USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Роми не вміють, а часом і не хочуть відстоювати свої права

31 Липня 2012 16:10
У волинських ромів дуже низький рівень правової культури. Тим часом правова обізнаність – один з головних чинників для захисту своїх прав, то ж просвітницьку роботу серед ромів проводити варто.

Про це під час прес-конференції 31 липня розповів керівник проекту «Правові знання – правовий захист», консультант ГО «Терне Рома» Віктор Пенько.

Він нагадав, що впродовж семи місяців в області тривав проект «Правові знання – правовий захист». Він був покликаний з’ясувати, які проблеми виникають у ромів найчастіше, як їх уникнути і захистити свої права в Україні. В межах проекту відбулися 2 тренінги та 3 комплексні консультації для представників ромської громади на Волині, які виявили бажання стати громадськими консультантами з правових питань.

Віктор Пенько наголосив, що ромам не надавали ґрунтовну правову освіту, а лише елементарні знання трудових і соціальних прав. Крім того, їм повідомляли, в які державні установи звертатися з тих чи інших питань.

В межах проекту вийшов друком інтерактивний порадник «Права громадянина України». «Він не лише для ромів, а для усіх українців. Адже більшість проблем, що виникають в ромів, можуть з’явитися в мешканця країни будь-якої національності» - зауважив Віктор Пенько.

Керівник проекту також оприлюднив дані моніторингу фактів та серед ромів про випадки порушення їхніх прав. За результатами опитування, розповів Пенько, з’ясувалося, що найчастіше роми скаржаться на те, що їх незаконно затримують правоохоронці. «Можна сказати навіть облави. З порушенням прав людини, зокрема, затримання неповнолітніх» - додав Пенько.

Також він відзначив, що роми часто скаржаться на недоброзичливе ставлення до них та їхніх дітей у навчальних закладах і лікувальних установах. Що ж до порушення трудових прав, то вони найчастіше трапляються, за словами Пенька, через те, що роми, зазвичай, офіційно не працюють.

Прикро те, що «безправність може стати поганою традицією», - стверджує Віктор Пенько. Саме тому, на його думку, серед ромів слід вести просвітницьку роботу.

Щоправда, один з чинників, який унеможливлює захист своїх прав на офіційному рівні – відсутність документів громадянина, наприклад, паспорта. Така проблема характерна для третини ромів області, - констатував Пенько.

Одним з досягень проекту він вважає проведення громадських слухань в обласній раді наприкінці 2011 року та домовленість про те, що до жовтня на Волині має бути розроблена програма підтримки розвитку цієї нацменшини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Metaller Показати IP 31 Липня 2012 18:05
Іхні права найкраще їм розказав Гітлер
Вінстон Показати IP 1 Серпня 2012 07:51
А нафіг їм права????? Вони в чужій країні живуть по своїх правах! Не хочуть переймати нашої культури, то нехай їдуть НА........
О Показати IP 1 Серпня 2012 08:12
трудові права ромів? Це в процесі гадання, неробства ті ін. А хіба роми по іншому працюють? Пенько з ЄС грант мабуть обримав, відпрацьовує, "трудяга-інтелектуал".
тиць-здиць Показати IP 1 Серпня 2012 08:43
Давай, Віктор Львович, навчи циган права качати. Будем Тобі вдячні.
луцьк Показати IP 1 Серпня 2012 13:19
ніхто так не вміє це робити як вони. ледачий і наглий етнос

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus