USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

5 липня: події, факти, дні народження

5 Липня 2014 00:00
День народження 5 липня відзначають колишній голова Турійської райдержадміністрації Олександр Дишлюк, головний лікар Волинського обласного госпіталю для інвалідів війни, заслужений лікар України Тетяна Масікова (на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх і бажає здоров’я, добробуту, успіхів у роботі.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день у Луцьку запрацювала бібліотека на свіжому повітрі. Літня читальна та ігрова зала відкрилася в обласному центрі.

Окрім того, редакція показувала один день з життя Луцька.

А 5 липня у 2012 році поляки на Волині виступали за захист мови. Представники Польщі просили екс-президента не підписувати закон «Про засади державної мовної політики».

Окрім того, редакція розповідала про художницю, яка вражає боді-артом. Японка створювала моторошні картини на тілі. Дивним хобі дівчина почала займатися під час вступних іспитів до університету.

Народилися:

Цього дня народилися англійський боксер, який сформулював перші правила боксу, Джек Бротон, російський військовослужбовець, декабрист, організатор і голова Південного товариства в Україні Павло Пестель, російський флотоводець Павло Нахімов, німецький політик, активістка міжнародного комуністичного руху, авторка ідеї Міжнародного жіночого дня Клара Цеткін, американський тенісист, політичний і держаний діяч Дуайт Девіс (з його ініціативи з 1900 року стали розігрувати першість світу серед чоловічих команд із тенісу – Кубок Девіса), радянський хірург, генерал-майор медичної служби, один із піонерів трансплантації у СРСР Іван Іщенко, російський радянський режисер, актор, письменник, художник, організатор і керівник Центрального театру ляльок Сергій Образцов, російський радянський дитячий письменник, художник-ілюстратор і режисер-аніматор Володимир Сутєєв (казки «Хто сказав «няв»?», «Мішок яблук»), український політик, один із засновників НРУ, зараз – перший заступник голови УНП, народний депутат Іван Заєць, український боксер-професіонал у суперважкій категорії Олександр Дмитренко, український веслувальник-каноїст Юрій Чебан.

Сталося:

1054в сузір'ї Тільця вибухнула зірка, створивши величезну супернову.

Вона була видимою на Землі протягом 23 діб вдень і 633 діб вночі. Це явище викликало величезну паніку в різних країнах.

1841Томас Кук відкрив перше в світі туристичне агентство.

Кук розробив туристські маршрути по багатьох європейських містах. У 1865 році він відкрив для співвітчизників Новий Світ, а для американців - батьківщину їх предків. Діяльність здійснювалася через агентство «Томас Кук і син», - першої контори, що спеціалізувалася на організації туристичних поїздок. Одним з перших американських клієнтів фірми став Марк Твен.

Коли в 1892 році засновник організованого туризму помер, його статки оцінювалися в 2497 фунтів - непоганий результат для людини, що почала працювати за 6 пенсів на тиждень.

1954Елвіс Преслі записав свою першу пісню «That's All Right, Mama».

У червні 1954 року Сем Філліпс планував записати декілька пісень для «Сан-Рекордс» і для цього запросив знайомих йому гітариста Скотті Мура і контрабасиста Біла Блека. У пошуках вокаліста він таки скориставсь підказкою секретарки та взяв Елвіса Преслі. Попри те, що спочатку нічого виразного не виходило, репетиції у студії таки продовжувалися декілька тижнів.

А вже 5 липня, коли музиканти на перерві після запису балади «Люблю тебе, тому що…» стали награвати «Усе гаразд, (мама)» (була це блюзова композиція Артура Крудапа),— Преслі, Мур і Блек додали їй несподіваного ритму.

Почувши в студії грання, Філліпс спитав музикантів, що саме вони грають, а ті призналися,— що й самі не знають. Філіпс попросив їх повторити те ж саме та записав пісню; аналогічним чином записано услід і хіт Біла Монро «Синій місяць Кентуккі». Так народилося i побажане звучання, за яким ненароком шукали Сем Філліпс і сам Преслі. Сингл «That’s All Right» (із «Blue Moon Of Kentucky» на зворотному боці) вийшов 19 липня 1954 року — і розійшовся тиражем двадцяти тисяч екземплярів, завдяки майже безперервному його програванню на радіохвилях Мемфісу.

За формулою першого синглу (запис однієї сторони на основі блюзу, запис зворотної — на основі кантрі) були випущені протягом року такі платівки: «Good Rockin’ Tonight / I Don't Care If the Sun Don't Shine» (вересень 1954), «Milkcow Blues Boogie / You're a Heartbreaker» (січень 1955), «Baby, Let's Play House / I'm Left, You're Right She's Gone» (квітень 1955), «I Forgot To Remember To Forget / Mystery Train» (серпень 1955). Усі ці пісні стали не тільки незаперечним артистичним досягненням для самого співака, але i класикою рок-н-ролу, зобов'язаного своїм розвитком неабияким чином саме записам Елвіса Преслі для «Сан-Рекордс».

Слід відзначити, що ранні платівки Елвіса не називали тоді рок-н-ролом (термін тоді ж нечасто використовували), а по-простому вважалися новим різновидом кантрі, адже прізвисько Елвіса Преслі в ті роки було «Хіллбіллі кет» (у якому «гіллбіллі» — застаріла назва кантрі). І насправді, рання музика Преслі викликала ряд суперечностей: тоді ж радіослухачам ставало незрозуміло, чи співає білий виконавець, чи негритянський (до речі, расизм був тоді складовою життя американського Півдня); незрозумілий був жанр (адже популярна музика з початку століття чітко класифікувалась, а Елвіса годі класифікувати за старими схемами), — одним словом, поєднання всіх елементів американської культури і ставиться в заслугу Елвісу Преслі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus