USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

23 жовтня: події, факти, дні народження

23 Жовтня 2019 00:00
Сьогодні святкує свій день народження чарівна лучанка Анастасія Бовчалюк. «Настуню, будь щасливою! Нехай усе задумане вдається, а на твоєму шляху трапляються лише хороші люди! З любов'ю від сім'ї Панафідіних».

23 жовтня свій 12 день народження святкує Вова Олейніков. Іменинника вітають тато Ігор, сестричка Анастасія, братик Максим, сестричка Соломія, а також бабуся Лариса та дідусь Вова та бажають йому веселого настрою і цілеспрямованості до мрій, великих успіхів і бравих перемог, добрих друзів та неймовірних історій, яскравих та незабутніх вражень.
Вова Олейніков
Вова Олейніков
День народження святкує чудова людина, прекрасний музикант Віктор Мрочко. Вітають батьки, куми Денис та Інна, похресник Матвій. Бажаємо нехай твоя життєва чаша буде переповнена щастям, здоров'ям і любов'ю, а всі твої мрії нехай збуваються! Словом, хай в тебе все буде так, як ти того бажаєш!
Віктор Мрочко
Віктор Мрочко
Також сьогодні день народження відзначає лучанка Інна Карманчикова.
Інна Карманчикова
Інна Карманчикова
Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх та бажає миру в родині, гармонії в душі і міцного здоров'я.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Окрім того, сьогодні відзначають День рекламіста, або День працівника реклами.

Редакція вітає всіх рекламістів, маркетологів і піарників. Бажає натхнення, творчих задумів та реалізації найсміливіших ідей.

Наша хроніка:

Минулоріч цього дня

офіційно призначили директора КП «Луцький міський центр первинної медичної допомоги № 2». Посаду зайняла Тетяна Володимирівна Трач.

Два роки тому лучанам представили унікальні гравюри, виконані ще в 1971 році та тематично присвячені драмі-феєрії «Лісова пісня» Лесі Українки.

У 2016 році лучанин Ярослав Крищук виборов бронзу у своєму класі під час V та VІ етапів Чемпіонату України з гірських гонок.

Дитячі легкоатлетичні змагання «Найшвидша школа Луцька» відбулися на луцькому стадіоні «Авангард» 23 жовтня 2015 року.

Народилися:

23 жовтня народилися італійський письменник, журналіст Джанні Родарі, американський письменникМайкл Крайтон, бразильський футболіст Пеле, футболіст, воротар В'ячеслав Чанов, український скрипаль, педагог Яків Магазинер, музикант, сатирик, пародист, актор і телевізійний продюсерАльфред Метью «Дивний Ел» Янковик, американський бас-гітарист Роберт Трухільо, український триатлет, учасник трьох Олімпіад Андрій Глущенко, канадський актор кіно та телебачення Раян Рейнольдс, українська веслувальниця, олімпійська чемпіонка Яна Дементьєва, український краєзнавець, журналіст та громадський діяч Євген Букет, українська плавчиня, бронзова призерка Паралімпійських ігор Ярина Матло.

Сталося:

1864 — За царським наказом ліквідовано Азовське козацьке військо.

Перед російсько-турецькою війною 1828—1829 років 1 500 козаків оселилися на узбережжі Азовського моря і з них сформовано Окреме Запорізьке військо. З початком російсько-турецької війни формування приєднали до російської армії, у складі якої воно брало участь у бойових діях як Дунайський козацький полк, яким керував кошовий отаман Йосип Гладкий.

1831 року українських козаків царським указом поселено між річками Бердою, Кальчиком і Азовським морем у Катеринославській губернії (між сучасними Бердянськом і Маріуполем) і заснувало дві станиці — Микільську і Покровську. Згодом до війська було прилучено Петрівський Посад і село Новоспасівське. Їм було виділено 74 тисячі десятин землі. Відтоді за цим військовим формуванням закріпилася назва Азовське козацьке військо.

З 1850-х років азовців почали примусово переселяти на Кубань. Невдоволені цими діями царського уряду козаки підняли повстання, яке російські війська жорстоко придушили. На підставі указу від 23 жовтня 1864 року Азовське козацьке військо було ліквідовано, а козаків переведено в селянський стан.

На момент ліквідації Азовське козацьке військо мало 1699 кам'яних і 4 дерев'яних будинки, 2 церкви, 2 інструментальні заводи, 49 млинів та вітряків, 2 рибні заводи, 15144 голів домашніх тварин і значну суму грошей.

1994 — Держдума Росії прийняла закон про зупинку поділу Чорноморського флоту між Росією та Україною.

Після розпаду Радянського Союзу у 1992 році радянський Чорноморський флот перейшов під контроль України на основі територіальної належності. Проте частина офіцерів флоту, підтримана владою з Москви збунтувалася проти української влади. За результатом зустрічі 3 серпня 1992 року президентів Кравчука і Єльцина флот мав був поділений навпіл.

Поки тривали міждержавні перемовини флот перейшов під повну владу Росії. Також росіяни відмовлялися покинути Севастополь, мріючи передати його Росії.

9 червня 1995 року Кучма і Єльцин вирішили поділити флот: 18,3% кораблів до ВМС України і 81,7% судів до ВМС РФ. Військово-морські бази у Ізмаїлі, Одесі, Очакові, Керчі, Донузлаві і Балаклаві і ще 10 баз морської авіації перейшли під контроль ВМС України.

За домовленістю України і Росії Чорноморський флот Росії на території України може мати 338 кораблів і судів. Чисельність особового складу не може перевищувати 25 тисяч осіб. До складу флоту може входити 22 військових літаки. В російському використанні залишилися 16 командних пунктів з 80, 11 об'єктів зв'язку з 39, 5 об'єктів забезпечення ракетно-артилерійською і міноторпедною зброєю.

1997 року було погоджено строк знаходження флоту у Севастополі до 2017 року.

2001 — Компанія Apple представляє перший iPod.

Своїм корінням iPod відходить до часів, коли Apple почала виходити на ринок програмного забезпечення для персональних цифрових пристроїв. Цифрові фотокамери, камкордери (відеокамери) та органайзери добре продавалися і були головним продуктом на ринках. Проте, Apple сфокусувала свою роботу саме у секторі персональних медіаплеєрів, оскільки на той час вони були «або великими та незграбними, або маленькими та бездіяльними» та із «неймовірно страшним» інтерфейсом користувача.

За наказом головного директора компанії Стіва Джобса, головний інженер Джон Рубінштейн зібрав команду конструкторів для створення дизайну iPod, включно з інженерами технічного забезпечення Тоні Фейделлом, Майклом Дьюї, та дизайнером Джонатаном Айвом. Менш ніж за рік концепт було розроблено, і вже 23 жовтня 2001 року Джобс презентував iPod як сумісний з Макінтошем пристрій з жорстким диском на 5 Гб, який вміщав «1000 пісень у вашій кишені».

Не типовим для Apple було використання технологій PortalPlayer на базі архітектури ARM. Платформа працювала під управлінням простого програмного забезпечення у мікроядрі встановленої операційної системи. До співпраці з Apple технології PortalPlayer використовувалися у mp3-плеєрах IBM з навушниками, які зв'язувалися з пристроєм за допомогою Bluetooth.

Згодом Apple підписала контракт з компанією Pixo для допомоги у розробці інтерфейсу користувача під прямим наглядом Стіва Джобса. В ході робіт покращувався вигляд ПЗ та його сприйняття. Починаючи з iPod Mini, шрифт Chicago замінили на Espy Sans. Згодом і його змінили на Podium Sans, який схожий на фірмовий шрифт Apple Myriad. З появою кольорових екранів плеєри запозичили деякі елементи дизайну Mac OS X — зокрема індикатори виконання у стилі Aqua, присутні елементи, виконані у стилі обробленого металу. У 2007 році було змінено дизайн всієї серії плеєрів.

У шостого покоління iPod Classic та третього покоління iPod Nano шрифт замінили на Helvetica, а екран меню розбили на дві частини: ліва з пунктами меню, а права з переглядом вмісту категорії (обкладинки, фотографії, кадри з відео або іконки).

У вересні 2008 року Apple виграла судову справу у патентної холдингової компанії Burst.com щодо винаходу дизайну зовнішнього вигляду плеєра. Ще Кевін Крамер у 1979 році запатентував ідею «пластикової музичної коробки», яку він назвав IXI. У 1988 році він не мав можливості інвестувати приблизно 60 000 фунтів стерлінгів, щоб відновити патент у 120 країнах світу, тому права Крамера на цей патент були не дійсними. Між компанією та винахідником ведуться перемовини щодо розміру компенсацій за використання його винаходу. Наразі Крамер отримав виплату лише за свої консультаційні послуги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus