USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

15 квітня: події, факти, дні народження

15 Квітня 2014 00:01
День народження 15 квітня відзначають директор Волинського академічного обласного театру ляльок Данило Поштарук (на фото), історик, дисидент, уродженець Волині Валентин Мороз, директор АТП №1 Олександр Шаміс, директор Луцького міського обчислювального центру Валентина Нестерук та журналіст Волинської ОДТРК Ольга Сорочук.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає усіх іменинників і бажає здоров’я, наснаги й удачі.
Іменини за православним календарем святкують Полікарп та Тит.


Наша хроніка:
Торік "луцькому слону" почали в'язати нове вбрання.

У 2011 році ми повідомляли, що за два роки міський голова Луцька Микола Романюк збіднів на 2,5 мільйона гривень.

А в 2010 році ми розповідали про те, як села-«нахлібники» закидають Луцьк сміттям.

15 квітня 2009 року на шахті № 10 Нововолинська склалася передстрайкова ситуація: шахтобудівельники четвертий місяць поспіль не отримували заробітної плати.

Народилися:
Цього дня народилися італійський художник, скульптор, архітектор, учений, інженер Леонардо Да Вінчі, російська імператриця Катерина I, американський письменник Генрі Джеймс, російський поет, чоловік Анни Ахматової Микола Гумільов, корейський комуністичний тоталітарний лідер Кім Ір Сен, льотчик-космонавт СРСР Георгій Береговий, радянський письменник-фантаст Борис Стругацький, український письменник, журналіст Олег Чорногуз, російська акторка театру й кіно Ольга Волкова, італійська кіноакторка Клаудія Кардинале, український та російський кінорежисер вірменського походження Роман Балаян, чеченський військовий, політичний і державний діяч, президент республіки Ічкерія Джохар Дудаєв, російська естрадна співачка, продюсера Алла Пугачова, український політик, економіст, голова партії «Реформи і порядок» Віктор Пинзеник, український юрист і політик, державний радник юстиції Микола Обиход, англійська акторка Емма Томпсон, англійська акторка, виконавиця ролі Герміони в «Гаррі Поттері» Емма Уотсон.

Сталося:
1657Козацька Рада в Чигирині затвердила спадковість при передачі гетьманського звання від Богдана Хмельницькогодо його сина Юрія.

Волею свого батька намічений на гетьмана й обраний Козацькою радою у Чигирині, але через молодість тимчасово передав владу у руки козацтва, яке обрало на гетьмана Івана Виговського. Після відходу Виговського на Козацькій раді в Германівці на Київщині 11 вересня 1659 гетьманом України обрано Юрія Хмельницького. Скориставшись скрутним становищем України, московський уряд і його уповноважений князь Трубецький примусили Юрія Хмельницького укласти 17 жовтня Переяславські статті, які обмежували суверенні права України, давали право Москві призначати своїх воєвод і мати свої залоги, крім Києва, ще у п'яти містах України. Цей договір викликав загальне обурення, і коли в 1660 московське військо, на боці якого вимушені воювати й козаки, у війні з Польщею зазнало поразки, Хмельницький після поразки під Слободищем перейшов на польський бік, московське військо було змушене до капітуляції під Чудновом.

1919декретом радянської влади створено систему виправно-трудових таборів – «архіпелагу ГУЛАГ».

Табірні комплекси ГУЛАГу, які підпорядковувалися лише Москві, були розкидані по всьому СРСР. На середину 1940-х років їх налічувалося кілька сотень. 18 мільйонів людей пройшли через радянські табори та колонії в період із 1929 по 1953 рік; разом із військовополоненими, «спецпоселенцями», засланцями вимальовується страшна картина – 28,7 мільйона чоловік пройшли «очищення» у ГУЛАГу. З 1934 по 1953 рік було проведено до 800 тисяч політичних страт. Після смерті Сталіна всі спеціалізовані управління ГУЛАГ були передані відповідним міністерствам. Від 28 березня 1953 року ГУЛАГ передано у відання Міністерства юстиції СРСР, а з 28 січня 1954 р. — МВС СРСР. Фактично ГУЛАГ розформували лише 1 травня 1960.

1955у місті Дез-Пленз, штат Іллінойс, американець Рей Кроквідкрив перший ресторан швидкого харчування «Макдональдз».

Україна – 102-а країна, де почала розвиватися мережа «МакДональдз». 24 травня 1997 року поблизу станції метро «Лук'янівська» у Києві відкрився перший заклад. Уся діяльність ресторанів «МакДональдз» здійснюється від імені компанії «МакДональдз Юкрейн Лтд», яка є 100% власністю McDonald's Corporation. Третій найбільш відвідуваний «Макдональдс» у світі знаходиться у Києві, біля залізничного вокзалу. 2010 року тут зробили більше 2-х мільйонів замовлень. За 13 років роботи в інвестування мережі було витрачено $ 100 мільйонів, у тому числі $ 5 мільйонів – на соціальні потреби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus