USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

24 вересня: події, факти, дні народження

24 Вересня 2015 00:00
День народження 24 вересня відзначають екс-начальник відділу забезпечення діяльності керівництва ОДА Валентина Черниш, журналісти Ольга Харів та Наталія Шепель (на фото).

Окрім того, святкує сьогодні журналістка Тетяна Навроцька.

Друзі та рідні вітають її зі святом і бажають ніколи не втрачати віри у власні сили. Будь щаслива і нехай кожен твій день буде сповнений яскравими емоціями, кожен твій крок - вдалим, а поряд будуть тільки надійні люди. Пам'ятай, ти надихаєш інших ставати кращими.


Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом і бажає міцного здоров’я, миру й успіхів у всіх починаннях. Творчих здобутків, правильних кроків і гарних новин.

Іменини 24 вересня у Германа, Дмитра, Сергія та Федора.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулого року в цей день видання розповідало, що продавали у Луцьку заради армії. Для гаражного розпродажу волонтери назбирали чимало речей на будь-який смак – від верхнього одягу та бортових комп’ютерів для авто до патріотичних браслетів.

2013 року у цей день редакція повідомляла про волинських екстрималів. Ексклюзивний фоторепортаж із «Землі стрибків».

У 2012 році видання показало унікальне паперове мистецтво. Про те, як українські художники перетворювали папір у незвичні вироби читайте тут.

А у 2011 році «Волинь» встановила п'ять рекордів кубкового матчу. Тоді перемога з рахунком 7:1 над «Іллічівцем», здобута у матчі 1/16 фіналу Кубка України, принесла «Волині» кілька цікавих здобутків, які відносяться до рекордних для команди.

Народилися:

Цього дня народилися український письменник, журналіст, композитор, громадський діяч Роман Купчинський, американський письменник Френсіс Скотт Фіцджеральд, український педагог і громадсько-культурний діяч Михайло Чалий, генеральний секретар КПРС у 1984-1985 роках Костянтин Черненко, радянський актор театру й кіно Ігор Ясулович, український радянський військовий діяч Іван Дубовий, американський актор Кевін Сорбо, український політик і державний діяч, колишній міністр культури, мистецтв і туризму Юрій Богуцький, український журналіст, театрознавець Віталій Жежера, українська біатлоністка Олена Петрова, український поет-слемер, співак та шоумен Артем Полежака, український футболіст Костянтин Кравченко.

Сталося:

1852 — перший політ на дирижаблі з паровим двигуном зробив француз Анрі Жиффар.

Винахідником дирижабля вважається Жан Батист Марі Шарль Меньє. Дирижабль Меньє мав бути зроблений у формі еліпсоїда. Керування повинно здійснбватися за допомогою трьох пропелерів, що обертаються вручну зусиллями 80 чоловік. Змінюючи об'єм газу в аеростаті шляхом використання баллонета, можна було регулювати висоту польоту дирижабля, і тому він запропонував дві оболонки - зовнішню основну і внутрішню.

Дирижабль з паровим двигуном конструкції Анрі Жиффар, який запозичив ці ідеї у Меньє, більш, ніж півстоліття по тому, зробив перший політ лише 24 вересня 1852. Така різниця між датою винаходу аеростата (1783 р.) і першим польотом дирижабля пояснюється відсутністю в той час двигунів для аеростатичних літального апарату. Наступний технологічний прорив був здійснений в 1884 році, коли було здійснено перший повністю керований вільний політ на французькому військовому дирижаблі з електричним двигуном La France Шарлем Ренар і Артуром Кребсом. Довжина дирижабля становила 52 м, обсяг - 1900 м ³, за 23 хвилини було покрито відстань в 8 км за допомогою двигуна потужністю 8,5 к.с.

Тим не менше, ці апарати були недовговічні і надзвичайно неміцні. Регулярні керовані польоти не здійснювалися до появи двигуна внутрішнього згоряння.

1960 — у США пущено на воду перший атомний авіаносець «Ентерпрайз».

Першим «бойовим хрещенням» авіаносця стала Карибська криза — корабель у складі сил Другого флоту США залучався до операції по морській блокаді Куби. Потім кілька років служив на Середземному морі.

31 липня 1964 Гібралтар покинуло «Перше оперативне з'єднання»: «Ентерпрайз», крейсер «Лонг Біч» і фрегат УРО «Бейнбрідж» (особливістю з'єднання було те, що всі три корабля — атомні). Першому у світі повністю атомному флотському з'єднанню була поставлена задача зробити навколосвітнє плавання. 3 жовтня того ж року операція «Морська орбіта», як іменувався цей похід, був завершений.

З 1965 року «Ентерпрайз» увійшов до складу Сьомого флоту і відправився в Південно-Східну Азію. З початком участі у В'єтнамської війні, в грудні 1965 року, «Ентерпрайз» став першим кораблем з ЯСУ, що взяв участь у бойових діях. Авіаносцем був встановлений рекорд — 165 бойових вильотів за одну добу.

14 січня 1969 року сталася катастрофа. О 8:15 за місцевим часом, коли перша хвиля літаків пішла в небо і готувалася друга, гарячий вихлоп тягача, недбало припаркованого поруч зі штабелем 127-мм НУР «Zuni», призвів до самозапуску однієї з ракет. Вона врізалася в паливний бак штурмовика, який стояв поруч, що призвело до розлиття палива, вибуху авіабомб і безладного розльоту решти ракет. Підсумком стало 27 загиблих, 343 поранених, 15 літаків знищено (Вартістю 5-7 млн доларів кожний). Збиток, нанесений кораблю, був оцінений в 6,4 млн доларів.

«Ентерпрайз» активно брав участь в операції «Лиса пустелі» 1991 року, коли силами кораблів його групи було завдано ряд ударів крилатими і авіаційними ракетами по території Іраку. Восени 2001 авіагрупа «Ентерпрайза» підтримувала операцію з вигнання талібів з Афганістану. Через півтора року корабель знову повернувся в Перську затоку і забезпечував вторгнення американських військ до Іраку.

2004 — під час президентської виборчої кампанії в Україні в Івано-Франківську було вчинено «яєчний замах» на Віктора Януковича

Безпрецедентним в історії став той факт, що постраждалий знепритомнів на місці події, був доставлений у лікарню, а після одужання заявив про отримання «черепно-мозкової травми». Соратники Януковича заявляли про влучення «тяжких та важких предметів», «акумуляторів» тощо, однак на відеозйомках було чітко зафіксоване саме яйце, яке влучило в груди постраждалому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus