USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чи таки збудують у Луцьку ботанічний сад?

16 Травня 2013 17:15
Проект потенційного ботанічного саду в Луцьку настільки сподобався експертам з Німеччини, що ті готові вкласти у нього мільйони євро, однак для цього треба «хоч щось почати робити». Однак коштів мінімум на проектно-кошторисну документацію наразі ініціатори проекту не мають, - про це інформують «Відомості».

У 2010 році на Волинь навідалася німецька делегація, щоб спроектувати разом із науковцями національного університету імені Лесі Українки ботанічний сад у Луцьку. Тоді ж пішли гучні заяви, що має з’явитися небаченої краси зелена зона аж на 10-ти гектарах. Ще б пак: над проектом збиралися працювати фахівці з двох країн. Однак, з того часу вже минуло три роки, а ботанічного саду в облцентрі досі немає.

Журналісти вирішили з’ясувати, на якій стадії його розробка.

У 1977-ому Луцькому державному педагогічному інституту імені Лесі Українки надали 10 гектарів у долині Сапалаївки, поблизу вулиці Шопена, для організації ботанічного саду «Волинь». Коли у радянські часи за територією ще доглядали, висаджували цікаві породи дерев, то з часом вона почала занепадати. Та й насправді садом можна було назвати лише два гектари, а все інше займали дитяча залізниця та заплава річки.

«В 2001-ому році до нас приїхали співробітники Ботанічного саду Національної академії наук України. Вони обстежили цей сад і зробили висновок, що він не підпадає під категорію ботанічних садів. Бо там мала би бути огороджена територія, спеціалісти мали б вирощувати різні види рослин, провадити наукову діяльність. А всього цього в ботсаду на Шопена не робили», — розповідає начальник відділу екології Луцької міської ради Анатолій Гламазда.

За словами чиновника, університет почав шукати інше місце під ботанічний сад і зупинив свій вибір на зеленій зоні на вулиці Потебні. Там якраз була територія близько 10 гектарів із цікавим рельєфом. Тож уже в 2004 році виш отримав державний акт на право постійного користування цією землею.

Проте з того часу на цій території ліквідували лише стихійні сміттєзвалища. У 2010-ому нарешті зажевріла надія, що у місті з’явиться нова зелена зона. До Луцька приїхали спеціалісти факультету ландшафтної архітектури й екологічного планування Вищої технічної школи Східна Вестфалія — Ліппе з Німеччини, щоб разом із науковцями ВНУ (нині СЄНУ) розробити проект саду.

Тоді закордонні вчені казали, що цей проект не вимагає одразу грандіозних грошових вкладень, і вже за чотири роки можна буде побачити перші результати роботи. Але ще й донині в саду працювати навіть не починали.

Нещодавно журналісти навідалися на його територію. Поки це місце назвати садом важко: відсутні алейки та стежечки, захаращена територія, а за кількістю порожніх пляшок та іншого сміття можна здогадатися, що тут неодноразово влаштовують пікніки чи то мешканці ближніх будинків, чи то студенти навколишніх вузів.

Директор ботанічного саду «Волинь» Оксана Соломонюк розповіла, що нещодавно у Луцьк знову навідувалися німецькі науковці й уже остаточно визначились із концепцією майбутнього саду.

«Проект називається «Волинь — континентальна», на цьому і базується вся концепція,» — розповідає Соломонюк. «Сад буде поділений на континентальні зони: Північну Америку, Європу, Азію. Окремо буде презентована й Україна. Центральну частину виконаємо в регулярному стилі. З одного боку плануємо створити японські терасовані сади. Хочемо представити й нашу флору та зразки оздоблення. Покажемо різноманіття ландшафтних елементів. Це теж корисно, бо в університеті відкривається факультет садово-паркового господарства. Звісно, будуть і колекції видового складу рослин. Обов’язковою частиною стане закрита дослідно-наукова ділянка. Передбачено дві оранжереї: одна призначатиметься для наукових дослідів, друга — для відвідувачів», додала вона.

Коштуватиме це, кажуть, приблизно 20 мільйонів євро. Сума, мовляв, колосальна. Але де їй узятися - невідомо, бо поки не можуть знайти грошей навіть на проектну документацію, а це - 400-500 тисяч гривень. Територія парку - не огороджена. За словами Оксани Соломонюк, на це потрібно теж немало — близько трьох мільйонів гривень.

«Німцям настільки сподобався наш проект, що вони готові нас фінансово підтримати, але для цього потрібно почати хоч якісь роботи», — каже директор ботсаду.

А щоб розпочати, необхідна документація, проте поки не знають, де і на неї взяти гроші. Чи це будуть кошти вузу, чи інвесторів — невідомо. Наразі розглядають різні варіанти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Гаврило Показати IP 16 Травня 2013 18:01
На акцію проти фашистів гроші є, а на бот сад просять у німців. Клініка мля...
*** Показати IP 16 Травня 2013 19:24
Немчуры построят,а пахло донецкое заберет себе под Меживорье-2.
*** Показати IP 16 Травня 2013 19:50
Я знаю как это будет,какой нибудь жидок "инвестор" вложит в этот сад непосильным трудом наворованные деньги и сделает вход туда 200гр.В итоге город потеряет порядочный шмат земли!
Ірина Показати IP 17 Травня 2013 10:02
та нехай роблять. краще,аніж пустка

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus