USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

28 березня: події, факти, дні народження

28 Березня 2014 00:01
Сьогодні день народження святкує журналіст Ольга Охремчук (на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає її та бажає здоров’я, достатку й успіхів у всіх починаннях.

Іменини за православним календарем святкують Михайло, Тимофій, Олексій, Мануїл та Олександр.

Наша хроніка:

Торік ми інформували про те, що залізничний вокзал у Луцьку доступний не для всіх.

У 2011 році під луцькою мерією мітинг влаштували підприємці з торгово-пішохідного ряду між вулицями Кравчука (ТЦ «Ювант») та Карпенка-Карого. Вони вимагали звільнити начальника юридичного відділу мерії.

А в 2010 році представляти новопризначеного голову ОДА Бориса Клімчука до Луцька приїхав віце-прем’єр міністр України Сергій Тігіпко.

28 березня 2009 року в Луцьку відбувся мітинг «Будь громадянином! Скажи своє слово!», організатором якого виступило Волинське обласне відділення молодіжної громадської організації «Союз молоді регіонів України». Цікаво, що поблизу мітингу міліціонери затримали підлітка.

Народилися:

У цей день народилися чеський мислитель, педагог, письменник Ян Амос Коменський, український політичний діяч Юрій Шухевич, український військово-політичний діяч Іван Андрух, російський та радянський публіцист, письменник Максим Горький, український геолог Микола Ладиженський, діяч ОУН Микола Сціборський, один із найвпливовіших математиків двадцятого сторіччя Александр Гротендік, український історик, археограф, архівіст і генеалог Вадим Модзалевський, американський політолог, соціолог і державний діяч Збігнєв Бжезинський, український оперний співак (баритон) Дмитро Гнатюк, американська співачка італійського походження Леді Ґаґа (Джоанна Стефані Джерманотта).

Сталося:

1910В Марселі у повітря піднявся перший в світі гідроплан.

Після широкого поширення гідролітаків (у першу чергу - великих літаючих човнів) на регулярних далеких лініях в 30-х 40-х роках ХХ століття вони були витіснені з цих маршрутів літаками наземного базування - спочатку гвинтовими, а потім і реактивними. Причиною тому стало кілька чинників: поява нових літаків великої дальності, повоєнний розвиток світової аеродромної мережі, а незабаром - і вихід на далекі авіалінії реактивних пасажирських машин, радикально переважаючих літаючі човни по швидкості і висоті польоту. Гідролітаки зайняли свою нішу в авіації загального призначення і продовжують широко експлуатуватися на місцевих авіалініях-в першу чергу, у важкодоступних місцях, де будівництво аеродромів неможливо або недоцільно, але при цьому є водойми, придатні для експлуатації гідролітаків.

1964 - Лондонський Музей воскових фігур мадам Тюссо оголосив, що члени гурту «The Beatles» стануть першими рок-музикантами, чиї фігури з'являться в експозиції музею.

Перша виставка воскових робіт Філліпа Кертіса відбулася в 1770 і користувалася великим успіхом. У 1776 виставка відбулася в Пале-Рояль в Парижі. Наступна виставка на бульварі дю Тампль в 1782 з'явилася попередником Кабінету жахів. У 1777 Марія Тюссо створює свою першу воскову фігуру (Вольтер), а потім пішли Жан-Жак Руссо,Бенджамін Франклін. Під час французької революції вона зробила посмертні маски королівського роду. Після смерті в 1794 Філліпа Кертіса його колекція переходить до Марії Тюссо. У 1802 Марія Тюссо переїжджає в Лондон. У зв'язку з англо-французької війною Марія Тюссо і її колекція не можуть повернутися до Франції і вона змушена була подорожувати по Великобританії і Ірландії. В 1835 була заснована перша постійна виставка на Бейкер-стріт в Лондоні .

1930 — у Туреччині замість грецьких назв міст Константинополь і Ангора були затверджені офіційні турецькі назви — Стамбул і Анкара.

2004 — в ніч з 28 на 29 березня, разом із переходом на літній час стартувала Громадянська кампанія ПОРА!

2008 — Українська Вікіпедія сягнула межі в 100 000 статей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus