USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

29 квітня: дні народження, події, факти

29 Квітня 2017 00:00
День народження 29 квітня відзначає голова первинної ветеранської організації «Оберіг» Марія Мацюк (на головному фото). Члени луцької міської організація ветеранів України вітають її та бажають здоров'я, щастя, активної плідної діяльності на користь членів первинки - літніх людей Луцької міської громади, Божого благословіння.

29 квітня святкує день народження засновник та керівник українського та європейського підрозділів Всесвітнього альянсу пауерліфтингу Вадим Коцага. Колеги з Луцька та всієї України вітають ювіляра та бажають йому здоров'я, особистого щастя, невичерпної енергії і наснаги у всіх справах.
Вадим Коцага
Вадим Коцага

День народження сьогодні і у журналіста Віталія Буряка.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає міцного здоров'я, особистого щастя, яскравих успіхів та здійснення найзаповітніших мрій.

Сьогодні – Міжнародний день танцю. Він відзначається з 1982 року за рішенням ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана Жоржа Новера, реформатора та теоретика хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як «батько сучасного балету». Також сьогодні відзначають Всеукраїнський день футболу.

Іменини за православним календарем святкують Леонід, Ірина та Галина.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч цього дня голівудський артист Орландо Блум відвідав Святогорськ, Слов'янськ і Краматорськ як посол доброї волі ЮНІСЕФ.

Окрім того, центром Луцька пройшла страждальна Хресна хода. Під час шляху вулицею Лесі Українки учасники заходу зробили 12 зупинок, які символізують останні події у земному житті Ісуса Христа.

Два роки тому виставу, створену за мотивами роману волинського письменника Володимира Лиса «Століття Якова», безкоштовно показали лучанам.

У 2014 році своє 20-річчя відсвяткував пивний клуб «Оболонь» у Луцьку.

Про посадку лісових культур державним підприємством «Рожищеагроліс» редакція розповідала у 2013 році.

Народилися:

Цього дня також народилися американський джазовий піаніст, композитор, диригент, керівник відомого оркестру Дюк (Едвард) Еллінгтон, український журналіст і політик, перший головний редактор парламентської газети «Голос України», нардеп кількох скликань Сергій Правденко, австралійсько-американский кінорежисер, сценарист Філліп Нойс («Ігри патріотів», «Сліпа лють»), американська кіноактриса Мішель Пфайффер («Небезпечні зв'язки», «Одружена з мафією»), радянський та український футболіст і тренер Олександр Баранов, українська громадська діячка, учений-філолог, автор монографій, член ВО «Свобода» Ірина Фаріон, американський тенісист, колишня перша ракетка світу Андре Агассі, американська акторка Ума Турман.

Сталося:

1624Людовик XIII призначив кардинала де Рішельє першим міністром Франції.

Кардинал Рішельє допоміг королю Людовику XIII зробити Францію могутньою державою. Його метою було зробити монархію абсолютною, він жорстоко розправився з опозицією знаті і придушив політичну владу гугенотів, проте зберіг релігійну свободу. 3а межами Франції прагнув установити верховенство в Європі, зруйнувавши владу Габсбургів, тому підтримував шведського короля Густава Адольфа і німецьких князів-протестантів у боротьбі проти Австрії й у 1635 привів Францію до участі у Тридцятирічній війні. Заснував Французьку академію. Його родич Арман Емманюель дю Плессі, герцог де Рішельє був одним з розбудовників Одеси.

1882У Берліні почала діяти перша в світі експериментальна лінія тролейбуса, побудована компанією Siemens & Halske, нині Siemens AG.

Ідея тролейбуса уперше висловлена доктором Вільямом Сіменсом (William Siemens) у журналі Society of Arts vol.XXI у 1880 році. Вільям Сіменс жив в Англії і володів трьома заводами. Стаття випередила експерименти Вернера фон Сіменса, але, імовірно, брати працювали разом. Перший тролейбус створений у 1882 у Німеччині (автор — інженер Вернер фон Сіменс, він назвав свій винахід). Цей тролейбус був запущений у місті Інстербург (нині — Черняхівськ Калінінградської області). Перша лінія відкрита у передмісті Берліна Галензе (Halensee) 29 квітня 1882 року. Контактні проводи розташовувалися на досить близькій відстані, і від сильного вітру відбувалися короткі замикання.

1992Національна збірна України з футболу провела свій перший матч в Ужгороді проти збірної Угорщини, в якому поступилася з рахунком 1-3.

Єдиний у цьому матчі гол господарів забив Іван Гецко, ставши першим бомбардиром збірної України. Цей день відзначається як Всеукраїнський День футболу. Перед тим, українські гравці грали за радянську збірну, де гравці київського «Динамо» часто формували кістяк команди (Чемпіонат світу з футболу 1986, Чемпіонат Європи з футболу 1988). Дехто з найліпших українських гравців початку 90-х (включаючиАндрія Канчельскіса, Віктора Онопка, Іллі Цимбаларя,Сергія Юрана, Юрія Нікіфоровата Олега Саленка) вирішили грати за збірну Росії, коли її було названо офіційною правонаступницею команди СРСР, і українці не брали участі в головних міжнародних змаганнях до 1994 року, а зокрема не взяли участі у відборі до чемпіонату світу 1994 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus