USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Чи залишають «на чай» у Луцьку? ВІДЕО

27 Вересня 2012 10:01
У багатьох країнах світу існує негласна традиція залишати «чайові» працівникам закладів громадського харчування. Вже й навіть «такса» більш-менш унормована і, зазвичай, ця сума становить 5-10% від вартості замовлення.

Однак, Україна щодо цього все ж таки трохи відстає від європейських країн і люди досить неохоче розлучаються з додатковими п’ятьма-десятьма гривнями.

Скільки і чому залишають «на чай» лучани у закладах харчування, вирішили дізнатися «ВН».

Чіткої тенденції щодо «чайових» серед лучан простежити не вдалось Одні кажуть, що рідко відвідують кафе і ресторани, другі – що не вистачає грошей на «чайові», решта таки залишає декілька гривень офіціанту.

Загалом, переважна більшість тих, хто залишає «на чай» - люди, які бували за кордоном і переконані у тому, що це – добра традиція.

Утім, пересічні лучани зазначають, що обсяг «чайових» залежить передусім від якості обслуговування. Ще однією причиною для того, щоб залишити «на чай», люди називають усвідомлення ситуації із оплатою праці офіціантам. Мовляв, часто «чайові» – практично єдиний «засіб для виживання».

Своєю, чергою офіціанти луцьких закладів харчування зазначають, що обсяг «чайових» залежить, власне, від людей. Іноді беруть чашку кави і залишають «на чай» 10 гривень, а інколи – роблять велике замовлення, але «чайових» залишають мало, - стверджують офіціанти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Чеширский Кот Показати IP 27 Вересня 2012 11:31
Оставлять надо всегда. Но, не всегда хочется, не потому что жалко, потому что обслуживают не всегда качественно.
tatarynb до Чеширский Кот Показати IP 27 Вересня 2012 11:52
за рубежем офіціянтам не платять зарплатню - вони живуть на чайові відповідно в них і якість обслуговування і швидкість і т д і т п
Чеширский Кот до tatarynb Показати IP 27 Вересня 2012 12:45
???????? Это за каким таким "рубежом" такие правила? За тем "рубежом" трудового законодательства вообще не существует? Скорее поверю, что такое на Украине возможно.
Nana до tatarynb Показати IP 27 Вересня 2012 23:04
Ze ja jakim rubezhem ofiziantam ne platjat zarplati??? Zikavo.. Pershij raz chuju..
Nita до Nana Показати IP 1 Жовтня 2012 23:48
Не знаю, як зараз, але роки три тому в США офіційна зарплатня офіціанта в середньостатистичному ресторанчику була трішки більше двох доларів за годину (якщо ця сума зросла, то лише виключно у зв'язку з інфляцією). Для порівняння - мінімальна погодинна платня тоді була трохи більше п'яти доларів. Решту офіціанти добирають чайовими.
Тетяна Показати IP 27 Вересня 2012 12:33
якщо меню чи замовлення несуть по пів години, буде бажання залишати чайові? особисто в мене - ні, лише бажання висловити адміністратору зауваження до якості роботи персоналу
бармен Показати IP 27 Вересня 2012 14:26
Розкажу всім.Я колись працював барменом. В барах, де пишуть рахунок вручну, спробуйте підрахувати заральну суму "ВСЬОГО", якщо замовлення складається з багатьох позицій. Наприклад Вечеря на компанію мінімум з 4-ох людей, з горілкою, чайом, кавою і т.д. бажано зробити вигляд, що ви добре веселі та гарно підпили. Що робить бармен (в долі з офіціантами)- все визначають по клієнту, склад компанії, солідність, визначають "на око" платоспроможність, і основне - кількість замовлених позицій (чим їх більше- тим краще працює така схема). Отримуючи рахунок, клієнт (компанія) може подивитись, чи правильно пораховано суму та кількість по позиціям, але ніхто ніколи не буде збивати з калькулятором суму "ВСЬОГО" - ну якось соромно це робити при друзях чи знайомих. Оцим і користуються. А ви ще й залишите їм чайові!!! Оце вони будуть сміятись!! Спрбуйте перевірити схему!!! Чекатиму на коментарі, цікаво скільки ж зловиться барменів!!!
Своя до бармен Показати IP 28 Вересня 2012 11:34
В Майдані колись святкували День студента то нам дописали блінчики якими і не пахло, але я завжди перевіряю рахунок бо знайома барменша не раз розказувала як пяна компанія оплачує по пару раз один і той же рахунок)))
Сheff Показати IP 27 Вересня 2012 19:46
Вот если-бы обслуживали как в Европе, на которую хотят ровняться, быстро и качественно и цены были нормальные. тогда точно с этим-бы проблем не было! А так... и не надейтесь!!! А то фасады и оформления аж зашкаливает, а культура обслуживания, качество приготовления - 0!!!
UA Показати IP 27 Вересня 2012 20:47
Чайові платяться за якісне обслуговування, крапка! В европейському світі чайові платяться загалом завжди, звичка. А в такі ресторани та кафе де працюють такі так звані "бармени", краще не заходити.
Max Freeman Показати IP 28 Вересня 2012 08:13
Если последняя официантка общается с клиентами так же, как с журналистами - то хорошие чаевые ей вряд ли светят. Желательно как минимум смотреть на собеседника и хотя бы иногда улыбаться. К тому же, уверен, ей это было бы к лицу... :)
Електорат Показати IP 28 Вересня 2012 10:01
За таке хамське і не адикватне обслуговування персоналу,родинної корпорації барів "Зося" та "Лія" не те що чайові не залишиш,а й взагалі більше не захочеш відвідувати ці заклади!!! Понаберають бездарів з глухоманських сел, які навідь говорити по-людські не вміють,неговорячи вже про саме "обслуговування"!Але власникам закладу байдуже в якій спосіб їм заробляють шалені прибутки!Цікаво куди дивиться антимонопольний комітет,адже в цих закладах функціонують 100% накрутки на страви та напої!Оскільки це кафе-бари,а не ресторани- то таке свавілля є злісним порушенням закону яке відповідно карається не малими штрафними санкціами,які вагомо поповнять наш бюджет!!!А ви про якісь ще "чайові" пишите!!!
Чула Показати IP 28 Вересня 2012 15:48
А в Японії ніколи не дають чайові, бо рахується що цим ти ставишь людину нище себе і принизуєшь її.
Ірина Показати IP 28 Вересня 2012 21:50
Ми святкували День народження доньки в Адреналіні, в Гарнізоні. Вони обнагліли до того, що переполовинили фрукти, які були нашими, які ми їх попросили розкласти на тарілки, та ще й до того з столу покрали м"ясне. Мабуть і був розрахунок на п"яненьку компанію. Але ж звісно, погоджусь з "БАРМЕН", що ніхто виясняти "таку" ситуацію при гостях не буде. Хотілось віддячити офіціанта, але я думаю, що їм вистачило і повечеряти.
корінна лучанка Показати IP 28 Вересня 2012 23:20
"Зося"-бар."Зося"-ательє,Лія-не наїдяться ніколи!Там таке хамство на всіх етапах.що вже в оренду приміщень не хочуть брати!А саму Зою Олександрівну винесуть вперед ногами,як Брежнєва.не раніше! Сама не піде.бо ще всього не загребла!Про який сервіс може йти мова!!!Які чайові!?
UNNAMED Показати IP 5 Грудня 2014 22:27
А злим язикам тільки попліткувати!!!!!!!Шановна "корінна лучанка",щоб робити висновки про ту чи іншу людину,треба,як то кажуть, пройти її шлях!не Вам судити кому і скільки ще "загребати"!!!Цікаво,чого Ви самі власноруч добились?????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus