USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

АМКУ дозволив Ахметову і надалі спустошувати кишені українців

14 Листопада 2018 19:38
Влада вкотре поставила на перше місце не простих українців, а бізнесові інтереси Ріната Ахметова. Зокрема, Антимонопольний комітет, що має забезпечувати державний захист конкуренції у підприємницькій діяльності та у сфері державних закупівель, офіційно повідомив ДТЕК про намір закрити трирічне розслідування проти групи. Тож Ахметов знову довів свою недоторканність, та надалі спустошуватиме кишені українців, завдяки фомулі Ротердам+ та користуючись монопольним становищем.

Як заявляв раніше журналіст журналіст Юрій Ніколов, за формулою Роттердам+ українці кожен рік платять мільярди гривень "чайових" здебільшого Ахметову за те, що він нібито везе з голландського порту в Україну якісне вугілля. Водночас журналісти з’ясували, що Ахметов насправді палить своє сірчасте вугілля з прилеглих територій, яке коштує монополісту вдвічі дешевше, ніж ми платимо за вугілля в електротарифі.

Про те, що АМКУ планує закрити справу проти ДТЕК повідомив генеральний директор холдингу Максим Тимченко в інтерв'ю Економічній правді.

«З тих попередніх висновків, які нам надіслав АМКУ, не випливає, що ми є монополістом і зловживаємо своїм становищем», - запевнив Тимченко.

На його думку, звинувачення у вугільній монополії не мають пігрунтя.

«Більше 90% вугілля, що видобувається, ми продаємо нашим же станціям, що по антимонопольному законодавству не включається в частку на ринку», - вважає Тимченко.

При цьому він зазначив, що в секторі теплової генерації ДТЕК займає близько 75%, проте, зі слів гендиректора ДТЕК, мова про зловживання монопольним становищем буцімто не йде.

«У сьогоднішній моделі ринку ні у одного гравця, навіть у «Енергоатома», немає ринкової влади. В тому сенсі, що ніхто не може сам собі визначити обсяг виробництва електроенергії та її тариф. Всі гравці регулюються державою. Тому і не може бути зловживання монопольним становищем. Нам Міненерго визначає обсяги виробництва, а НКРЕ - дохідну складову», - стверджує Тимченко.

Тим часом АМКУ заявив, що готовий розглянути питання про монополію ДТЕК Ахметова навіть без участі позивачів. 6 листопада розгляд справи про монопольне становище на ринку електроенергії компанії «ДТЕК» Ріната Ахметова було перенесено на 20 листопада.

Нагадаємо, у вересні 2015 року АМКУ розпочав розслідування зловживань монопольним становищем на енергетичному ринку групою компаній «ДТЕК», що належать Рінату Ахметову. Розслідування було розпочато після отримання відповідної скарги від Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг. Мова йде про зловживання монопольним становищем на енергетичному ринку трьома компаніями: "Східенерго", "Дніпроенерго" та "Західенерго".

Як повідомлялося раніше, група народних депутатів, серед яких і обранець з Волині Ігор Гузь, звернулась до суду з вимогою визнати незаконною та скасувати постанову НКРЕКП «Про затвердження прогнозованої оптової ринкової ціни на 2018 рік». Зокрема, 12 народепів просять скасувати формулу «Роттердам+».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus