USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Археологи – владі: «не діждетесь!»

9 Червня 2011 11:16
У ДП «Волинські старожитності» стверджують, що законодавчі зміни ,які вступлять в дію з 13 червня, не передбачають відміни обов’язкової археологічної експертизи під час земле відведення.

Про це йдеться у повідомленні прес-центру «Волинських старожитностей», поширеному 9 червня.

З 13 червня цього року до Законів України «Про охорону культурної спадщини» та «Про охорону археологічної спадщини» будуть внесені зміни, передбачені підпунктами 13 і 19 розділу V Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Ці зміни більшістю суб'єктів управлінської та господарської діяльності у сфері земельних відносин сприймаються як відміна обов'язковості проведення наукової археологічної експертизи при землевідводах та навіть як взагалі заборону археологічної діяльності, - кажуть у «Волинських старожитностях».

І додають, що у коридорах обласної влади, на селекторних нарадах чути поспішне і помилкове «вирішення проблеми» «Волинських старожитностей».

«Не хотілося б довго пояснювати і описувати процедуру відміни археології як науки чи археологічної експертизи як обов'язкової складової землевідведення, оскільки такої процедури у сучасному нашому суспільстві просто БУТИ НЕ МОЖЕ», - категорично запевняють археологи.

Тим більше, що існує обов'язковий до виконання чиновниками різних рангів лист Міністерства культури України від 19.05.2011 р. який розставляє всі крапки над «і» у цьому питанні.

Наукова археологічна експертиза не дивлячись на певні зміни у законодавстві залишається обов'язковою при відведенні земельних ділянок.

Зміни до законів України, як пишеться у листі «помилково сприймаються як органами виконавчої влади на місцях, так і фізичними і юридичними особами, у тому числі суб'єктами господарської діяльності у будівництві, як такі, що скасовують необхідність погодження органами культурної спадщини програм і проектів будівельних робіт на пам'ятках, в зонах їх охорони, на охоронюваних археологічних територіях, в історичних ареалах населених місць, а також скасовують необхідність проведення наукової археологічної експертизи».

Також у листі з посиланнями на відповідні законодавчі акти чітко прописана необхідність проведення археологічної експертизи на ділянках, що відводяться фізичним та юридичним особам: «Закон не позбавляє захисту ті об'єкти археології, які на момент погодження невідомі і лише тільки можуть бути виявлені. Виявлення нових об'єктів археології знаходиться майже у виключній компетенції наукової археологічної експертизи».

До свого повідомлення у прес-центрі «Волинських старожитностей додали лист міністерства культури України та «один із документів обласної влади».



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus