю міжнародну організацію. Проте через кілька місяців смертні вироки знову продовжили виконувати, дійшовши висновку, що рішення про мораторій було прийнято без дотримання належної процедури. Такий стан речей міг призвести до виключення України з Ради Європи, але в 1997 році мораторій на виконання смертних вироків знову почав діяти, і з тих пір в Україні вже ніколи нікого не страчували. 29 грудня 1999 року Конституційний Суд України визнав, що смертна кара суперечить Конституції України, чим остаточно закрив шлях до її відновлення. У зв'язку з цим, у 2000 році Верховна Рада України внесла зміни до Кримінального кодексу України, якими остаточно вилучила поняття «смертна кара» з офіційного списку кримінальних покарань України. Видом смертної кари, який застосовувався раніше в новітній Україні, завжди був розстріл, як і в усіх інших державах, що утворились у результаті розпаду СРСР. 2004теракт у Мадриді. В результаті одночасних вибухів у приміських електропоїздах і обвалення даху вокзалу Аточа загинули 198 осіб, понад 1200 були поранені.

Вони були проведені за три дні до парламентських виборів в Іспанії і стали найбільшими терористичними акціями в історії країни. Постраждалим у теракті іноземцям було надано іспанське підданство. Спочатку відповідальність за теракти була покладена на організацію баскських сепаратистів ЕТА . Згодом була встановлена причетність підпільної організації ісламізму. За даними розслідування, дата організації терактів була обрана з символічним значенням - вибухи сталися через 911 днів (і рівно через 2,5 року) після терактів в США 11 вересня 2001.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus