USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

21 травня: події, факти, дні народження

21 Травня 2019 00:00
21 травня день народження святкують директор департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко, екс-депутат Луцької міської ради Тетяна Дементьєва, боєць АТО, історик та журналіст Валерій Пальчик та журналістка Еля Коротинська.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та зичить їм злагоди, достатку, міцного здоров'я, наснаги, процвітання, невичерпної енергії. Хай у домі завжди панує затишок, у серці – доброта, а у справах – мудрість та виваженість. Нехай кожен день приносить тільки хороші новини.

Юрій Горбенко
Юрій Горбенко
Тетяна Дементьєва
Тетяна Дементьєва
Валерій Пальчик
Валерій Пальчик
Еля Коротинська
Еля Коротинська


Сьогодні в світі відзначають День культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку.

Іменини за православним календарем відзначають Іван, Арсеній та Ярослав.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

У 2017 ми повідомляли, що на Волині засудили француза, який готував теракти.

Два роки тому цього дня канал української служби Euronews припинив роботу через припинення державою фінансування проекту.

2016 року пауерліфтер з Луцька Юрій Білюга став першим у конкурсі з перетягування автомобіля вагою більш ніж у 2 тонни. Юрію вдалося виконати норматив за 18 секунд.

У 2015 році 9-річний школярик з Луцька створив казку-мультик з пластиліновими героями, у якому розповідає про важливість податків.

Гул моторів та поява у небі СУ-24 неабияк сполошив лучан у 2014 році: на території військового аеродрому розпочався льотно-методичний збір з бойового злагодження екіпажів, пар та ланок тактичної та транспортної авіації у Повітряних силах Збройних Сил України.

Народилися:

Цього дня народилися німецький живописець та графік епохи Відродження Альбрехт Дюрер, американський письменник, автор гостросюжетних та детективних романів Гарольд Роббінс (Рубін), визначний радянський фізик і громадський діяч, дисидент і правозахисник, академік АН СРСР Андрій Сахаров, радянська й грузинська акторка Софіко Чіаурелі («Не сумуй», «Мелодії Верійського кварталу», «Мільйон у шлюбному кошику»), український журналіст Георгій Гонгадзе.

Сталося:

1904у Парижі заснована ФІФА – Міжнародна федерація футболу. Угоду підписали представники семи країн: Франції, Бельгії, Данії, Голландії, Іспанії, Швеції та Швейцарії.

Нині ФІФА складається з 208 національних асоціацій, що на 16 членів більше, ніж має ООН, і на три більше, ніж Міжнародний олімпійський комітет, однак на 5 членів менше, ніж Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій. Потреба в створенні єдиної організації для управління всім світовим футболом стала очевидною на початку 20 століття зі зростанням популярності та кількості міжнародних матчів. Спочатку Футбольна Асоціація Англії очолювала процес врегулювання різних дискусійних питань зі створення, але ця робота була без прогресу; і тому право створити таку організацію випало на долю семи інших європейських держав. ФІФА було засновано 21 травня 1904 в Парижі, саме цей факт став причиною того, що в загальноприйнятих повній та скороченій формі використовується французька назва.

1921в Україні створено комісію з ліквідації неписьменності на чолі із Григорієм Петровським.

У сучасному розумінні слова, лікнеп — навчання та інформування певної групи людей щодо певного явища або проблеми. В Україні навчання населення грамоти здійснювалося через мережу товариства «Геть неписьменність», створеного у 1923 році. У 1936 році його було ліквідовано як таке, що виконало свою роль. За Всесоюзним переписом населення 1936 року 85,3 % людності України було грамотним проти 57,5 % у 1926 році.

1956на атолі Бікіні (Маршаллові острови) США провели перше випробування водневої бомби.

Тип зброї масового ураження, руйнівна сила якої базується на використанні енергії реакцій ядерного синтезу легких елементів (наприклад, синтез двох ядер атомів дейтерію (важкого водню) в одне ядро атома гелію). У термоядерних реакціях виділяється велика кількість енергії. Маючи ті самі вражаючі фактори, що і ядерна зброя, термоядерна зброя має більшу потужність вибуху. Теоретично вона обмежується лише кількістю необхідних для реакції компонентів. У перших водневих бомбах як речовину для термоядерного синтезу використовували суміш важких ізотопів водню — дейтерію та тритію, звідки і походить її назва. У потужніших пристроях наступного покоління як термоядерне пальне застосовують дейтерид літію.

1980у США відбулася прем’єра фільму «Імперія завдає удару у відповідь» із серії «Зоряні війни».

Після знищення повстанцями Зірки Смерті Дарт Вейдер починає пошук нової бази Альянсу, яка розташована на крижаній планеті Хот. Люк Скайвокер патрулює територію навколо бази, коли раптом бачить падіння якогось механізму і вирушає туди, але на нього нападає хижа тварина Вампа. Вампа забирає його до свого лігвища, але Люк звільняється за допомогою свого світлового меча і тікає у снігову пустелю. Тут його знаходить Хен Соло, що вирушив на пошуки, відклавши повернення боргу Джаббі Хатту. Люк несподівано бачить видіння Обі-Вана Кенобі, який направляє його вчитись у джедая Йоди на Дагоба.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus