USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

9 червня: події, факти, дні народження

9 Червня 2014 00:00
День народження 9 червня відзначають голова Маневицької РДА Людмила Кирда, депутат облради Олег Чикида, депутат Луцької міської ради Валерій Бондарук, художниця, член Національної спілки художників України Зіновія Рубан, українська журналістка, головний редактор газети «День», уродженка Волині Лариса Івшина (на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх та бажає здоров'я, благополуччя, удачі.

Хроніка «ВН»:
Торік у Луцьку штурмом брали партійне приміщення «Народного рух України». Це, розповідають, було непросто: на дверях були встановлені нові серцевини, а сам будинок обнесений парканом, закритим на замок. Зрештою партійці замок вибили, ґрати зламали, а частину паркану зруйнували.

Окрім того, на сторінках видання з’явилося інтерв’ю 6-річного героя, який витягнув з води ровесницю. Геройством малий не хизувався.

Опублікували торік і інформацію про тодішні ціни проживання на Шацьких озерах.

Тоді ж на два роки підписав контракт Віталій Кварцяний з луцькою «Волинню».

У цей день у 2011 році в Луцькій міській раді презентували нову версію офіційного сайту мерії.

Народилися:

9 червня народилися англійський винахідник, творець одного з перших паровозів і будівничий першої громадської залізниці Джордж Стефенсон, український фотограф-художник Юліан-Юрій Дорош, український художник-монументаліст Анатолій Гайдамака, американський композитор Коул Портер (мюзикли «Цілуй мене, Кет», «Канкан»), український політик, народний депутат ІІ-ІІІ скликань, голова правління Національного фонду соціального захисту матерів та дітей «Україна – дітям» Володимир Семиноженко, американський актор і режисер Джонні Депп (знімався у фільмах «Жах на вулиці В'язів», «Едвард руки-ножиці», «Чарлі і шоколадна фабрика», «Пірати Карибського моря»), німецький футболіст Мирослав Клозе, американо-ізраїльська акторка Наталі Портман (Гершлаг) («Леон», «Зоряні війни: Прихована загроза», «Зоряні війни: Прихована Атака клонів», «Привиди Гойї», «Ще одна з роду Болейн»), нідерландський футболіст,півзахисник Веслі Снейдер, фронтмен і засновник гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк.

Сталося:
1786У Нью-Йорку вперше надійшло в продаж морозиво.
За право називатися батьками морозива можуть поборотися кілька претендентів. У першу чергу, китайці — саме вони першими почали робити солодкий лід, рецепт якого тримався у суворій таємниці. Китайці вважали, що технології виробництва шовку й морозива принесуть їм світову славу. З шовком так і вийшло. А стосовно морозива вони прорахувалися.
У китайців цей засіб від спеки перейняли араби, індуси, перси. В Київській Русі, де також ніхто не знав нічого про китайське морозиво, популярністю користувався рецепт холодного десерту: заморожене молоко дрібно стругали й перемішували зі свіжими ягодами. Трохи пізніше почали заморожувати сир, вершки й додавати сухі родзинки чи абрикоси.
У ХІІІ столітті італійський мандрівник Марко Поло привіз у Європу кілька рецептів невідомого доти продукту. Влітку 1660 італієць Франческо Прокопіо відкрив у Парижі продаж морозива і став першим європейським морозивником. Незабаром морозиво підкорило увесь світ. З 1750 року у Франції стали виготовляти цей продукт, який швидко став популярним, цілорічно. У США перше згадування про відкритий продаж морозива зустрічається в травні 1777 року. Виробництво його стрімко зросло наприкінці ХІХ століття, коли з'явилися досконалі холодильні машини.

1898Англія отримала від Китаю територію Гонконгу в оренду строком на 99 років.
У світлі закінчення терміну оренди уряд Великобританії з початку 1980-х років почав обговорювати із владою КНР проблему суверенітету Гонконгу. 1984 року дві країни підписали Спільну китайсько-британську декларацію, згідно з якою в 1997 році мала відбутися передача суверенітету над усією територією Гонконгу на користь КНР.
У декларації закріплювалося, що Гонконг повинен набути статусу особливого адміністративного району у складі КНР, який дозволить йому зберігати свої закони і високий ступінь автономії впродовж як мінімум 50 років після передачі.
Багато жителів Гонконгу не були впевнені в тому, що ці обіцянки будуть виконані і вважали за краще емігрувати, особливо після жорстокого придушення студентської демонстрації в Пекіні 1989 року.
Передача суверенітету над Гонконгом здійснена опівночі 1 липня 1997 року, її супроводжувала урочиста церемонія передачі Гонконгу в Центрі конгресів і виставок Гонконгу.
Першим Головним міністром Адміністрації Гонконгу став Дун Цзяньхуа.

1934На екранах уперше з'явився герой мультфільмів каченя Дональд Дак.
Зовнішній вигляд Дональда в мультфільмі, який носив назву «Розумні курочки», був створений аніматором Діком Ланді, і був схожий з сучасним за виглядом, пір'я і колір дзьоба були тими ж, синя сорочка та капелюх, але тіло було товщим, і ноги більшими.
Характер Дональда не був показаний — в короткометражці у нього була другорядна роль приятеля головного героя.

Берт Жілетт, режисер «Розумних курочок», використовував Дональда в мультфільмі про Міккі Мауса, «The Orphan's Benefit», 11 серпня 1934. Дональд був одним з персонажів, які виступали перед сиротами з виставою. Номер Дональда полягав в декламуванні віршів «Mary Had а Little Lamb» і «Little Boy Blue», але при кожній спробі непосидючі сироти з'їдали спеціально приготований пиріг, через що качка щоразу крякала від злості. Запальний характер Дональда залишився з ним надовго.

1995у Сочі Президент України Леонід Кучма і президент Росії Борис Єльцин підписали угоду про розподіл Чорноморського флоту.
Відповідно до підписаної угоди, на основі ЧФ створювався ЧФ Росії та Військово-Морські Сили України, які мали базуватися окремо.
Лідери держав вирішили поділити флот: 18,3% кораблів до ВМС України і 81,7% суден до ВМС РФ. Військово-морські бази у Ізмаїлі, Одесі, Очакові, Керчі, Донузлаві і Балаклаві і ще 10 баз морської авіації перейшли під контроль ВМС України.

За домовленістю держав Чорноморський флот Росії на території України може мати 338 кораблів і суден. Чисельність особового складу не може перевищувати 25 тис. осіб. До складу флоту може входити 22 військових літака. В російському використанні залишилися 16 командних пунктів з 80, 11 об'єктів зв'язку з 39, 5 об'єктів забезпечення ракетно-артилерійською і міноторпедною зброєю.
1997 року було погоджено строк знаходження флоту у Севастополі до 2017 року.

21 квітня 2010 року Президент України Віктор Янукович та президент Російської Федерації Дмитро Мєдвєдєв підписали угоду про подовження перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі на 25 років, до 2042. Більшість аналітиків розцінили угоду про продовження базування флоту, як ціну за здешевлення газу; і охарактеризували її як таку, що суперечить Конституції України.



9 червня 2013 року набрав чинності Закон України №224 від 14 травня 2013 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики», який вніс багато уточнень та доповнень у діючий Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції» від 07.04.2011 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus