USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Де у Луцьку можна вигулювати собак

15 Травня 2017 18:21
Чимало лучан мають хвостатих чотирилапих друзів. Як і будь-яка жива істота, собака потребує можливості справити свої потреби та прогулятися на свіжому повітрі.

І якщо в сільській місцевості це не становить ніяких проблем, то в місті, враховуючи його щільність і обмеженість в площі, необхідно створювати спеціальні місця для вигулу собак, а також встановлювати чіткі правила, пише Конкурент.

Як не дивно – в Луцьку такі правила є. І є вже майже 10 років. А три роки тому виконавчий комітет Луцькради ще й затвердив 11 спеціальних майданчиків для вигулу собак.

Саме там і тільки там лучани можуть давати своїм домашнім тваринками можливість справляти потреби. Звісно, за умови, що господар прибере екскременти. В іншому випадку – штраф.

Дві ділянки орієнтовно по 9,9 тисяч м2 передбачено вздовж вулиці Боженка біля річки Жидувка, поряд із "SKF Україна"
Майданчик площею 2,5 тисяч м2 передбачили в парку на вулиці Гордіюк, недалеко від "Волинського шовкового комбінату"
Ще одну ділянку (4,9 тисяч м2) виділили на краєчку скверу Героїв Майдану, що біля РАЦСу

Зауважимо, що нещодавно до одного зі стовпів поряд з майданчиком прикріпили коробку з поліетиленовими пакетами, на якій лучан закликають прибирати за своїми собаками. Дещо пізніше частину ділянки засадили деревами.
Позаду Палацу учнівської молоді на вулиші Шопена для собачок виділили 3,4 тисяч м2
Дві ділянки передбачили в парку 900-річчя Луцька. Одну на 2,9 тисяч м2. Іншу – на 5,9 тисяч м2
Виявляється, два майданчики для вигулу собак (на 27 тисяч м2 та 8,5 тисяч м2) є вздовж вулиці Набережної
Ще дві площадки для собак (на 40,7 тисяч м2 та 3,6 тисяч м2) має бути в парку культури і відпочинку імені Лесі Українки
"ПАПЕРОВІ" МАЙДАНЧИКИ

На засіданні виконкому у серпні 2014 року, який затвердив місця для вигулу собак, директор КП "Ласка" Богдана Новарчук казала, що ці майданчики облаштують огорожами та створять там належні умови.

В додатку до рішення Луцької міськради від 25 червня 2014 року знаходимо тези, що територія для собак повинна бути обладнана спеціальними попереджувальними знаками, контактами відповідальних за майданчики установ, контейнерами для збору сміття та екскрементів.

Крім того, поблизу дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, пам'яток архітектури чи святинь, церков, меморіалу повинні були встановити таблички про категоричну заборону вигулу домашніх тварин.

"ВІЗ І НИНІ ТАМ"

Та незважаючи на те, що від часу затвердження майданчиків минуло майже три роки, як зауважив директор департаменту ЖКГ Юрій Крась – віз і нині там.

"Там не робилося ніяких майданчиків поки. І не планувалося. Немає навіть ніяких розпізнавальних знаків. Недавно розробили два проекти для місць вигулу в центральному парку. Щоб їх реалізувати, десь до мільйона гривень треба. Таких коштів ніхто не має. Поки що цього питання ніхто не розвиває", – зазначає посадовець.

Про це також каже і начальник департаменту муніципальної поліції Юлія Сиротинська.

Вона зауважує, що до обов'язків муніципалів входить контроль за процесом вигулу собак. Однак, враховуючи, що майданчики так і не були обладнані, департамент не береться штрафувати порушників в цих місцях.

"Ми контролюємо тільки вигул домашніх улюбленців виключно на дитячих майданчиках і спортмайданчиках біля шкіл. За решту речей ми не беремося. Ви розумієте, не логічно штрафувати людину в сквері біля 21 школи, якщо там не облаштовано той майданчик. Як мінімум, це не етично", – каже Юлія Сиротинська.

Керівниця луцьких муніципалів додає, що займатися питанням облаштування спеціальних місць повинна була директор КП "Ласка" Богдана Новарчук. Саме на неї міська рада свого часу поклала ці повноваження.

Та керівниця комунального підприємства "Ласка" своєю чергою наголошує, що якщо спеціальних майданчиків немає, то це не означає, що людина не може взяти із собою пакет і прибрати за своїм улюбленцем.

"Усі наші працівники, їхні сім'ї завжди прибирають за своїми тваринками. Тому треба починати з себе", – каже Богдана Новарчук.

Крім того, вона акцентує: за те, що ви не прибрали за тваринкою, передбачений штраф.

Якщо говорити про перспективи майданчиків для собак, директор КП "Ласка" зазначає, шо проект щодо зоокомплексів, обладнаних спеціальними пакетами із екоматеріалів, вже створений.

Однак на їх обладнання, вважає посадовець, може знадобитися близько року.

***

Незважаючи на те, що місця для вигулу собак в Луцьку затвердили майже три роки тому, на сьогодні вони і далі існують лише на папері. Міська влада з того часу не зробила ніяких кроків для облагородження цих майданчиків та інформування про них лучан.

Тому й не дивно, що сьогодні, прогулюючись парком чи сквером міста, те й робиш, що натрапляєш на чотирилапих, які бігають де їм заманеться і за таким же принципом справляють свої потреби.

Система на сьогодні не працює. І невідомо, коли запрацює. Схоже, що міській владі зараз не до собачок. Єдине, що залишається – сподіватися на людську порядність і чекати, поки влада таки зможе довести цей напрямок до ладу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 15 Травня 2017 18:36
В першу чергу треба наказати того,хто прибив до дерева це оголошення.
L-1085 Показати IP 15 Травня 2017 21:59
А ще потрібно вирішити проблему з голками від використаних шприців,яких є багато на дитячих майданчиках, а також з пляшечками з-під "бояришніка". Тоді б можна було б говорити і про вигул собак. А також було б непогано якби протравили кліщів у траві, по якій гуляють діти,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus