USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Діти їздитимуть за кордон за новими правилами

4 Листопада 2016 14:31
Кабмін змінив правила перетину кордону громадянами України, які не досягли 16-річного віку. Експерти кажуть, що таке нововведення запобігатиме назаконному вивезенню дітей.

Про це пише Експрес.

Відтепер діти до 16 років можуть виїжджати за кордон у супроводі одного з батьків без надання нотаріально засвідченої згоди другого, тільки за наявності в паспортному документі дитини відмітки про взяття її на постійний консульський облік іншою країною.

На такий облік беруть лише тих громадян України, які постійно проживають за кордоном. До внесення змін такий виїзд був можливий також за наявності відмітки про тимчасовий консульський облік.

До внесення змін такий виїзд був можливий також за наявності відмітки про тимчасовий консульський облік. Однак якщо тепер у дитини в документі буде така відмітка, за кордон її вже не випустять.

Нововведення зменшує ризик вивезення дитини без дозволу одного з батьків. Адже таких спроб чимало. А найчастіше виявляємо підроблені доручення на виїзд дитини. Наприклад, у той час, коли оформляли дозвіл, хтось з батьків - батько або мати - перебував за кордоном, тож фізично такої згоди надати не міг.

Без нотаріально посвідченої згоди одного з батьків, дитина може перетнути кордон у разі пред’явлення документів які підтверджують, що другий із батьків є іноземцем або особою без громадянства. Також можна використати свідоцтво про смерть. Крім того згодиться рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків, рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім чи недієздатним.

Крім цього, підставою для перетину кордону для дитини є рішення суду про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків. Це застосовують у тому випадку, коли другий із батьків недоступний. Однак таке рішення одноразове. Його видають для конкретної мети й на певний час.

Ще одним документом, який дозволить виїхати дитині за кордон, є довідка про те, що її мати - одиначка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus