USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Чому провалився «бліцкриг» Тимошенко

21 Листопада 2016 23:23
Тиждень, який минає, став одним з найнапруженіших для лідерки партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Напевно в ці дні Тимошенко пережила цілий спектр зміни настроїв та сподівань, втрату ілюзій та присмак поразки. А слова Олега Ляшка про «нафталінову московську зозулю» додали їй ще більше приводів для смутку і прихованої образи.

Про це йдеться у публікації Politic.

Хоча Юлія Тимошенко і не була в епіцентрі подій безпосередньо, не брала участь в пікетуванні НБУ та органів влади, не роздавала гроші мітингувальникам персонально і навіть не виступала з трибуни парламенту, більшість політиків не сумнівається, що саме вона є одним із організаторів розхитування політичної ситуації в країні.

За що воюють Ляшко і Тимошенко

Проте, на цьому Ляшко не заспокоївся – днями він «потролив» очільницю «біло-сердечних» за проплачені «Батьківщиною» тарифні мітинги. На своїй сторінці у Фейсбуці Олег Ляшко, лідер Радикальної партії, припустив, що Юлія Тимошенко вже остаточно втратила інтерес до боротьби проти високих тарифів.

За словами Ляшка, сьогодні проходило ще одне засідання адміністративного суду, де він зі своїми колегами намагається домогтися скасування незаконного підвищення тарифів для населення, та на засідання з'явилися всі колеги з Радикальної партії, однак від Батьківщини в залі суду нікого не було, в тому числі і самої Тимошенко.

Проте, відповідно до інформації видання Гордон.ua, пояснення конфлікту між політиками досить просте – адже їх політичні сили ділять одну і ту ж електоральну групу.

«Пам'ятайте, такий дитячий віршик наївний: «Ми ділили апельсин, багато нас, а він – один»? Електорат один, а популістів багато, і їм потрібно боротися за свого виборця. Тим більше, що популістів стає на цьому виборчому полі більше, зараз і Михайло Саакашвілі приєднається до боротьби ", - пояснила головний редактор видання Олеся Бацман.

Чому саме зараз?

Судячи з інформації, яка надходить з різних джерел, Юлія Володимирівна обрала листопад цього року як місяць, вдалий для спроби взяти реванш за поразку на виборах. Місяць було обрано справді вдало. Українці почали отримувати перші платіжки за комунальні послуги, в яких сповна відчули суть цінової політики уряду. Враження від вартості води, газу, опалення були не самі приємні. А тут ще й гривня почала повзти вниз. Знову з’явилася інфляція. Те, що ВВП у третьому кварталі виріс на 1,8%, майже ніхто на собі не відчув. Адже перед цим він впав на 20% за останні два роки. Зрушень в боротьбі з корупцією теж не помітно. 70% українців незадоволені станом боротьби з нею. Суспільство стомилося чекати від влади реальних реформ і реальних зрушень. У державі поширюються настрої невдоволення. Наближається річниця початку Майдану. І це лише стимулює громадську активність. Та й перемога Трампа на виборах президента США засвідчила про вразливість української зовнішньої політики. В народу накопичився протестний потенціал. І саме цим прагнула скористатися Юлія Тимошенко.

Лідер «Батьківщини», безперечно, досвідчений гравець. Вона пройшла хорошу школу політичних інтриг і знає, як обіграти того чи іншого політика. Володіє Тимошенко і мистецтвом впливу на маси та маніпуляції суспільною свідомістю. Також леді Ю не соромиться йти на таємні домовленості навіть з тими, кого публічно критикує і від кого відхрещується. Історії вже відомі її спроби розписати країну з Партією регіонів на двох. Так само як і схильність до дружелюбних зв’язків з кумом Путіна Віктором Медведчуком. Юлія Тимошенко ніколи не мала твердої позиції і поглядів на стосунки з Росією. Ще у часи піку своєї політичної кар’єри вона не соромилась застосовувати різні підходи та казати населенню конкретного регіону те, що воно хотіло почути. Так, на Західній Україні Юля Тимошенко була патріоткою України. А в Криму виступала за тісну дружбу з Росією. Тому не потрібно дивуватися сьогодні можливості тактичної співпраці Юлії Тимошенко з «Опозиційним блоком» та іншими проросійськими силами. Навпаки, це вписується у стиль діяльності цього політика.

Чому «бліцкриг» не спрацював

Але бліцкриг Тимошенко на даний момент провалився. На що розраховувала Юлія Володимирівна? Вона думала, що народні маси вийдуть на вулиці і приєднаються до проплачених акцій. Також вона розраховувала, що акції матимуть більш жорсткий характер, і влада зробити помилку чи спробує їх розігнати. А це спровокує відповідь і так роздратованого суспільства. Крім того, Юлія Тимошенко, очевидно, надіялася на те, що до неї приєднаються союзники чи станеться розкол у самій владі. І звісно, вона вела свою гру у Верховній Раді. Але владі на чолі з президентом Петром Порошенком і його найближчим оточенням, вдалося переграти Тимошенко. По-перше, влада показала штучний і переважно проплачений характер демонстрацій. По-друге, участь на пікетах екс-регіоналів та «тітушок» дискредитувала саму суть акцій. По-третє, суспільна думка оцінила їх прохолодно. Крім того, владі вдалося залучити чи приручити Олега Ляшка. Саме Олег Ляшко став тим джокером у кишені Петра Порошенка, який завдав гострого публічного психологічно-політичного удару по Юлії Тимошенко.

Давно напевно лідерці «Батьківщині» не доводилося вислуховувати стільки принизливих звинувачень у свій бік. Так, критикувати і звинувачувати Тимошенко у спробі мало не знищення України кинулися багато хто. Але саме Ляшко дозволив собі, не без благословення Банкової, відверто принизити амбітну Юлію Володимирівну. Він прямо заявив, що Тимошенко – це лисиця, яка одягла вишиванку і працює на Москву. І пообіцяв «прикінчити цю нафталінову зозулю». Атака Ляшка застала Тимошенко зненацька. Вона навіть відмовилася коментувати його твердження і вдала з себе бідного та гнаного всіма політика, який бореться за народ і зазнає переслідувань влади. Цей образ часто допомагав Тимошенко в її політичному житті. Але схоже, що Олег Ляшко не зупиниться і буде виконувати спецзавдання та розвінчувати міф про Тимошенко з усім театральним радикалізмом, на який він здатний. Безумовно, послідовна гостра критика може вдарити по рейтингу леді Ю. Тим більше, темні сторони і скелети у шафі в неї таки існують. Не виключено, що Тимошенко була б набагато зручнішим для Владіміра Путіна партнером в якості президента і прем’єр-міністра України. Та й у щирий патріотизм Тимошенко мало хто вірить. Тому, образ таємного агента Кремля, «лисиці у вишиванці» має шанси прижитися і обвалити рейтинги «Батьківщини».

Замість P.S.

Що далі? Так, Юлія Тимошенко програла перший раунд. Бліцкриг провалився. Тепер вона змушена відбиватися від атак опонентів. І їй треба поспішати. Але лідерка «Батьківщини» переживала і гірші часи. Їй не привикати до поразок. І звісно вона ще спробує взяти реванш. Можливо, зробить це навіть наступного тижня. Саме на нього припадає річниця початку двох Майданів новітньої української історії. Не виключено, що тоді і варто чекати нові акції протесту. І вони можуть видатися більш успішними. А якщо не вийде і на цей раз, то Юлія Тимошенко ще має час. Вона може чекати на промахи і готова завдати удару у відповідь. Суспільні настрої теж зараз не на руку влади. І Юлія Володимирівна чудово вміє спекулювати на них. Спекулювати, щоб прийти до влади знову.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus