USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

5 лютого: події, факти, дні народження

5 Лютого 2014 00:01
День народження 5 лютого відзначають підприємець Юрій Довгун та прес-секретар Волинської єпархії УПЦ Валентин Марчук (на фото).

Також серед іменинників – керівник апарату Любешівської РДА Людмила Божко, журналіст Ірина Степанян, український футболіст, уродженець Луцька Сергій Подригуля.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає усіх земляків-іменинників та бажає міцного здоров’я, безмежного натхнення і достатку.

Іменини за православним календарем святкують Климент. Геннадій, Федір та Агатангел.

Наша хроніка:

Торік луцькі школярі випробовували зброю.

Два роки тому ми повідомляли, що директор волинського деревообробного підприємства Олег Бойко, яке до того перевіряли працівники податкової міліції ДПС у Волинській області, вважає, що митарі незаконно описали обладнання та деревину. Чоловік, мовляв, погрожував податківцям судом.

Народилися:

Цього дня народилися французький монархіст, офіцер-кавалергард, убивця російського поета Олександра Пушкіна Жорж Дантес, американський конструктор зброї, винахідник кулемета Хайрем Стівенс Максим, французький автопромисловець, засновник однойменної фірми Андре Сітроен, російський літературний критик, публіцист, революційний демократ Микола Добролюбов, радянський військовий, рядовий-піхотинець Олександр Матросов (став Героєм Радянського Союзу в 1943 році за те, що закрив своїм тілом амбразуру німецького дзоту у районі села Чорнушки на Псковщині), італійський футболіст і тренер Чезаре Мальдіні, працівник системи МВС, генерал-майор, начальник УМВС Києва, заступник міністра внутрішніх справ України, начальник міліції громадської безпеки на початку 1990-х років Валентин Недригайло (вів переговори з голодуючими студентами в центрі Києва восени 1990 року й не утримався від розгону «революції на граніті»), український волейболіст Юрій Панченко, американський програміст і підприємець Бред Фіцпатрик (відомий як творець «Живого журналу»), аргентинський футболіст Карлос Тевес, португальський футболіст Криштіано Роналдо.

Сталося:

1589 - першим російським патріархом поставлений митрополит Іов.

1721російський імператор Петро I заснував Духовну колегію, або Святійший синод, який повинен був керувати всіма справами церкви. Так було покладено край патріаршества на Русі.

1783 – в області Калабрія на півдні Італії почався землетрус, що тривав майже два місяці. Потужні підземні поштовхи й цунамі зруйнували місто Реджо-ді-Калабрія і ще 180 населених пунктів. Жертвами стихії стали близько 60 тисяч осіб, ще понад 10 тисяч життів забрали епідемії, викликані антисанітарією.

1816у Римі відбулася прем’єра опери Джоаккіно Россіні «Севільський цирульник» (інший варіант – 20 лютого).

1825американка Хана Лорд Монтегю у Нью-Йорку представила на суд громадськості свій винахід -сорочку з пристібним коміром.

1850 американська компанія «Фелікс» запатентувала арифмометр – настільну механічну обчислювальну машину для виконання чотирьох арифметичних дій.

1861американець Коулмен Селлерс запатентував у Філадельфії кінематоскоп.

1919радянські війська під командуванням Миколи Щорса взяли Київ.

1924радіо Бі-Бі-Сі почало передавати з обсерваторії Гринвіча сигнали точного часу.

1928німецький хімік Адольф Віндаус уперше синтезував вітамін D, брак якого спричиняє рахіт. Того ж року Віндауса за його відкриття удостоїли Нобелівської премії з хімії.

1935у Нью-Йорку керівники професійного боксу прийняли рішення, що поєдинки за чемпіонське звання не можуть тривати більше 15 раундів.

1944ухвалено постанову політбюро ЦК КП(б) України та указ президії Верховної Ради УРСР про утворення українського Народного комісаріату закордонних справ.

1953прем'єра мультфільму Уолта Діснея «Пітер Пен».

1960прийнято постанову ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР про організацію в Москві Університету дружби народів (із 1961-го він носить ім'я Патріса Лумумби).

1972Федеральне авіаційне управління США зобов'язало всі авіакомпанії країни проводити обов'язковий огляд усіх пасажирів, а також їхнього багажу.

1986в СРСР прийнято постанови про створення кооперативів у сфері споживання, громадського харчування та послуг.

1991столиця Киргизії, що 65 років носила ім'я Фрунзе, перейменована в Бішкек.

1992Україна встановила дипломатичні відносини з Норвегією.

1999Майк Тайсон, колишній чемпіон світу з боксу серед професіоналів, одержав рік тюрми за побиття двох людей, чия машина зіткнулася з авто Тайсона. Боксер відсидів лише 3,5 місяця.

2004загадково зник екс-спікер Держдуми Росії, колишній голова Радбезу РФ Іван Рибкін, що висунув свою кандидатуру на пост президента Росії.

2009сомалійські пірати звільнили судно «Фаїна», захоплене під час рейсу з Миколаєва до Момбаси ще 25 вересня 2008 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus