USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чому «Лейпциг» ненавидять німецькі фанати?

27 Листопада 2016 17:14
«РБ Лейпциг» сьогодні – головний адресат фанатської ненависті, рівної якій в Німеччині ще не було. Уся ліга сприйняла в штики з’яву команди з Лейпцига в Бундеслізі, яка за сім років проскочила повз чотири ліги. «Підлі маркетологи», «прокляті капіталісти», «порожньоголові беззаконники» – так обзивають «РБ». От тільки «Лейпцигу» начхати на те, що про нього думають. Минулого вікенду команда всілася на троні німецького футболу, потіснивши з першого місця «Баварію».

За що ж так налетіли на «Лейпциг», який суто за спортивними виступами все більше нагадує минулосезонний успіх англійського «Лестера»?

Про це – у матеріалі газети «Волинські Новини» №43 від 24 листопада 2016 року.

...Засновником «РБ Лейпциг» є знаменитий австрійський концерн енергетичних напоїв «Ред Булл». Власник цієї компанії Дітріх Матешиц уже давно вкладає гроші у спорт. У нього вже є однойменні футбольні клуби в Австрії, США, Бразилії і навіть Гані, а з 2005 року команда «Ред Булла» досить успішно виступає у «Формулі-1». Але саме «Разенбальш­спорт Лейпциг» став вишенькою на торті серед цих проектів. Матешиц давно хотів стати власником одного з німецьких клубів, а голодний на великий футбол Лейпциг був ідеальним варіантом для створення нової сили.

Тут австріяки знайшли скромний клуб «Маркранштадт» з однойменного села неподалік Лейпцига. Команда виступала в п’ятій лізі, і Німецький футбольний союз не міг накласти вето на придбання. «Ред Булл» викупив її за 350 тисяч євро і почав створювати новий клуб. Заради справедливості скажемо, що нині є й «Маркранштадт» – резерв «РБ Лейпциг».

А от клубу «Ред Булл Лейпциг» немає, а є тільки «РБ Лейпциг». Формально РБ – RasenBallsport, що перекладається як «клуб гри з м’ячем на газоні». Проте всі розуміють, що ховається під літерами РБ. Багато хто відкрито називає команду з Лейпцига рекламним клубом.

Усі ці викрутаси не вельми припали до душі вболівальникам. Але завдяки серйозним фінансовим вливанням «РБ Лейпциг» за лічені роки стрибнув із п’ятої ліги в еліту німецького футболу. Навіть перебуваючи в нижчих лігах, багатим «бикам» вдавалося залучати і молодих талантів, і виконавців з досвідом гри в Бундеслізі. У сезоні 2010/11 клуб дебютував у Регіональній лізі «Північ», у сезоні 2012/13 вийшов до третьої ліги, а наступного сезону – до другої Бундесліги. Улітку ж цього року «РБ Лейпциг» увірвався до Бундесліги.

Що ближчим був проект «Ред Булла» до еліти, то сильнішою ставала ненависть німецьких фанатів до клубу. На стадіонах вивішували банери з образами на адресу «биків». Футболісти «РБ Лейпциг» грали гостьові ігри під свист ненависті, ультрас різних німецьких клубів створили сайт із назвою Nein zu RB, що перекладається як «Ні «РБ». На ньому вони пояснюють причини своєї нелюбові до молодого клубу й викладають фото банерів з матчів, які закликають футбольну владу боротися з експансією «Ред Булла».

Не люблять «Лейпциг» і на рівні спортивних функціонерів. Спортивний директор «Боруссії» Ханс-Йоахім Ватцке назвав РБ «клубом без душі». Підтримали його і фанати «шершнів», не поїхавши на знак протесту до Лейпцига.

Раніше «гидким каченям» Бундесліги був «Хоффенхайм», який «травили» на кожному кроці. Нині ж піарники цього клубу глузують із колег з «Лейпцига»: «Поверніть нам наше реноме, це ми клуб, який найбільше ненавидять у Німеччині». Щоправда, готель, де зупинилася команда з Хоффенхайма, ніхто не закидав закривавленими головами тварин, а вікна клубного автобуса не заклеювали фальшивими доларами...

«Бикам» нічого не залишається, окрім як завойовувати серця вболівальників у своєму місті й за межами Німеччини. Пересічному вболівальнику, який не посвячений у кухню футбольної Німеччини, не може не подобатися гра «РБ Лейпциг». Середній вік команди становить 23,8 року, що робить її дуже швидкою і непередбачуваною. «Бики» не витрачають нечуваних грошей на трансферному ринку за готових зіркових виконавців, роблячи ставку на молодих талантів. Керує їхньою грою Ральф Хазенхюттль, який у минулому сезоні домігся успіху зі скромним «Інгольштадтом», маючи під рукою чи не найслабший склад у лізі.

Багато в чому своїм успіхом «РБ Лейпциг» також зобов’язаний спортивному директору Ральфу Рангніку. Не зайве згадати, що Рангнік був творцем дива «Хоффенхайма», який свого часу в першому сезоні у Бундеслізі очолював турнірку.

Отже, нині «РБ Лейпциг» вискочив на перше місце в чемпіонаті. Так, це тільки початок сезону, але багато експертів кажуть про те, що в Бундеслізі зароджується новий серйозний конкурент для «Баварії».

На головному фото: усі проти «биків»

Юрій Конкевич,

Лейпциг
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus