USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

9 січня: дні народження, події, факти

9 Січня 2017 00:00
Сьогодні свято у випускового редактора Інформаційного агентства Волинські Новини Марічки Куліш (на головному фото). Колеги вітають її та бажають міцного здоров'я, злагоди у сім'ї та побільше позитивних людей на життєвому шляху. Нехай все заплановане вдається, а удача супроводжує у всіх починаннях!

Також сьогодні день народження святкує луцький скульптор, почесний громадянин міста Луцька Микола Головань. Редакція щиро вітає його зі святом і бажає доброго здоров’я, натхнення та удачі. Гарних новин на щодень і мирного неба над головою.

Микола Головань
Микола Головань


Рідні та знайомі вітають з днем народження найкращого чоловіка, батька, друга та шеф-повара Олега Штельмаха. Бажають йому міцного здоров'я на багато років життя, успіхів, родинного щастя й добробуту, прихильності фортуни та здійснення всіх задумів.
Олег Штельмах
Олег Штельмах


Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

9 січня православна церква вшановує Святого Первомученика Степана.

Наша хроніка:

Минулоріч цього дня стало відомо про те, що волинського лікаря-анестезіолога Тетяну Білінскі, яка отримала сильне отруєння газом в донецькому аеропорту, рятуючи наших бійців, успішно прооперували в Будапешті.

2015 року цього дня луцька «Волинь» здобула свою найгучнішу перемогу чверть століття тому. Тоді команда виграла чемпіонат серед клубів першої української ліги (шоста зона)

2013 року у цей день волинян вчили святкувати Різдво. Тоді, у Волинському краєзнавчому музеї етнографи і фольклористи розповідали, як святкувати Різдво Христове згідно з українськими традиціями.

Дивіться також соціальне відео про жінок, яке приголомшує світ.

Також торік у цей день небо над Волинню полонили дві різдвяні веселки. Тоді дрібний дощ подарував волинянам незвичне для зимової пори атмосферне явище.

У 2013 році у Луцьку визначили найкращий вертеп. Переможцем XIV міського фестивалю вертепів став драматичний колектив «Калина» з Луцька.

У 2010 році розкрили таємницю смерті Юрія Гагаріна. Тоді група незалежних дослідників назвала нову версію загибелі першого радянського космонавта.

Народилися:

Цього дня народилися український історик, публіцист, дипломат і політик на Західній Україні Степан Томашівський, чеський письменник-новатор, поет, фантаст і гуморист Карел Чапек, американський психолог, засновник біхевіоризму Вотсон Джон Бродес, український громадсько-політичний діяч, журналіст президент УНР в екзилі (США) у 1967-1989 роках Микола Лівицький, французька письменниця, філософ, ідеолог феміністського руху Сімона де Бовуар, американський політичний і державний діяч, 37-й президент США Річард Ніксон, польський актор, уродженець ЖитомирщиниМечислав Павліковський (виконав роль Яна Заглоби у фільмі «Пан Володиєвський»), український радянський російськомовний поет, «шістдесятник» Борис Чичибабін, український актор, батько Леся Задніпровського Михайло Задніпровський, визначний український радянський кінорежисер, сценарист, художник і громадський діяч вірменсько-грузинського походження, народний артист УРСР, лауреат Шевченківської премії Сергій Параджанов, канадсько-бельгійська співачка Лара Фабіан, британський гітарист рок-гурту Led Zeppelin Джиммі Пейдж, український економіст, політик, виконувач обов'язків міністра фінансів України в 2009-2010 роках Ігор Уманський, українська біатлоністка Олена Підгрушна.

Сталося:

1599 – в Шотландії створили найдавнішу з офіційно зареєстрованих масонських лож.

1648 – Богдана Хмельницького обрано гетьманом України.

1769 – російська імператриця Катерина II видала Маніфест про заснування двох асигнаційних банків і випуск асигнацій, тобто паперових грошей. До цього її спонукало зростання військових витрат.

1792 – у місті Ясси (тоді турецькому, а нині румунському) між Росією і Туреччиною підписаний Ясський мирний договір, який завершив російсько-турецьку війну.

1799 – в Англії вперше у світі введено податок на прибуток.

1920 – Нестор Махно відмовився вести свої війська на фронт проти поляків, за що більшовики оголосили його поза законом.

1941 – під час погрому в Бухаресті загинуло близько 6 тисяч євреїв.

1943 — радянське командування прислало парламентера до оточеного під Сталінградом німецького фельдмаршала Паулюса з пропозицією здатися.

1951 – офіційно відкрита будівля штаб-квартири ООН у Нью-Йорку.

1986 — здійснив перший політ літак АН-124 «Руслан».

1992 — Ґвінея, Венесуела і Чилі визнали незалежність України.

1996 – бойовики Салмана Радуєва захопили будівлю лікарні у Кизлярі (Дагестан), взявши в заручники 3700 людей.

2005 – на президентських виборах у Палестинській автономії переміг колишній прем'єр-міністр Палестини Махмуд Аббас, який замінив покійного Ясіра Арафата.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus