USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Часи, коли держава вирішувала всі проблеми, минули», – Імберовський

28 Серпня 2018 22:11
Про шляхи розвитку сільського господарства на Волині, програму «Власний дім» та фінансування із фонду регіонального розвитку в ефірі телеканалу «Аверс» розповів депутат Волинської обласної ради від УКРОПу Михайло Імберовський.

Про це повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

За словами депутата, одним із основних причин гальмування розвитку сільського господарства на Волині та в Україні загалом є проблема трудової міграції населення, викликаної відсутністю можливості професійного зростання та гідного заробітку у власній країні.

«На жаль, ситуація навколо створення нових робочих місць та виплати гідної заробітної плати нині сягнула катастрофічних масштабів. Трагедія полягає у тому, що нині, як і сто років тому, люди шукають кращої долі за межами України. Я й сам мав нагоду спробувати «заробітчанського хліба», а тому добре розумію про що говорю. Цю проблему можна вирішити лише шляхом створення нових робочих місць», – зазначив Михайло Імберовський.

Депутат переконаний, що найбільш перспективним для нашого краю є розвиток сільського господарства, який полягатиме у модернізації не лише устаткування, а й самих підходів до господарювання.

«Господарники уже давно чекають на підтримку уряду. Неабиякі надії покладали на так званий «мільярд Гройсмана» – цільову підтримку українського фермерства на відродження тваринництва і створення необхідних умов невеликих фермерських господарств для свого розвитку. Однак, документи прописані таким чином, що станом на серпень із цього мільярда виділили лише близько 20 мільйонів гривень, а все тому, що фермери не в змозі виконати передбачених вимог», – розповів депутат.

Не залишилися осторонь проблем господарників голова Волинської обласної ради Ігор Палиця та депутатський корпус, які підтримали ініційовану Михайлом Імберовським програму «Власний дім».

Під цю програму обласна рада виділятиме кошти для бізнес-проектів під 3% річних з відтермінуванням сплати на один рік.

«Маю надію, що після перевиконання обласного бюджету з’являться кошти,а це близько 24-х мільйонів гривень, які ми зможемо акумулювати під цю програму. Ще одним джерелом фінансування інвестиційних проектів залишається Державний фонд регіонального розвитку, з якого у 2018 році для Волині було передбачено 194 мільйони гривень, – розповідає депутат. – Плануємо, що у 2019 році з цього фонду 5% виділятиметься саме на фінансування інвестиційних проектів. Тож можна припустити, що в наступному році на підтримку фермерських господарств та проектів наших аграрників виділятиметься близько 9 мільйонів гривень. За ці кошти можна буде встановити міні-переробні лінії молока або ж посадити 20 гектарів поля малиною із облаштуванням поливу. Тобто ці кошти селяни зможуть використовувати під проекти для розвитку аграрної галузі», – зазначив Михайло Імберовський.

Проте, за словами депутата, люди все ще не звикли до того, що нині, аби в громаді щось змінилося, потрібно бути максимально активними та готовими до змін.

«Переконаний, що завдання депутатів – ініціювати подібні проекти, сприяти виділенню коштів на їх реалізацію, а вже органам місцевого самоврядування звертатися із ідеями та планами громади. Варто розуміти, що нині уже ніхто нічого просто не дасть, часи коли держава виконувала цю функцію залишилися у минулому. Тобто органи місцевого самоврядування повинні самі проявляти ініціативу, стукати в усі двері та співпрацювати із вищими органами влади щоб змінити свою громаду», – підсумував депутат.

Нагадаємо, що проекти можна подавати до 17 вересня. Для фінансування інвестиційних проектів за кошти ДФРР у 2019 році є сім завдань: розвиток людського потенціалу та туристичного, економіка сталого розвитку, місцева енергетика, розвиток волинських сіл та спортивної інфраструктури, енергозбереження державних і комунальних навчальних та медичних закладів.

Окрім того, основними умовами відбору регіональною комісією інвестиційних програм і проектів є їх відповідність наступним критеріям:

- спрямування коштів ДФРР на розвиток регіонів, створення інфраструктури індустріальних та інноваційних парків, спортивної інфраструктури;

- для проектів будівництва (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) - наявність затвердженої в установленому законодавством порядку проектної документації;

- календарний план реалізації становить від одного до трьох років;

- співфінансування з місцевих бюджетів на рівні 10 відсотків;

- спроможність суб’єктів, на фінансування об’єктів яких залучаються кошти державного фонду регіонального розвитку, забезпечувати подальше власне фінансування або їх утримання за рахунок коштів місцевих бюджетів;

- загальна кошторисна вартість проектів будівництва (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) понад 5 млн грн, а для інших проектів - понад 1 млн грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Москаль Показати IP 28 Серпня 2018 23:13
Если иметь ввиду Украину тогда депутат прав . Только как в этой ситуации он оцениввет свою роль ?
мда Показати IP 29 Серпня 2018 00:02
Никак, лишь бы воздух поганять
нострадамус Показати IP 29 Серпня 2018 10:22
Настали часи, коли держава створює проблеми...
рєшала Показати IP 30 Серпня 2018 09:35
Капітан ачєвідность. З 90-х років, держава перестала вирішувати усі проблеми... зявилися криші.... Пост про це?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus