USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

12 вересня: події, факти, дні народження

12 Вересня 2014 00:00
День народження 12 вересня відзначають митрополит греко-католицької церкви на Волині Йосафат (Говера) (на фото), журналісти Ніна Романюк та Лідія Клімчук.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх та бажає здоров’я, злагоди, достатку. Миру і добра, побільше радісних моментів життя.

Іменини за православним календарем святкують Олександр, Яків, Павло, Никодим, Макар, Іван, Данило та Григорій.

Новинка! Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

У 2011 році редакція розповідала про волинянку, яка виготовляє незвичні вази. Галина Міндер займається рідкісною справою – коренепластикою. Її це вироби з коріння та різноманітні картинки, розписані пляшки, етноприкраси є справжніми мистецькими шедеврами, які зберігаються в її оселі – своєрідному музеїв мініатюрі.

Окрім цього, того року у Луцьку відбувся конкурс соцреклами, в якому лучани намагалися привернути увагу до найболючіших проблем сьогодення.

А у 2010 році назвали країни, які найчастіше відмовляють українцям у візах. Згідно зі статистикою Євросоюзу, першість по відмовам консульства Іспанії - у Києві ( 14,7%). Окрім того, традиційно доволі високі відсотки відмов зафіксували у Німеччини (11%), Бельгії, Греції.

Народилися:

Цього дня народилися граф, російський державний діяч, другий міністр народної освіти Російської імперії Олексій Розумовський, український гідротехнік і меліоратор, громадський діяч, батько письменниці Олени Теліги Іван Шовгенів, український диригент, композитор та етнограф Олександр Кошиць, український агроном-селекціонер Борис Соколов, радянський естрадний і театральний актор, учасник дуету Менакер і Миронова, батько актора Андрія Миронова Олександр Менакер, польський письменник-фантаст Станіслав Лем, російська акторка театру й кіно Тетяна Дороніна, російський скрипаль і диригент Володимир Співаков, визначний гуцульський народний майстер у техніці «сухої» плоскої різьби Юрій Корпанюк, український живописець Олександр Лопухов, радянська фігуристка Ірина Родніна, українська політична і громадська діячка, народний депутат кількох скликань Лілія Григорович, український футболіст Геннадій Зубов, англійський актор Джейсон Стейтем, українська телеведуча Катерина Осадча.

Сталося:

490 до н. е. — відбулася Марафонська битва. Під час греко-перської війни грецькі війська під командуванням Мільтіада здобули перемогу над перськими військами Дарія І.

Безпосередніх військових та політичних наслідків Марафонська битва не мала. Перси, незважаючи на втрати, яких вони зазнали у Марафонській долині, та загальну невдачу того походу, не вважали себе переможеними і готувалися до повномасштабної війни проти Греції. Єдиний висновок, який зробило перське командування з тої (незначної, на їхній погляд) події, була необхідність мати кінноту для бою проти фаланги.

У той самий час моральний вплив перемоги під Марафоном на все грецьке суспільство був дуже значним. Вперше були продемонстровані перевага грецької зброї та грецького військового мистецтва над перськими. Елліни упевнились у можливості опору перській агресії, незважаючи на значну численну перевагу персів. Ця впевненість зіграла важливу роль у подальших подіях.

У південній частині Марафонської рівнини, за 800 метрів від моря, і нині піднімається пагорб Соро — братська могила афінян, що загинули у битві. Всі їх імена були накреслені на 10 надгробних плитах, за числом 10 аттичних філ. Недалеко звідти розташовані ще дві менші могили: одна — платейців, інша — рабів, що також брали участь у битві. На північ від великого пагорба знаходиться мармурова руїна Піргос — гробниця Мільтіада, або, так званий, трофей битви.

1958 — в компанії Texas Instruments створили першу мікросхему.

У 1958 році двоє учених, що жили в абсолютно різних місцях, винайшли практично ідентичну модель інтегральної схеми. Один з них, Джек Кілбі, працював на Texas Instruments, інший, Роберт Нойс, був одним із засновників невеликої компанії по виробництву напівпровідників Fairchild Semiconductor. Обох об'єднало питання: «Як в мінімум місця вмістити максимум компонентів?».

Транзистори, резистори, конденсатори і інші деталі у той час розміщувалися на платах окремо, і вчені вирішили спробувати їх об'єднати на одному монолітному кристалі з напівпровідникового матеріалу. Тільки Кілбі скористався германієм, а Нойс віддав перевагу кремнію. У 1959 році вони окремо один від одного отримали патенти на свої винаходи — почалося протистояння двох компаній, яке закінчилося мирним договором і створенням спільної ліцензії на виробництво чіпів.

Після того, як в 1961 році Fairchild Semiconductor Corporation пустила інтегральні схеми у вільний продаж, їх відразу стали використовувати у виробництві калькуляторів і комп'ютерів замість окремих транзисторів, що дозволило значно зменшити розмір і збільшити продуктивність.

2007 - Президента Філіппін Джозефа Естраду засудили до довічного ув'язнення за розкрадання державного майна.

Антикорупційний суд Філіппін засудив Естраду до довічного тюремного ув'язнення за звинуваченням у незаконному привласненні близько чотирьох мільярдів філіппінських песо (77 мільйонів доларів) і зловживанні владою.

Одночасно суд в Манілі ухвалив, що відбувати покарання 70-річний колишній глава держави зможе, продовжуючи перебувати під домашнім арештом.

Суд над екс-президентом Філіппін почався в березні. Колишнього кіноактора, який перекваліфікувався в політика, викрили в отриманні величезних доходів шляхом ухилення від тютюнового податку та отримання хабарів з індустрії нелегальних азартних ігор. Джозефу Естраді могла загрожувати страта, але суд обмежився лише довічним тюремним ув'язненням.

Естрада відкидав звинувачення, заявляючи, що буде боротися за свою «невинність, честь і свободу», а його захисники називали процес політичним. Колишній філіппінський лідер досі вважає все, що відбулося з ним фарсом, розіграним його наступницею, яку він звинувачує в змові з місцевими ділками бізнесу та засобами масової інформації з метою його дискредитації та усунення з політичної арени.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 12 Вересня 2014 10:43
Ну для чого вам Менакер та Родніна?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus