USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

День пам’яті і примирення: в Луцьку віддали шану Героям Другої світової

8 Травня 2019 11:59
Панахида за участю громадськості, хвилина мовчання, покладання квітів і лампадок до пам’ятника невідомому солдату – в Луцьку вшанували загиблих часів Другої світової війни.

Скорботні заходи відбулися зранку 8 травня на меморіальному комплексі «Вічна слава», куди в День пам’яті та примирення з квітами прийшли десятки небайдужих лучан, аби помолитися за цивільних і військових жертв війни.

Зазначимо, що День пам’яті та примирення в Україні відзначають відповідно до указу президента від 24 березня 2015 року. У Європі річницю капітуляції нацистської Німеччини (символ перемоги над нацизмом) почали вшановувати раніше, адже ще 22 листопада 2004 року Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН, приуроченою до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, 8 та 9 травня оголосили Днями пам’яті та примирення.

Очолив молебень за загиблими в роки Другої світової війни Митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Опісля молитви священнослужитель звернувся до всіх присутніх: «У сьогоднішній день ми не просто згадуємо загиблих у роки Другої світової війни, а й приймаємо у свій розум і своє серце відновлення чоловіколюбства. Ми згадували про перемогу, а про людей забули, адже немає персоналізації: хто загинув, скільки загинуло, як їх звали… Ми довгий час говорили: «Перемога». Так, це благо – перемога над нацизмом, але чоловіколюбства не було. А за цією перемогою стояли мільйони загиблих на фронті, у тилу людей з іменами та прізвищами».
Митрополит звернув увагу на те, що у Священному Письмі сказано, що кожна людина – це образ і подоба Божі; тож жертви війни – «це мільйони богоподібних людей, які загинули від рук самих же людей, людиноненависницької ідеології».

«Ми сьогодні шануємо людину, усвідомлюємо, що кожна людина – це дар Божий... Україна – це я, Батьківщина – це сім’я, а не якась абстрактна інституція, яку ми повинні захищати. Воїни йшли захищати свої домівки, свою Батьківщину, щоби бути щасливими тут, на землі. Тому сьогодні через скорботу за загиблих, замучених, замордованих ми в душі своїй повинні зрадіти тому, що лицем повертаємося до Бога, лицем повертаємося до людини, шануємо людину, робимо все для людини, в ім’я самої людини… Згадуючи сьогоднішні трагедії, давайте пам’ятати Другу світову війну. Власне, це війна, не протистояння, не громадянська війна, а справжня війна агресора проти незалежної України… Я бажаю, щоб у душі кожен був свободолюбивий, любив передусім себе, аналогічно любив і ближнього свого як самого себе. І хай уся любов до себе починається із шани твого «Я», твого роду, твоєї землі, твоєї Батьківщини, твоєї родини – це повинно бути перед усе», – наголосив Михаїл.
Після цього містяни поклали квіти та лампадки до пам’ятника невідомому солдату.
Завершився захід виконанням Гімну України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Степан (крымчанин) Показати IP 8 Травня 2019 13:32
И тут георгиевские ленточки.
Волинянка Показати IP 8 Травня 2019 17:08
Ветеран з медалями дуже вже молодецько виглядає... А йому вже певно біля 100 років...
Клава до Волинянка Показати IP 8 Травня 2019 21:45
Боже какие вы злые люди ...
Віктор Показати IP 9 Травня 2019 09:34
Цікаво скільки років? Яка ленточка? Ви краще поцікавтеся яка пенсія в цих людей, в яких умовах вони проживають??? І краще займіться корисною роботою, розбудовуйте країну. А то порозводилось вас активістів, політологів, експертів, блогерів!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus