USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

27 липня: події, факти, дні народження

27 Липня 2019 00:00
Сьогодні відзначає день народження головний бухгалтер ТзОВ «Варта порядку» Катерина Міленіна.

Друзі, рідні та колеги бажають іменинниці добра, злагоди, успіхів, процвітання, удачі та успіхів. А ще - нових емоцій кожного дня, приємних сюрпризів, життєвих гараздів та реалізації всього задуманого.

Також свято сьогодні у людини, від якої залежить графічне оформлення телеканалу «Аверс», провідного монтажера ТРК, гарного друга та чудового працівника Олега Франчака. Колеги вітають його зі святом, дякують за сумлінну працю та бажають міцного здоров'я, життєвих гараздів, удачі, нових здобутків та професійних звершень. А ще - щоденного оптимізму, сил та натхнення.
Олег Франчак
Олег Франчак
День народження сьогодні відзначає волинська художниця, член Національної спілки художників України Олена Бурдаш.

Інформаційне агентство Волинські Новини зичить пані Олені міцного здоров’я, енергійності, достатку, творчої наснаги та впевненості у завтрашньому дні. Хай кожен день буде сповнений гарним настроєм та душевними зустрічами!
Олена Бурдаш
Олена Бурдаш
Іменини за православним календарем сьогодні святкують Іларій, Іван, Іраклій, Юст, Костянтин, Никодим, Микола, Онисим, Петро, Степан та Федір.

Наша хроніка:

Минулоріч редакція писала про те, що в Луцьку СБУ викрила на хабарах завідувача кафедри одного з вишів.

Два роки тому цього дня в Луцьку відкрили виставку картин бійця Володимира Бабія, який помер від онкологічного захворювання.

У 2016 році луцький скульптор Микола Головань став почесним громадянином міста.

2015 на Волині відбулася виставка мисливських собак.

У 2014 році сили АТО встановили український прапор над Георгіївкою.

Окрім того, ІА Волинські Новини публікували клубну історію десятки «Волині». Так, ефектним ударом зі штрафного десятому номеру «Волині» Еріку Бікфалві вдалося не тільки зрівняти рахунок у матчі проти «Іллічівця», але й увійти в клубну історію.

Дивіться також фоторепортаж від Волинських Новин під назвою Дарунки від липня славетному Лучеську.

У 2013 році редакція розповідала про унікальні ікони. Колекцію найдавніших ікон ХVІ-ХVІІІ століть показали у Софії Київській. Серед них були і святині з Волині.

Окрім того, Інформаційне агентство Волинські Новини показувало Дубаї очима українки. Історія однієї мандрівки в Об’єднані Арабські Емірати.

А у 2011 році в Україні з'явилися монети, присвячені гопаку. Національний банк України ввів у обіг пам'ятні монети номіналом 10 і 5 гривень, присвячені українському народному танцю.

Народилися:

27 липня народилися французький письменник і драматург Александр Дюма-син, російський і український письменник Володимир Короленко («Сон Макара», «Сліпий музикант», «Діти підземелля»), американський письменник, журналіст, громадський діяч Теодор Драйзер («Сестра Керрі», «Фінансист», «Титан»), італійський поет, лауреат Нобелівської премії Джозуе Кардуччі, церковний і культурно-освітній діяч Никанор Абрамович, генерал-хорунжий Армії УНР Євген Гамченко, англійський авіаконструктор, творець першого у світі реактивного пасажирського літака «Комет» Джеффрі Де Хавілленд, український письменник, журналіст, публіцист, громадський діяч Ярослав Галан, російський актор, народний артист СРСР Микола Черкасов (виконавець головних ролей у фільмах «Олександр Невський», «Іван Грозний», «Дон Кіхот»), польський громадський діяч і публіцист Єжи Ґедройць, радянська шахістка, міжнародний гросмейстер, друга чемпіонка світу серед жінок Людмила Руденко, радянський диверсант-розвідник, агент НКВС, Герой Радянського Союзу Микола Кузнєцов, російський музикант, лідер панківської групи «Сектор газа» Юрій Клинських (Хой), парагвайський футболіст, голкіпер Хосе Луїс Чилаверт, македонський футболіст, нападник «Наполі» Горан Пандєв.

Сталося:

1834 — відкрито Київський імператорський університет св. Володимира (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка). Навчання у Київському університеті розпочали перші 62 студенти.

Початково діяв лише один філософський факультет з двома відділеннями — історико-філологічним та фізико-математичним. 1835 року відкрився юридичний факультет, а 1847 року — медичний. Філософський згодом розділився на два самостійні факультети. З такою структурою університет працював до 1917 року.

Протягом 1920-32 на базі університету функціонували інститути народної освіти ім. Драгоманова (до 1930), соціального виховання, професійної освіти, фізико-хіміко-математичний. У 1933 університет відновлено у складі 7 факультетів. У 1939 закладові присвоєно ім'я Т. Г. Шевченка. В 1942-43 К. У. злито з Харківським в Об'єднаний український університет і евакуйовано до м. Кзил-Орди Казахської РСР. Незважаючи на заподіяні німецькими окупантами руйнування (висаджено в повітря головний корпус, знищено кабінети, бібліотеки), в січні 1944 університет відновив свою діяльність (визволення Києва 6.11.1943). У 1949 функціонувало 12 факультетів. 1960 року в університеті відкрито факультет студентів закордонних держав.

1890 — Застрелився голландський художник Вінсент ван Ґоґ.

8 червня 1890 року провідати митця приїхав його брат Тео з дружиною та дитиною, і Вінсент провів чудовий день в родинному колі. Через місяць Ван Гог вирішив сам поїхати на кілька днів до Тео у Париж. Там між братами сталася сварка з приводу грошей та умов, у яких Тео зберігав картини Вінсента у Парижі. Вінсент відчув, що став тягарем для брата, фінансові справи якого погіршились і того самого дня повернувся до Овер-сюр-Уаза. У листі до Тео Вінсент писав: «Я ризикував своїм життям заради своєї роботи, і вона вартувала мені половини мого глузду».

Ввечері 27 липня 1890 року ван Гог вийшов з дому із мольбертом й фарбами та попрямував до пшеничного поля. Там він дістав позичений у когось із знайомих револьвер і вистрілив собі в груди. Тяжко поранений, він повернувся до готелю, де його і знайшли доктор Гаше та місцевий терапевт. Гаше відправив повідомлення брату Вінсента, і Тео приїхав наступного дня. Останні хвилини життя Вінсент стискав руку брата, який і почув останні слова ван Гога: «Мені хотілось би піти з життя ось так». Вночі у Вінсента почався епілептичний напад. О 1.30 ночі 29 липня 1890 року Вінсент ван Гог пішов з життя.

2002 — «Скнилівська трагедія» (під час авіашоу на Скнилівському летовищі (Львів) зазнав катастрофи літак Су-27, вбивши 78 і поранивши понад 100 людей), найбільша в історії катастрофа на авіашоу.

У день трагедії тодішній міністр оборони країни Володимир Шкідченко подав рапорт про відставку, але його не прийняв Президент України Леонід Кучма. Натомість було звільнено з посади головнокомандувача ВПС України генерал-полковника Віктора Стрельнікова та командувача 14-го авіаційного корпусу Сергія Оніщенка. Ще трьох інших генералів, працівників відомства, заарештувала військова прокуратура.

Тоді за кожного загиблого родичам виплатили від 10 до 100 тисяч гривень. Значно менші суми дісталися тим, хто отримав травми, хоча багато хто залишився інвалідом.

До відповідальності за трагедію було безпосередньо притягнено 10 осіб. Осіб, причетних до авіашоу, та льотчиків було визнано винними у скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту. До 6 років тюремного ув'язнення було засуджено генерал-майора Анатолія Третьякова, який виконував обов'язки командувача 14-го авіційного корпусу. Також 5 років отримав керівник польотів із землі підполковник Юрій Яцюк. Льотчик Володимир Топонар отримав 14 років ув'язнення, а льотчик Юрій Єгоров — 8. Окрім того, Військовий апеляційний суд Центрального регіону України постановив стягнути за знищений винищувач з Топонаря 7,2 млн грн, з Єгорова 2,458 млн грн, з Третьякова та Яцюка по 800 тисяч грн з кожного. Також було порушено справи проти чотирьох інших генералів ВПС України. Пілоти відмовилися визнавати себе винними. Деякі постраждалі також висловили невдоволення розслідуванням і мали намір скаржитися до Європейського суду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus