USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Держава має нарешті звернути увагу на дітей з особливими потребами, - нардеп

24 Травня 2017 16:17
Держава має повернутися обличчям до дітей із особливим потребами, забезпечивши їм умови для отримання освіти та подальшої реалізації набутих знань.

Про це заявила народний депутат з УКРОПу Ірина Констанкевич, коментуючи ухвалення в парламенті закону щодо доступу осіб із особливими освітніми потребами до освітніх послуг, інформують у прес-службі УКРОПу.

«Те, що ми проголосували за цей гуманний закон, дасть змогу дітям з особливими потребами бути в соціумі і, навіть маючи певні обмеження, здобувати освіту й застосовувати знання в житті. Ми не повинні робити вигляд, що таких дітей не існує», – сказала Ірина Констанкевич.

Нардеп зазначила, що за роки незалежності Україна відкотилася назад у питанні підтримки неповносправних дітей. Натомість їм необхідно приділяти вдвічі більше уваги порівняно зі здоровими дітками. «Це наш гуманний обов’язок як суспільства. Нам слід припинити створювати псевдоумови – пандуси, на які не можуть заїхати візочники, імітацію підручників для незрячих – і нарешті повернутися до особливих діток та їхніх батьків обличчям. Це потрібно не тільки їм, а й тим, хто їх оточує. Безперечно, треба враховувати особливості захворювання, але держава має забезпечити соціальні ліфти для таких діток», – додала народний депутат.

Ірина Констанкевич також повідомила, що, за словами авторів законопроекту, на його реалізацію у новому навчальному році додатково передбачено 2 млрд грн, які спрямують на створення умов, підручників, оплату праці вчителів та персоналу, котрий надаватиме допомогу неповносправним дітям у процесі навчання. Крім того, нардеп звернула увагу на те, що важливо зберегти систему інтернатів для особливих дітей – за умови, що вони насправді працюють. Це дасть змогу батькам обирати, яка форма навчання підходить їхній дитині.

Нагадаємо, за закон № 6437 проголосувало 297 народних депутатів. Документ закріплює право на освіту осіб із особливими освітніми потребами й надає їм можливість отримувати знання в усіх навчальних закладах, у тому числі безоплатно в державних і комунальних навчальних закладах, незалежно від «встановлення інвалідності». Закон також запроваджує та регулює дистанційну й індивідуальну форми навчання, визначає поняття «особа з особливими освітніми потребами», «інклюзивне навчання».

До слова, у Луцьку для особливих діток, які не можуть самостійно піднятися на другий поверх, навчальні класи у міському навчально-реабілітаційному центрі перенесли на перший поверх. Окрім цього, вже завершили виготовлення документації на облаштування зовнішнього ліфту,
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
А Показати IP 24 Травня 2017 16:31
може держава має нарешті звернути увагу на звичайних дітей?! Щоб їх батьки жили, а не боролись безкінечно за виживання, гаруючи на кількох роботах, а діти тим часом без нагляду, без достатньої уваги долучаються до всяких "синіх китів", може державі пора зрозуміти нарешті і щось з цим робити, що не всі діти звичайні мають рідний дім, бо на житло власне в нашій країні до сметрі не заробить простий смертний, що не всі діти повноцінно харчуються, бо якісні і хороші продукти дорогі, не всі повноцінно відпочивають, бо путівка навіть в приміський табір на 21 день коштує біля чотирьох тисяч, що не всі батьки мають гроші платити за абонемент в тренажерні зали, а безкоштовних чи за помірну плату місць де діти могли б займатись мало, не всі належним чином лікуються, бо в лікарні і зеленкою безплатно не помажуть і т.д. Може треба забезпечити нормальне життя і виховання всім дітям і ростити та виховувати здорових, розумних, працездатнх громадян - майбутнє країни. Бо дозаймаєтесь своїм популізмом, що нікому у майбутньому буде пахати щоб утримувати армію пенсіонерів, всіх хто з особливими потребами і так далі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus