USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Безсніжна і тепла зима - не загроза врожаям зернових на Волині?

9 Січня 2014 08:18
Імпортні сорти зернових культур бояться морозу і сильного вітру, якщо немає снігового покриву. Про це розповів директор сільськогосподарського приватного підприємства «Рать» Луцького району Віктор Шумський вчора, 8 січня, у своєму інтерв’ю Інформаційному агентству Волинські Новини.

Чи така тепла зима, як зараз, не стане причиною передчасного дозрівання зернових культур?

«Така погода, як зараз – це для нас не є ще аномальними умовами. От у південних регіонах України небезпека для росин виникає, бо температура повітря вночі може бути +6 - +8 градусів за Цельсієм. За таких умов розпочинається вегетаційний період рослин, коли зернові зростають і розвиваються, а в нас вночі мінус, денна температура не дуже висока».

Через відсутність снігу на полях можуть померзнути рослини?

«Українські сорти зернових культур більш стійкіші за імпортні, а таких у нас переважна більшість посаджена на полях. Якщо немає снігу на ґрунті, то зашкодити рослинам може мороз і сильний вітер, але таких погодних умов на Волині немає. Ми за свій врожай поки спокійні».

Зауважимо, що торік урожай зернових і зернобобових культур був зібраний на 100 відсотках площ, намолочено 938.3 тисячі тонн зерна у початково-оприбуткованій вазі, урожайність становила 35.0 центнерів з гектара.

Завершили сівбу озимих зернових, засіяно 165.5 тисяч гектарів, що становить 100.2 відсотка планових площ, майже на 3 тисячі гектарів більше, ніж у минулому році. Крім того, сільгосппідприємствами посіяно 23.6 тисячі гектарів озимого ріпаку.
Виорано зяб на площі 120 тисяч гектарів із запланованих 110 тисяч гектарів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Шершень Показати IP 9 Січня 2014 15:27
Посіяв нашу "Поліську 90"-зараз стоїть зелена.Поряд сусід посіяв німецький "Актер"-на вигляд салатовий,листки на третину жовті.Питається, на хр*** сіяти невідомо яке чиєсь, якщо маємо незгірше своє?
Агроном Показати IP 9 Січня 2014 16:05
Не тільки Поліська. Є дуже багато сортів районованих для зони Лісостепу, Полісся і які перевірені роками. А хто завозить контрабас то той ризикує особливо якщо це ГМО.А в Раті дійсно посіви в від мінному стані, скільки їду на Горохів стільки любуюсь тою красою.
Саша Показати IP 9 Січня 2014 17:44
Для супер агрономів)) У мене Актер, Кубус, Мулан були такі роки ,що у зиму ішли у фазі шильця і я в жнива збираю по 60-80 ц з гектара а Поліська це вчорашній день - її скількі не корміть і не захищайте вона більше 5 тон не дасть... і де це внас є пшениці з ГМО? Ляпають аби не мовчати.
Саша Показати IP 9 Січня 2014 17:51
Це хибна думка,що німецькі сорти не підходять для нашого регіону, клімат приблизно той самий. Як і всі інтенсивні сорти у тому числі українські вони потребують нормального живлення і захисту для отримання генетично закладеного врожаю. А закладений він на рівні 7-9 тон, і без питань в умовах Волинської області ми їх отримуємо. А хто хоче отримувати 3,5 -4 тони буде сіяти українські сорти без особливих капіталовкладень.
Вчений агроном Показати IP 10 Січня 2014 12:09
Саша. З тебе такий аналітик і агроном як з мене піп. Ти знаєш ,що таке онтогенез,органогенез,погодно-кліматичні умови, генетики і багато-багато іншого. Впевнений що ні. То не вякай.
Саша до Вчений агроном Показати IP 10 Січня 2014 12:22
Тількі не самодостатні називають себе вченими агрономами, я ще і не такі терміни знаю,ще знаю що таке польові умови а не басні в розумних книжках. Мабуть тобі попом басні розказувати.
Саші Показати IP 10 Січня 2014 15:14
Вчений агроном - це освіта після закінчення вищого навчального закладу .
Саша Показати IP 11 Січня 2014 17:41
Видно я не заслуговую такого звання))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus