USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Бабуся і голуби: історія волинянки, яка робить світ добрішим

24 Лютого 2015 07:00
«Головне, що я ще маю сили допомагати. А голубів підгодовую, бо вони - провісники Бога. Бачиш, як колами літають, кланяються, дякують», ‒ говорить бабуся Настя, яка частенько підгодовує голубів на Театральному майдані Луцька. Історія дивовижної жінки - в матеріалі Таблоїд Волині.

Її ім’я ‒ Анастасія. Про себе каже просто: «Як мене звати? Баба Настя мене звати».

Народилася і росла баба Настя у селі Лище у багатодітній сім’ї. «Нас семеро було. 3 дівчини і 4 хлопця. В живих зараз залишилися лише я і молодша сестра. Вона одружилася і виїхала до Росії, часом приїжджають до мене. Дуже чекаю і люблю онуків своїх», ‒ ділиться бабуся.
По закінченню школи ще молода баба Настя не покинула Лище, а пішла працювати в колгосп. «Кликали заміж. Двічі. Але я не пішла. У нас вдома деякий час жила монашка. Я її дуже любила. Вона завжди розповідала про Страшний суд мені, про Бога, про віру. Завжди, коли говорила щось про суд Божий, то було так страшно. Звідси і з’явилася моя мрія – стати монашкою. А щоб податися в монашки паспорт потрібно було мати, а у мене не було. Та й в кого були паспорти в селі. В місто потрібно було їхати. От так я потрапила до Луцька», ‒ розповідає жінка.

У місті ж пішла працювати нянею в сім’ю. «З дітьми дуже потоваришувала і коли вже залишала їх, то всі плакали, не хотіли, щоб я йшла. Працювала потім у друкарні і простою робочою. Отримала квартиру і жила сама. Так і не вийшла заміж, то й дітей своїх не маю. Підібрала одного разу собаку, а він взяв і виріс такий великий, як бульдог. Втік і не повернувся», ‒ пригадує баба Настя.

А далі життя підкинуло їй «сюрприз» ‒ лікарі діагностували рак. Лікування не допомагало. Спочатку почала занепадати духом, проте потім взяла себе в руки. «Ходила до лісу. Або сама, або з подругою. Візьмемо хліба й цибульки та й добре. Цілий день там пропадаємо. Повітря свіже ‒ цілюще», ‒ переконує вона.

Десь тоді й почала підгодовувати бездомних собак, котів і голубів: «Встану собі зранку, зберуся помаленьку і йду на ринок. Там купую пшеницю чи хліб і йду годувати голубів. Люди спочатку дивувалися, потім звикли, почали давати гроші».


При наступному обстеженні лікарі пухлину не виявили. Жінка, каже: багато молилася, допомагала іншим і була постійно на природі.

Зараз баба Настя мешкає в жіночому монастирі Святителя Василія Великого. «Маю котика, а священики сваряться, бо часом до храму забігає», ‒ усміхається вона і переконує, що відчуття самотності оминуло її: «Я була завжди в роботі, в турботах, в захопленнях. Та й мрія моя здійснилася, живу ж зараз в монастирі».
Інколи баба Настя свариться із людьми, звичайними перехожими: «Ганяють голубів, дітей пускають, щоб бігли на них, а ті випадково на хвіст наступлять пір’я виривають. Є ще такі, що спеціально ловлять, хапають і обрізають крила. Був випадок, коли мені у мої 85 років довелося бігти з кулькою за двома хлопцями, які ганяли голубів. Люди сміялися, мабуть, та я не бачила».

Баба Настя дуже любить життя, щодня молиться Богу і не шкодує про свої вчинки.

Каже, що головне, що має ще сили допомагати.

Від неї віє теплотою і щирістю. Її життя неідеальне, але справжнє. Тому, коли бачите бабу Настю, підійдіть, привітайтеся, подякуйте. Хоча б за те, що вона робить все навколо добрішим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Анонім Показати IP 24 Лютого 2015 09:19
якби всі були такі прості як баба Настя... той світ би був добрішим та кращим- і жили б набагато краще.... Де просто- там ангелів зо сто ))))
Галя Показати IP 24 Лютого 2015 09:32
Респект ВН! Хороший матеріал в час, коли так бракує добра..
Галі до Галя Показати IP 24 Лютого 2015 09:45
Респект Таблоїд! А - ВН, що не погордували поширити...)
Лучанка Показати IP 24 Лютого 2015 09:35
Це те Добро, яке має врятувати світ, В час, коли навкруги агресія і ненависть, ця жіночка годує птахів. В дощ, сніг, мороз і спеку! Я впевнена, що якби ( не доведи Господи!) поряд розривалися вибухівки, вона все одно би робила свою добру справу! Маю змогу спостерігати за нею майже кожен день вже на протязі десь 4-х років. І ще...Мами й татусі! Дійсно, спостерігайте за дітьми, коли вони ганяють птахів. Бо бачила один раз випадок, коли пташці пошкодили крило і вона не могла літати. Всі проходили поряд, дехто зупинявся і намагався зловити, щоб якось допомогти. Але більшість проходила не звертаючи уваги. Був випадок, що зупинився хлопець познімав на мобільний і пішов далі. І тільки один тато с хлопчиком років 9-ти цілеспрямовано підішов допомогти . І коли вони його обережненько почали відловлювати, мабуть торкнулися крила рукою і суставчик встав на своє місце, - голуб піднявся в повітря і полетів! Світ не без добрих людей!
Автор матеріалу Показати IP 24 Лютого 2015 10:37
Дуже дякую, що ви запитали автора перш, ніж поширити матеріал.
Юрист до Автор матеріалу Показати IP 24 Лютого 2015 18:37
Це не обов*язково, якщо є гіперпосилання на першоджерело
Анонім Показати IP 24 Лютого 2015 10:56
Дуже гарний матеріал. Чомусь в нас так мало доброти, одна злість, ненависть бурлить. І в цей час, тай завжди будьмо добріші благородніші.Це ж не важко.
Джулія Показати IP 24 Лютого 2015 17:43
А мені пам'ятників шкода і площу навколо них. Хто був у сквериках Київстару в кінці вул. Л.Українки-підтримає.
( до Джулія Показати IP 26 Лютого 2015 13:34
а мені тебе шкода
my_gift до ( Показати IP 27 Лютого 2015 21:15
І людей слід шкодувати, і тварин... А в Європі, між іншим, в одних країнах годувати голубів законом заборонено, в інши-у корм протизаплідні засоби додають. Чого б то?..
розум Показати IP 27 Лютого 2015 10:01
Доброта врятує світ, пам"ятаймо завжди про це, і намагаймося стати добрішими.
гість Показати IP 7 Квітня 2024 13:28
Все чудово до тих пір поки ваші вікна та балкони не атаковані голубами з причини от такої доброти когось .І ви вимушені витрачатись на кругленькі суми щомісячно , щоб з вікна квартири та балкону замість приємних краєвидів не споглядати голубиний послід на їх поверхнях,замінювати москітні сітки щорічно та ризикувати на висоті життям ,щоб вимити заплямовані сендвічпанелі . Насправді доброта має не створювати проблем іншим членам громади. Можливо підкорм голубів варто робити в парку ,де в очікуванні їжі голуби б гніздились на деревах ,а не псували чужу приватну власність .Де взяти зараз зайві кошти на непотрібні витрати вже нікого не турбує? От якось дозріли до притулків для бродячих тварин ,а до цивілізованого не провокування проблем з голубами , через яких в посліді історичні пам'ятки ,фасади будинків та площі з тротуарами, клепки не вистачає? Як би всі ті хто їх кормить ще і прибирали за ними як це має робити власник собаки і т.д за законом ,можливо і прийшло розуміння .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus