USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

30% волинських ромів – «ніхто»

22 Березня 2013 19:00
Волинська обласна громадська організація циган «Терне Рома» звернулася до депутатів Волинської обласної ради, аби ті допомогли розробити механізм отримання ромами, які постійно проживають на території Волинської області, ідентифікаційних документів (паспорт громадянина України, Свідоцтво про народження).

Про це під час засідання постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю 22 березня повідомив голова комісії Володимир Навроцький.

Виконувачка обов’язків голови правління ВОГО «Терне Рома» Тетяна Логвінюк розповіла, що в грудні минулого року депутатський корпус прийняв «Регіональну програму соціально-культурного розвитку національних меншин у Волинській області на 2013-2017 роки», в якій передбачається забезпечення ромів ідентифікаційними документами. Утім, механізму, який би пришвидшив цю процедуру – не передбачили.

«На Волині 30% циган не мають ні паспорта, ні «коду», - наголошує Логвінюк.

«Звісно, частина представників громади не відчуває потреби в отриманні документів, але решта прагне цього і роками шукає вирішення проблеми в різних установах», - додала вона.

Громадський діяч Віктор Пенько, який раніше займався питаннями ромів на Волині, розповів, що втрата довідок за фактом народження дитини, яка видається в медустанові, або втеча з цього закладу молодої мами, позбавила багатьох осіб можливості отримати свідоцтво про народження дитини, на основі якого з часом видається паспорт.

«Минають роки і вже дорослі люди, які мають своїх дітей, на сьогоднішній день – ніхто. Відповідно, вони випадають з законодавчого поля» - наголошує Пенько.

За його словами, нині немає узгодженості дій між державними відомствами в питаннях ідентифікації ромів. «Сьогодні медичні довідки видає Міністерство охорони здоров’я, свідоцтво про народження видає Міністерство юстиції, донедавна ж паспорти видавало Міністерство внутрішніх справи. Кожне відомство звертає увагу на попередника: немає довідки – немає права. І тоді всі інші спроби - безрезультатні», - зазначає громадський діяч.

На його думку, питання може зрушити з «мертвої точки», коли в області буде створена координаційна комісія на обласному рівні, яка б контролювала взаємодію всіх відомств.

Учасники комісії вирішили звернулась до профільних управлінь з проханням визначитись з кандидатурами відповідальних осіб, які б стали основою координаційної ради. Після цього планують підготувати рішення про створення дорадчого органу та подати його на розгляд сесії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
зaгрeб Показати IP 22 Березня 2013 20:11
Может на них лучше медикаменти испитивать.Хоть как то должни помочь обществу.
Свободу Попугаям! Показати IP 22 Березня 2013 21:00
Зло. Но чего уж там говорить - ромы (или цигане) сами себе склепали такой негативный имидж - просящие,обманывающие,ленивые и вонючие. А ведь есть и адекватные цигане - на работу ходят, хорошо выглядат и живут.
дурному попугаю до Свободу Попугаям! Показати IP 23 Березня 2013 07:06
ну ти і внас чистюля в житі нікого не обманював може ти ангел
Олександр Показати IP 22 Березня 2013 22:48
«Минають роки і вже дорослі люди, які мають своїх дітей, на сьогоднішній день – ніхто. Відповідно, вони випадають з законодавчого поля» - ким вони хочуть, тим і є. А вже випасти із законодавчого поля - то їх основна ціль. Тут про "славнозвісного" Гагу, хоча б, уже писано-переписано - ось вам циган.
Вінстон Показати IP 23 Березня 2013 07:51
Дайте їм паспорт, код... Будуть рожати по 20 дітей і отримувати допомогу від держави таку, яку нашим українцям і не снилась!!!!! Дайте їм прав, дайте! Вилізуть на шию і все піз...ц!
L;epp Показати IP 23 Березня 2013 08:19
Рому!!!!!
Metaller Показати IP 23 Березня 2013 10:05
Найкраще видачу документів циганам організував А. Гітлер.
Вася з Маневич до Metaller Показати IP 23 Березня 2013 14:34
Та цей пан взагалі добрий дядько був. Будував для ромів та євреїв табори, де надавав безкоштовне житло і їжу, працювати особливо не заставляв :) А всі чомусь гонять на нього - тиран, вбивця, узурпатор. :)
Stop-rom Показати IP 23 Березня 2013 16:12
Всіх циган депортувати в Румунію, і потім Румунію огородити 10-метровим бетонним забором з надписом "Резервація диких тварин"
Олег Показати IP 23 Березня 2013 17:36
воров торговцев наркотой обеспечивать документами - тоесть уравнять в правах с нормальными гражданами ,глупо.потом пенсию им заплати и т.д.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus